Już od wielu lat pokutuje u nas twierdzenie, jakoby najwięcej witaminy C zawierała cytryna. Stąd żadne przeziębienie czy grypa nie może się obejść bez gorącej herbaty z jej plasterkiem. Czy słusznie? Na pewno nie zaszkodzi, jednak warto wiedzieć, że istnieje całe mnóstwo innych produktów, które zawierają jej znacznie więcej. Nadmiar witaminy C jest na bieżąco wydalany z organizmu, dlatego w naszej codziennej diecie nie może jej zabraknąć – uzupełniamy ją na bieżąco.
Co ma najwięcej witaminy C?
Przede wszystkim owoce i warzywa. Niektórych z nich prawdopodobnie nawet nie podejrzewacie o to, że zawierają jej takie ilości.
Zanim przejdziemy do głównego tematu, ustalmy kilka faktów.

Znaczenie witaminy C dla zdrowia
Jak wiadomo, witaminy to składniki potrzebne organizmowi w niewielkich ilościach, jednak są one niezbędne, a każdy niedobór może wywołać poważne dolegliwości. Witamina C sprzyja przyswajaniu żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze dla niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych i wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
A to jeszcze nie wszystko.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych i działa antyoksydacyjnie, co oznacza, że chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób i szybkie starzenie się.
Jakie skutki może nieść za sobą niedobór witaminy C?
Główne objawy to osłabienie odporności, powstawanie owrzodzeń, trudne gojenie się ran oraz zwiększone ryzyko powstawania chorób serca.
Najpopularniejsza witamina C / Porównaj ceny:
Od czego zależy zapotrzebowanie organizmu na witaminę C?
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C uzależnione jest od co najmniej kilku czynników, a do najważniejszych należą wiek, płeć i kondycja. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wykazują także kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Dawkowanie witaminy C powinno być także zwiększone w przypadku palaczy. Średnio organizm dorosłego człowieka wykazuje zapotrzebowanie na poziomie 60-75 mg witaminy C dziennie.
Wracając do naszego głównego tematu. Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?

Naturalne źródła witaminy C
Naturalna witamina C występuje w dużych ilościach w owocach i warzywach, ale znaleźć ją też można w mięsie, orzechach i nabiale. Warto tu dodać, że jest to witamina wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i światła, dlatego długie przechowywanie i obróbka termiczna mogą skutkować zmniejszeniem jej zawartości w produkcie.
Zobaczmy teraz, które owoce mają najwięcej naturalnej witaminy C.
Owoce z witaminą C
Naszą listę produktów zawierających najwięcej witaminy C zaczynamy od owoców, ponieważ to one zawierają jej najwięcej.
Czy, szukając dobrych źródeł witaminy C, trzeba sięgać po egzotyczne owoce?
Jaki owoc zawiera najwięcej witaminy C?
Sprawdźcie!

