Piec do wypieku pizzy we własnym ogrodzie lub w domu – czy to nie brzmi fantastycznie? Dokładnie taka pizza, jaką lubimy, na wyciągnięcie ręki.
Zanim jednak zdecydujemy się na najlepszy model i dokonamy zakupu, warto się dowiedzieć, co możemy znaleźć w sklepach, na co zwrócić uwagę i – oczywiście – ile kosztuje piec do pizzy.
Zapraszamy więc do zapoznania się z małym przewodnikiem po piecach do pizzy.

Piec do pizzy ogrodowy
Piec do pizzy w ogrodzie to marzenie niejednego wielbiciela włoskich przysmaków. Jednak taki piec może mieć również inne funkcje: kominka lub grilla. Jeśli używamy kamienia, możemy upiec pizzę, natomiast na kracie do grillowania przyrządzimy mięso czy rybę – podobnie jak na klasycznym grillu. Ogrodowy piec do pizzy może być wyposażony w termometr pokazujący temperaturę panującą w środku. Poprzez ustawienie komina i dolnej wentylacji dokonujemy regulacji temperatury.
Ranking domowych pieców do pizzy. Porównaj ceny:
Grill z piecem do pizzy to doskonały sposób na udane przyjęcie w ogrodzie!
Piec do pizzy opalany drewnem
W piecu do pizzy opalanym drewnem możemy przygotować swoim gościom prawdziwą ucztę. Przyrządzimy w nim nie tylko pizzę, ale także duszone, smażone i grillowane mięso, grillowane lub pieczone w folii ryby, a nawet ciasta, tarty i suszone owoce! Piece opalane drewnem przeznaczone są do stosowania w domu lub ogrodzie. Można do nich stosować zarówno drewno, jak i węgiel drzewny.
Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki piec do pizzy wybrać i kupić, pozostań z nami – lista rodzajów takich pieców jest dość długa i na pewno znajdziesz na niej coś dla siebie!
Piec do pizzy elektryczny
Wśród elektrycznych pieców do pizzy wyróżniamy:
- Piece jednokomorowe oraz
- Piece dwukomorowe.
Niektóre z modeli pieców do pizzy dwukomorowych pozwalają na osobną regulację temperatury w obu komorach.
Taki piecyk może być wykorzystywany zarówno w warunkach domowych, jak i w małej gastronomii. Upieczemy w nim zapiekanki czy pizze (także mrożone!) o średnicy około 30 centymetrów. Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej, a w środku znajduje się szybko nagrzewające się aluminium.

Piec elektryczny do pizzy jak… fondue
To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają pizze i chcą się nią dzielić w doborowym towarzystwie. Mały piecyk z płytą grzewczą w środku, a do tego łopatki do pieczenia. Wystarczy kilka minut, a małe pizze mogą już lądować na talerzach!
Chyba, że wolisz…
Domowy piec do pizzy
Domowy piec do pizzy z wyglądu przypomina nieco gofrownicę lub opiekacz do kanapek, jednak drzemie w nim o wiele więcej możliwości! Pizza z tego piecyka jest gotowa w 3 – 5 minut!
Ponadto, upieczemy nim:
- Małe bułeczki,
- Placki foccacia,
- Grissini.
Ten włoski mini piec do pizzy produkowany jest już od ponad 20 lat! Jeśli masz dobry przepis na pizzę to w swoim domu, kiedy tylko zapragniesz może zrobić swoją własną, domową pizze korzystając właśnie z takiego piecyka.
Gazowy piec do pizzy
Piece gazowe do pizzy wykorzystywane są zwykle w gastronomii. Mogą być wyposażone w obrotową płytę szamotową, regulację temperatury i wewnętrzne oświetlenie.
Wydajność takich pieców może sięgać nawet 70 – 80 sztuk pizz na godzinę!
Jednak można w nich nie tylko przyrządzić pizze, ale także na przykład makarony w podajniku czy calzone.
Mobilny piec do pizzy
Prowadzisz własny biznes w gastronomii? Ta rzecz Cię zainteresuje! Przenośny piec do pizzy pozwala na obsługiwanie klientów w wybranym miejscu: na koncertach, piknikach, wydarzeniach sportowych, festynach, czy w końcu – na imprezach rodzinnych. W dobrym piecyku mobilnym można wypiekać pizzę, pieczywo, mięso, ryby i warzywa.

Inne rodzaje pieców do pizzy
Jakie jeszcze rodzaje pieców do pizzy możemy spotkać na polskim rynku?
