Garnek do zapiekania i naczyń kamionkowych do pieczenia

Garnek do zapiekania i naczyń kamionkowych do pieczenia
Autor Maciej Kubiak
Maciej Kubiak14.12.2023 | 7 min.

Garnek do zapiekania to nieodłączny element wyposażenia kuchni. Te naczynia kamionkowe są niezwykle praktyczne i pozwalają przygotować wiele smacznych potraw. W niniejszym artykule dowiesz się wszystkiego na temat garnków do zapiekania i pieczenia z kamionki - ich zalet, sposobu użytkowania i pielęgnacji.

Kluczowe wnioski:
  • Garnek kamionkowy dobrze nadaje się do potraw zapiekanych w piekarniku.
  • Te naczynia są odporne na wysoką temperaturę i nagłe zmiany temperatury.
  • Garnki kamionkowe należy umyć ręcznie, bez użycia zmywarki.
  • Przed pierwszym użyciem garnek należy sezonować poprzez wkładanie go do nagrzanego piekarnika.
  • Garnki kamionkowe można stosować także do potraw przygotowywanych na płycie grzewczej.

Garnek kamionkowy do pieczenia w piekarniku

Garnek kamionkowy to naczynie ceramiczne idealnie nadające się do pieczenia i zapiekania w piekarniku. Dzięki właściwościom kamionki, garnek ten zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co pozwala uzyskać idealnie przyrządzone danie. Kamionka dobrze znosi wahania temperatury, więc garnek nie pęka podczas nagrzewania czy stygnięcia.

Naczynie kamionkowe charakteryzuje się dość dużą masą, która powoduje powolne nagrzewanie się, ale też powolne stygnięcie. Dlatego potrawy przygotowane w tym garnku pozostają ciepłe przez długi czas. Garnek można bez obaw wkładać zarówno do gorącego, jak i zimnego piekarnika.

Garnki kamionkowe występują w różnych rozmiarach i kształtach. Można wybrać okrągłe naczynie średniej wielkości do pieczenia ciast, zapiekanek czy gratynów lub prostokątną formę do pieczenia mięs. Dobrze sprawdzą się także małe garnuszki do zapiekania jajek, naleśników lub omletów.

Podsumowując, garnek kamionkowy to nieocenione naczynie w każdej kuchni, pozwalające przyrządzać rozmaite półprodukty oraz gotowe dania w piekarniku. Jego zalety doceni każdy miłośnik domowego gotowania i pieczenia.

Zastosowanie małych garnków

Mniejsze garnek kamionkowe, zwane garnuszkami lub formkami, również znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są idealne do pieczenia jajek, omletów, naleśników i innych niedużych porcji. Ich niewielki rozmiar powoduje szybsze nagrzewanie, dzięki czemu można przyrządzić w nich danie w kilka lub kilkanaście minut.

Małe formy kamionkowe dobrze sprawdzą się także przy wypieku babeczek, muffinek czy pączków. Można upiec w nich pojedyncze porcje ciasta lub deseru dla siebie lub drugiej osoby.

Zalety garnka kamionkowego do zapiekania

Garnki kamionkowe mają liczne zalety, które sprawiają, że to niezwykle uniwersalne naczynia kuchenne. Po pierwsze, są wyjątkowo wytrzymałe i odporne na działanie wysokich temperatur sięgających nawet 270°C. Dzięki temu można przyrządzać w nich praktycznie każde danie wymagające obróbki termicznej.

Ponadto, garnki te charakteryzują się doskonałym przewodnictwem ciepła. Skutkuje to równomiernym nagrzewaniem całej potrawy bez przypaleń na brzegach naczynia. Przydaje się to zwłaszcza przy dłuższym pieczeniu mięs i zapiekaniach warzywnych.

Kamionka jest z natury materiałem długowiecznym. Prawidłowo użytkowane naczynia kamionkowe mogą posłużyć nawet kilkadziesiąt lat.

Co więcej, kamionka jest bezpieczna dla zdrowia – nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji nawet w wysokich temperaturach. Dlatego garnki kamionkowe nadają się także do przygotowywania potraw dla małych dzieci i niemowląt.

Różne kształty garnków

Garnki kamionkowe występują w różnorodnych kształtach i rozmiarach. Garnek okrągły lub owalny jest uniwersalnym naczyniem do pieczenia, natomiast prostokątne blachy świetnie nadają się do mięs i warzyw. Forme do pizzy można wykorzystać także do wypieku chleba i bułek.

Dostępne są także zestawu garnków z przeznaczeniem na konkretne potrawy. Z reguły składają się na nie mniejszy garnek, większa forma i płytka blacha do pieczenia herbatników i ciastek.

Czytaj więcej: Naklejki na słoiki z przyprawami - najlepsze pojemniki na przyprawy z naklejkami

Przepisy z wykorzystaniem garnka do zapiekania

Repertuar dań, które możemy przygotować w garnku kamionkowym jest bardzo szeroki. Świetnie nadaje się do zapiekanek warzywnych, mięsnych, rybnych i makaronowych. W tym naczyniu możemy upiec także ciasta, mięsa, ryby a nawet chleb.