Owoc o największej zawartości witaminy C – acerola
Choć większość polskich owoców zawiera ogromne dawki witaminy C, za najlepsze jej źródło uznaje się acerolę, którą uprawia się w południowej części Stanów Zjednoczonych, w Ameryce Środkowej, na Madagaskarze i w Indiach. W 100 g owoców znajduje się tu aż od 1,4 do 2,5 g witaminy C. Musimy jednak uczciwie dodać, że maksymalny poziom osiąga ona rzadko, ponieważ zależy on od wielu czynników.
Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży
Spośród wszystkich polskich owoców najwięcej witaminy C znajdziemy w dzikiej róży, którą znaleźć można niemal przy każdej drodze. W 100 g owoców dzikiej róży znajduje się 1,8 mg witaminy C. Pod względem jej zawartości można ją bez przesady porównać z acerolą. Z owoców dzikiej róży można przyrządzać dżemy, nalewki i konfitury.
Ile witaminy C zawiera rokitnik?
Rokitnik nie jest tak popularną rośliną, jak dzika róża – prawdopodobnie ze względu na fakt, iż jego świeże owoce są niejadalne. Można z niego jednak przyrządzić fantastyczne marmolady, dżemy i soki, którym nadaje lekko kwaśny, ananasowy smak. W 100 g produktu znajduje się 1,1 mg naturalnej witaminy C.
Jeszcze mniej znane, a równie cenne źródło witaminy C – dereń
Dereń to doskonały dodatek do przetworów owocowych takich jak kompoty, nalewki, syropy czy likiery. Wspaniale komponuje się z gruszkami i jabłkami. 100 g derenia to aż 0,2 g witaminy C.
Czarna porzeczka jako źródło witaminy C
Świeże, nagrzane słońcem owoce czarnej porzeczki są niezastąpionym źródłem witaminy C, choć znajdziemy ją także w przyrządzanych z niej przetworach. Im cieplejsze lato, tym zawartość witaminy C w owocach jest większa. 100 g czarnej porzeczki zawiera ją w ilości od 183 do nawet 400 mg.
Witamina C w truskawkach
Do jedzenia truskawek nie trzeba chyba nikogo namawiać, a w 3 owocach znajduje się tyle witaminy C, co w całej cytrynie! Na 100 g produktu to aż 66 mg.
Nie zapominamy o cytrynie
Choć zawartość witaminy C nie jest tak porażająca, jak zwykło się sądzić, to mimo wszystko nie jest też ona zbyt mała. W 100 g produktu znajduje się jej aż 50 g.
Co z pomarańczą?
Zawartość witaminy w pomarańczy jest bardzo podobna jak w przypadku cytryny. W 100 g owoców znajduje się jej 49 mg. W dodatku zjedzenie całej pomarańczy jest o wiele przyjemniejsze!
Na blogu vitc.pl znajdziesz ranking naturalnych źródeł witaminy C, który omawia także właściwości, zastosowanie oraz dawkowanie witaminy C.
Wiemy już jakie owoce zwierają dużo witaminy C. Sprawdźmy teraz jak w tym rankingu radzą sobie warzywa.

Warzywa o największej zawartości witaminy C
Owoce stanowią najbogatsze źródło naturalnej witaminy C, jednak warzywa nie pozostają daleko w tyle. Dlatego też przedstawiamy te, które zawierają jej najwięcej, a do tego są łatwo dostępne. Tutaj: https://vitc.pl/naturalna-witamina-c/ znajdziecie ciekawe zestawienie owoców i warzyw zawierających największe ilości witaminy C.
Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C?
Dobroczynne działanie zielonej pietruszki dla naszego zdrowia trudno przecenić. Wpływa korzystnie na przemianę materii, zawiera żelazo, a do tego – o czym przecież nie trzeba nikomu mówić – wspaniale poprawia smak wszelkich słonych potraw. W 100 g natki znajduje się 178 mg witaminy C.
Od czego zależy zawartość witaminy C w papryce?
Odpowiedź na pytanie zadane w tytule jest prosta: od koloru. W 100 g zielonej odmiany mamy 91 mg witaminy C, w żółtej 183 mg, a w czerwonej 144 mg.
Ile witaminy C znajdziemy w jarmużu?
Jarmuż to jedno z zapomnianych warzyw, które w ostatnich latach (na szczęście) wróciło do łask. Wystarczy powiedzieć, że zjedzenie zaledwie 2 listków tego warzywa zapewni nam dzienną dawkę witaminy C! W 100 g jarmużu znajduje się 120 mg tej witaminy.
Witamina C w brukselce
Brukselka to warzywo, które wykazuje działanie odkwaszające. W 8 małych brukselkach znajduje się tyle witaminy C, ile w soku z 5 cytryn. W 100 g produktu zawarte są 94 mg witaminy C.
Zawartość witaminy C w brokułach
Brokuły zawierają całe mnóstwo składników odżywczych i nie brakuje też w nich witaminy C. W 100 g tego warzywa mamy jej aż 83 mg.
Teraz już wiesz gdzie jest najwięcej naturalnej witaminy C.
Jeśli podoba Ci się nasz ranking to udostępnij go także innym. Dla dobra i przede wszystkim zdrowia ogółu : )
![]() | Witamina C / Porównaj ceny na: |
Ceneo Skąpcu |
Tak na zakończenie skoro jesteśmy już przy witaminie C i jej właściwościach antyoksydacyjnych to zachęcamy także do zapoznania się z tą publikacją „Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw” oraz jeszcze jedną, która omawia temat „Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie”.
W komentarzach podrzućcie Wasze opinie i przemyślenia a także dajcie znać jakie jest Wasze ulubione źródło naturalnej witaminy C!
Dzięki wielkie za info 😉
Konkrecik podoba mi się fajne info 😉