- Piec kamienny do pizzy,
- Piec do pizzy murowany (ceglany),
- Piec do pizzy do zabudowy.
Przepis na ciasto do pizzy
Jeśli zastanawiasz się jeszcze jak zrobić pizzę w domu to z pewnością wielką pomocą będzie dla Ciebie ten przepis na pizzę, którą zrobisz samemu w domu przy użyciu wszystkich tych składników, które uwielbiasz:
W jakiej temperaturze piec pizzę?
Temperatura pieczenia pizzy jest wysoka. W restauracjach wykorzystuje się piece, które nagrzewają się nawet do 400 – 500°C. Natomiast w piecykach domowych należy ustawiać temperaturę na 220 – 250°C lub wyższą, jeśli jest taka możliwość.
Akcesoria do pizzy
Pizza to nie tylko potrawa, którą mamy się nasycić. Związany jest z nią przecież cały rytuał wybierania, oczekiwania, a potem – dzielenia się. Trudno też sobie wyobrazić pizzę bez nieodłącznych akcesoriów: łopaty (lub łopatek), specjalnych blaszek, talerzy, desek i noży.
Producenci pieców do pizzy
Wśród producentów pieców do pizzy znajdują się między innymi takie marki jak: Unox, Hendi, Ferrari, GGF, Stalgast, Sveba czy Redfox.
Ceny pieców do pizzy
Piece domowe do pizzy kosztują w granicach 200 – 500 złotych. Ceny pieców ogrodowych zaczynają się od kwoty przewyższającej 1000 złotych, a kończą na kilku – kilkunastu tysiącach złotych. Profesjonalne piece gastronomiczne mogą kosztować od kilku do kilkuset tysięcy złotych.
Osz, ten piecyk domowy do pizzy, który trochę przypomina gofrownicę widziałam kiedyś na allegro i to by mi pasowało. A jeszcze się dowiaduję, że pizza z niego gotowa w parę minut. Choć trochę mi się nie chce w to wierzyć. Czy ktoś może miał taki piecyk i może potwierdzić?
Ja ostatnio kupiłem własny piec do pizzy- G3Ferrari ze stronki domowypiecdopizzy i muszę powiedzieć, że jestem mega zadowolony. Faktycznie pizza z takiego pieca smakuje zupełnie inaczej 😉 Idealnie wypieczona… A z resztą co się dziwić, skoro piec nagrzewa się do 400 stopni. Ja jestem zachwycona, już nigdy nie powrócę do pieczenia pizzy w piekarniku, zawsze była sucha i po prostu niedobra.
oo ja też mam ten piec! faktycznie- jest ekstra, pizza wychodzi przepyszna! a ta temperatura 400 stopni na prawdę działa cuda,a myślałam, że to bujdy
Na 3GFerrari zrobiłem ok. 300 placków. Plusy- możliwość użycia w domu.Jeśli ktoś nie ma balkonu lub ogródka i możliwości odpalenia czegoś na drewno lub pelet w rodzaju np.UUNI -jest ten piec jedynym wyjściem dla osób potrzebujących temperatury ok 400 stopni. Piec nagrzewa się 10 min. Kamień w przypadku pęknięcia dalej trzyma się ,,kupy,,. Solidna konstrukcja jak na tak delikatne urządzenie. Pobrudzony kamień łatwo daje się ,,podczyścić,,papierem ściernym. Nie mam z tym piecem żadnych problemów i zdecydowanie polecam osobom chcącym opuścić poziom kuchenki w standardowych piecach jakie posiadamy w naszych kuchniach.