Oto kilka przykładowych przepisów do wykonania w garnku kamionkowym:

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
  • Zapiekany łosoś z pomidorami i serem feta
  • Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i boczkiem
  • Babka piaskowa lub makowa
  • Pieczone udko kaczki w miodzie i pomarańczach
Potrawa Czas przygotowania
Lasagne warzywne 40 minut
Pieczony kurczak 60 minut

Jak widać, zestaw dań do wykonania jest bardzo szeroki. Warto eksperymentować i wypróbowywać w garnku kamionkowym różne przepisy. To naczynie z pewnością przyda się w każdej kuchni.

Czyszczenie i konserwacja garnka kamionkowego

Garnek do zapiekania i naczyń kamionkowych do pieczenia

Aby garnek kamionkowy służył nam jak najdłużej, warto odpowiednio o niego dbać. Przede wszystkim należy go myć wyłącznie ręcznie, bez używania zmywarki. Detergenty i wysoka temperatura w zmywarce mogą doprowadzić do powstania rys i spękań w materiale.

Garnek najlepiej myć ciepłą wodą z odrobiną płynu lub łagodnego mydła. Po umyciu dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.

Warto także regularnie sezonować naczynia kamionkowe poprzez wkładanie na około godzinę do nagrzanego do 250°C piekarnika. Dzięki temu garnek będzie zabezpieczony przed pękaniem w wysokich temperaturach a jego powierzchnia pozostanie gładka.

Przechowywanie

Gdy garnek nie jest używany, należy przechowywać go w suchym miejscu. Można włożyć do niego kawałek papieru, aby wchłonął wilgoć. Nie zaleca się przechowywania bezpośrednio jednego garnka w drugim – powstające tarcie może doprowadzić do odprysków emalii i rys.

Garnki kamionkowe a inne naczynia do pieczenia

Garnek kamionkowy nie jest jedynym naczyniem, które możemy wykorzystać do pieczenia i zapiekania. Równie dobre efekty można uzyskać używając:

  • Formy szklanej – szkło żaroodporne również dobrze się sprawdza, jest łatwe w utrzymaniu czystości, ale mniej wytrzymałe od kamionki.
  • Blachy emaliowanej – emalia ceramiczna naniesiona na blachę stalową tworzy gładką powierzchnię odporną na działanie wysokich temperatur.

Warto jednak pamiętać, że zarówno szkło, jak i blachy emaliowane są z reguły droższe od naczyń kamionkowych. Ponadto emalia może się z czasem odklejać lub odpryskiwać.

Dlatego biorąc pod uwagę trwałość, funkcjonalność i cenę, to właśnie garnki kamionkowe pozostają najlepszym wyborem do piekarnika.

Gdzie kupić garnek kamionkowy do zapiekania

Garnki kamionkowe do pieczenia i zapiekania można kupić w większości sklepów z artykułami kuchennymi. Znajdziemy je między innymi w:

  • Marketach budowlanych i wyposażenia wnętrz
  • Sklepach z naczyniami kuchennymi
  • Hiper- i supermarketach
  • Sklepach internetowych

Ceny garnków kamionkowych są dość zróżnicowane w zależności od wielkości, kształtu i marki produktu. Za naczynie średniej wielkości zapłacimy zazwyczaj od 50 do 150 zł.

Warto poszukać promocji i wyprzedaży sezonowych – często można wtedy kupić zestaw kilku garnków w atrakcyjnej cenie. Niektóre sklepy internetowe oferują też darmową dostawę przy zamówieniach powyżej określonej kwoty.

Podsumowanie

Naczynia kamionkowe do pieczenia i zapiekania to niezwykle funkcjonalne i trwałe produkty, które powinny znaleźć się w każdej kuchni. Są odporne na wysokie temperatury, zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła i pozwalają przyrządzić wiele rodzajów dań w piekarniku, od wypieków po mięsne zapiekanki.

Garnki kamionkowe wyróżniają się ciekawymi wzorami i kolorami, ale przede wszystkim swoją uniwersalnością. Służą przez wiele lat, a przy tym nie wpływają negatywnie na zdrowie czy smak potraw. Są też przystępne cenowo w porównaniu do innych naczyń do piekarnika.

Aby jak najlepiej wykorzystać zalety ceramiki, należy odpowiednio o nią dbać. Mycie ręczne, wykluczenie mycia w zmywarce, sezonowanie – to podstawowe metody, aby nasze naczynie kamionkowe służyło jak najdłużej.

Naczynia kamionkowe do pieczenia to prawdziwy skarb każdej gospodyni domowej. Wbrew pozorom mają wiele zastosowań, są wytrzymałe i bezpieczne. Dlatego warto zainwestować w takie ceramiczne wyposażenie do naszej kuchni.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Szklanka do latte 13 cm - duży wybór, niskie ceny
  2. Foremki papierowe do babeczek - Najlepsze foremki na muffinki
  3. Forma na chleb | Foremki, pojemniki, formy do pieczenia i wyrastania chleba
  4. Wzory Bolesławiec - Najlepsze Wazony Ceramiki Bolesławiec
  5. Szklane talerze obiadowe i kolorowe talerze wykonane ze szkła
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Maciej Kubiak
Maciej Kubiak

Jestem technologiem żywności. Recenzuję przyrządy i sprzęty kuchenne. Badając ich parametry testuję przydatność do gotowania, pieczenia, miksowania itp. Doradzam jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły