Jagody goji uznawane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Ich bogaty skład sprawia, że nie tylko odżywiają nasz organizm, ale także działają leczniczo w przebiegu niektórych chorób. Dlatego też należą do tak zwanej „superżywności” (superfood).
Występują pod różnymi nazwami: kolcowój szkarłatny, kolcowój chiński oraz kolcowój pospolity. Choć krzewy goji uprawiane są głównie w Himalajach, można z powodzeniem uprawiać je również w Polsce.

Czym są jagody goji?
Owoce goji to niewielkie, czerwonopomarańczowe jagody o wydłużonym kształcie. Rosną na liściastym krzewie, który może osiągać wysokość od 1 do 3 metrów. Kwiaty tego krzewu, w zależności od gatunku, przybierają barwę białą lub jasnofioletową. Choć jagody goji uprawia się w wielu krajach Azji, najbardziej ceni się te wyhodowane w Tybecie, gdyż uznaje się, że na tym obszarze nie są one skażone szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak pestycydy.
W jakich postaciach występują jagody Goji?
Owoce goji można spożywać w różnych postaciach. W Polsce najbardziej popularne są jagody suszone, jednak w sklepach i aptekach znajdziemy też inne produkty na bazie owoców goji: soki, herbaty czy nawet tabletki i proszki.
Zobacz gdzie kupić jagody goji oraz jaka jest ich cena:
Przejdźmy teraz do głównego punktu naszego artykułu.
To, co nas najbardziej interesuje, czyli…
…bogactwo składu
Aż trudno uwierzyć, że w tak niewielkim owocu mieści się taka bomba odżywcza!
Jakie składniki wchodzą w skład owoców goji?
Spójrzmy:
- Białka (18 aminokwasów),
- Węglowodany,
- Tłuszcze (w tym 5 NNKT omega – 6),
- Witaminy B1, B2, B6,
- Witamina E,
- Wapń,
- Żelazo,
- Fosfor,
- Miedź,
- Cynk,
- Selen,
- Karotenoidy.
Z zawartością tych niezwykłych jagód ściśle wiążą się ich właściwości i działanie.
Oto one.

Właściwości jagód goji
Jagody goji mogą być stosowane zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo w przebiegu różnych chorób. Zawsze jednak należy zasięgnąć opinii lekarza przed rozpoczęciem kuracji.
Zobaczmy, jakie działanie wykazują owoce goji:
- Obniżają poziom cukru i poprawiają wrażliwość na insulinę,
- Wpływają korzystnie na pracę serca i regulują ciśnienie tętnicze krwi,
- Oczyszczają wątrobę z toksyn,
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Jagody te można również stosować pomocniczo:
- W cukrzycy,
- W miażdżycy,
- W osteoporozie,
- W chorobach oczu.
Mimo tak wielu zastosowań, jagody goji najczęściej wykorzystuje się jednak w dietach odchudzających.
Dlaczego?
Jagody goji na odchudzanie
Owoce goji stanowią doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Bogactwo wartości odżywczych, a przy tym duża zawartość błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej. Ponadto, po spożyciu jagód poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie (jak w przypadku wielu innych owoców). Doskonały smak sprawia, że jagody te to świetna przekąska… choć w 100 g suszonych owoców znajduje się aż 370 kalorii.
Zobacz gdzie kupić jagody goji w tabletkach na odchudzanie:
Jak jeść jagody goji?
Jagody goji zwykle je się tak, jak rodzynki, choć w smaku są mniej słodkie i można w nich wyczuć nutę smaku pomidora. W kuchni chińskiej wykorzystuje się je w postaci gotowanej, jako dodatek do mięs i warzyw, a także do czerwonej herbaty. Oczywiście w Polsce jagody goji doczekały się już zastosowania w wielu przepisach – na przykład na kulki owsiane, jaglane ciasteczka, sezamki czy batony.
Zobacz właściwości jagód goji oraz ich dawkowanie i zastosowanie:
Często pada pytanie o ty czy jagody goji są trujące? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Natomiast tutaj dowiesz się o ponadprzeciętnych właściwościach zdrowotnych owoców goji.
Idąc dalej.
Jak powinno się dawkować jagody goji?
Przeciwwskazania i skutki uboczne jedzenia jagód goji
Według specjalistów, nie powinno się przekraczać dziennej dawki jagód goji w wysokości 5 – 12 g suszonych owoców. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ich w ogóle unikać. Nie należy zjadać świeżych, niedojrzałych jagód, gdyż może to prowadzić do zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Gdzie kupić owoce goji?
Owoce goji można kupić – pod różnymi postaciami – zarówno w stacjonarnych, jak i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej jednak widzimy je również na półkach zwykłych sklepów spożywczych, a także aptek. Popularni producenci tych owoców to Sante, Intenson, Bio Planet, czy Vivio. Cena suszonych jagód goji oscyluje wokół 3 złotych za 50 g. Za litrowy sok z wyciągiem z tych owoców zapłacimy nawet około 80 złotych.
![]() | Jagody goji / Porównaj ceny na: |
Ceneo Skąpcu |
Uprawa jagód goji
Dobra wiadomość dla tych, którzy najbardziej lubią owoce i warzywa wyhodowane przez siebie: jagody goji można uprawiać także w naszym kraju. Co więcej, nie mają one dużych wymagań co do gleby i dobrze znoszą skrajne temperatury (nawet do -30°C!), cień i suszę. Krzewy hodujemy z sadzonek bądź z nasion, a pierwsze owoce pojawiają się po 2 – 3 latach od zasadzenia.
Prowadząc własną uprawę należy pamiętać o tym, że jagody goji uznawane są za super owoc bardzo przydatny także w dietoterapii o czym wspomina ten materiał naukowy, który jakiś czas temu ujrzał światło dzienne.
Jak sami widzicie ich właściwości, które wpływają także na szeroką gamę zastosowań sprawiają, że tak bardzo lubimy owoce goji. Z dużą niecierpliwością czekamy na Twoje opinie dotyczące tego tematu.
Jak najlepiej jeść suszone owoce goji? Macie na to jakieś dobre przepisy? Same w sobie jakoś mi nie smakują…