Minusy-Zastanawiam się czy włoscy producenci tego typu pieców pieką w nich pizze dla siebie i bliskich? Myślę,że nie…mają swoje piece czy piecyki ogrodowe na drewno czy pelet. Zapewne różnią się one zasadniczą rzeczą…SĄ WIĘKSZE. Wszystkie piecyki elektryczne wysokotemperaturowe mają zbyt małą średnicę. I to jest porażka. Tak jest oczywiście również w przypadku 3GFerrari. Swój piec dałem synowi i pomimo braku tegoż w chwili obecnej-nie zdecydował bym się więcej na zakup takiego piecyka. Powinien być większy tak by kamień miał około 40-45 cm.średnicy. Ograniczenie wielkości placka do ok.28 cm. to porażka a kto robi dużo placków na takim piecyku -wie jak miło gdy placek zbyt rozciągnięty i za duży co do drewnianej łopatki jak też powierzchni kamienia. To mym zdaniem od pewnego momentu używania takich urządzeń-staje się języczkiem u wagi gdy tylko można je zmienić na coś innego. Minus 2- Ferrari ma za niską temperaturę. Przydałoby się około 500st. Na stronie jakumamy.pl jest inny włoski piecyk elektryczny i daje radę podobno na ok.500 st. Słyszałem też,że jakiś użytkownik podobnego pieca coś tam poprzerabiał w grzałce chyba by dawała ok.500 st.Wydaje się to ważnym szczegółem. Minus 3-Ferrari nie wypieka mi brzegów w satysfakcjonującym stopniu i po ok.300tu plackach wypieczonych-jest to jak kamyk w bucie-stale myślisz by go wywalić…Nie chce mi się kombinować z próbami robienia placków różnej średnicy by ustalić odpowiednią wielkość-tak by brzegi były dobrze wypieczone…a potem rozciągając placek,zawracać sobie głowę nie przekroczeniem tej wielkości…
podsumowanie-temu kto nie robił pizzy w temp.400 i powyżej i potrzebuje piecyka przede wszystkim do domu a nie na ogródek-zdecydowanie polecam takie urządzenia i zwrócić proszę uwagę by temp. dochodziła możliwie do ok.500st.
Ciąg dalszy wynurzeń pieco-tematycznych…oczywiście to,że mi przeszkadza mała wielkość placka wypiekanego w takich domowych piecykach oraz to,że brzegi nie są wypieczone tak jak w piecu opalanym drewnem-nie przeszkadza w najmniejszym stopniu osobom zajadającym się wyrobami pieczonymi w takim piecyku…do jakich znajomych bym nie jechał-piec zawsze zabieram ze sobą i od czasu gdy kupiłem piecyk-każda impreza i wizyta u rodziny czy znajomych jest pod znakiem pizzy. Ludzie są naprawdę zdziwieni-szczególnie ci dla których pizza to gruba drożdżowa buła z jakąś ,,gołdą,,(nie umniejszając gołdzie)i keczupem,kupowana jako mrożonka.I nie ma tu znaczenia co by tam na tym placku jeszcze nie było.
Do rzeczy jednak…Fatum 30tu centymetrów kamiennej powierzchni nie opuszcza również tego peletowego mniejszego UUNI które kosztuje koło tysiąca złotych. Więc dalej bieda z powierzchnią dla wypiekającego…natomiast większe UUNI ma już kamień 45cm-uff…oraz możliwość podłączenia gazu z butli-rewelka-robimy również w chacie zimą.Tu jednak jest już grubo…ok 3 tyś.zł.za ten jakże ładny i praktyczny sprzęt. Zastanawiam się dlaczego producenci robią takie małe powierzchniowo piecyki elektryczne oraz dlaczego mniejsze UUNI jest takie małe? Może nie chcą straszyć osób które nie piekły wcześniej na takim sprzęcie- zbyt dużym rozmiarem pieca…?Powiększenie kamienia o ok. 10cm a co za tym idzie również obudowy-nie szokowałoby zapewne różnicą w cenie ponieważ sprzęty tego typu są i tak dość drogie…Co więc robić gdy…?
1-nigdy więcej nie kupię piecyka elektrycznego wysokotemperaturowego bo wszystkie domowe są zbyt małe
2-większe UUNI dla mnie za drogie…nie chce wydać więcej niż 500-700 w porywach. Róże szamotowe konstrukcje rodzime w związku z tym też odpadają…
3-jedno jest pewne-po ok.300tu plackach nie widzę raczej możliwości bym miał nie piec w przyszłości-jak się w to wpadnie to już nie ma odwrotu…
Co tu robić? w firmie Feniksus kupię kamień szamotowy 40-45 cm, 3 cm.gruby. Bardzo twardy,podobno nie pęka. I tu się zaczyna…cena ok 40 zł.Znajomy spawacz zrobi mi z blachy większy niż dostępne liliputki-piec na pelet. Następny kiedyś na większe kawałki drewna- podobny do większego UUNI,gdybym w przyszłości chciał piec większe ilości. W końcu zamówię sobie zrobienie większego pieca elektrycznego na 500 st.temperatury.Pod kamieniem jedna grzałka a na górze pod pokrywą dwie a nie jedna jak to jest w dostępnych piecykach.Jedna grzałka bliżej brzegów obudowy co by brzegi placka były dobrze wypieczone,a druga grzałka bliżej środka. Jak zrobię jeden piecyk a potem następne być morze-to napiszę jak się na tym piecze. Gdyby ktoś był ciekawy opinii to proszę ew.pisać na olo.okula@gmail.com. Pozdrawiam