Kombiwar – zajmuje niewiele miejsca i jest przezroczysty, więc każdy etap przyrządzania potrawy można bez trudu kontrolować. Do tego, jego możliwości obróbki termicznej są niemal nieograniczone. Grilluje, gotuje na parze, gotuje w wodzie, smaży, podpieka, piecze… a zresztą, sami zobaczcie!
Zacznijmy od częstego pytania o to „co to jest kombiwar„?
Czym jest kombiwar halogenowy i jak działa?
Kombiwar znany jest pod wieloma nazwami: kuchenka halogenowa, halogen, opiekacz, piecyk halogenowy czy też kombiwar halogenowy. Można nazwać go następcą prodiża, jednak ze względu na nowoczesne rozwiązania jest to urządzenie o wiele bardziej funkcjonalne, a przy tym pobiera mniej energii.

Jak jest zbudowany kombiwar?
Składa się on ze szklanej misy i szczelnie ją domykającej pokrywy. W pokrywie znajduje się grzałka halogenowa, która emituje ciepło oraz wentylator, który to ciepło rozprowadza równomiernie we wnętrzu misy. W ten sposób wytwarza się termoobieg.
Produkty przyrządzane w kombiwarze zachowują swoje wartości odżywcze i smak.
Funkcje kombiwara
Jak już wspomnieliśmy we wstępie, kombiwar czy też piekarnik halogenowy to bardzo uniwersalne urządzenie i możemy go użyć na wiele sposobów.
Ustalmy więc, co potrafi kombiwar?
- Gotuje na parze,
- Rozmraża,
- Podgrzewa,
- Piecze,
- Grilluje,
- Smaży na tłuszczu,
- Smaży bez tłuszczu,
- Odświeża chleb, bułki i rogaliki,
- Gotuje jajka,
- Robi grzanki.
A to wszystko w o wiele krótszym czasie niż piekarnik!
Zobaczcie!
Czas przyrządzania potraw
Przyrządzanie potraw w kuchence halogenowej nie tylko pozwala na mniejszy pobór energii, ale również jest krótsze. Całego kurczaka upieczemy w ciągu 30 – 45 minut. Na kotlety z karkówki wystarczy poczekać 25 – 40 minut. Całe ziemniaki ugotują się w 25 – 30 minut, a ciasto będzie gotowe w niecałe pół godziny!
Sprawdźmy teraz, jaką temperaturę może osiągać to urządzenie i jaki ma to wpływ na zakres jego możliwości.
Temperatura
Najwyższa osiągana temperatura w przypadku kombiwarów to – podobnie jak w piekarnikach – 250°C. Poszczególne modele piecyków halogenowych różnią się jednak między sobą najniższą osiąganą temperaturą.

Jaki halogen wybrać i kupić?
W kombiwarach o najniższej osiąganej temperaturze 65°C można z powodzeniem gotować, grillować, smażyć i piec. W modelach o najniższej osiąganej temperaturze 0°C można dodatkowo rozmrażać żywność, podgrzewać ją, a także odświeżać pieczywo po uprzednim zamoczeniu go w wodzie.
A to tylko część możliwości jakie daje kombiwar!
Idąc dalej.
Pojemność kombiwarów to nawet 19 litrów!
Kombiwary mogą mieć pojemność od 11 do 19 litrów. Warto tu jednak wspomnieć o tym, że istnieje możliwość powiększenia pojemności piecyka dzięki dodatkowym pierścieniom, które załączane są do niektórych modeli.
Poniżej prezentujemy ranking najpopularniejszych kombiwarów o pojemności do 19 litrów:
Dodatki
Kombiwar halogenowy może być wyposażony w wiele praktycznych dodatków, takich jak:
- Szczypce do wyjmowania potraw,
- Ruszty do grillowania,
- Szpilki do szaszłyków,
- Tacki do gotowania na parze,
- Tacki do smażenia,
- Wspomniany pierścień powiększający objętość misy,
- Stojak na pokrywę.
Ponadto, niektóre modele kombiwarów można myć w zmywarce lub też mają funkcję samoczyszczenia.
Teraz konkret dla smakoszy:
Przepisy na dania z kombiwara
Kuchenka halogenowa to urządzenie, w którym można przyrządzać potrawy na wszystkie posiłki.
Co można przyrządzić w kombiwarze?
Oto przykładowe menu na cały dzień.
Śniadanie: grzanki z serem, smażony boczek i jajka na wodzie.
Obiad: Skrzydełka kurczaka z miodem, ziemniaki z wody, pieczone warzywa.
Deser: Kołacz owocowy z kruchego ciasta.
Kolacja: Naleśniki z szynką.

Czy warto kupić kombiwar?
Przyrządzanie potraw w kombiwarze wymaga nieco wprawy. Warto zwrócić uwagę, że kuchenka halogenowa zbiera bardzo dobre opinie od użytkowników, którzy od jakiegoś czasu używają już tego sprzętu. Ceniona jest ona zwłaszcza za możliwość stałej kontroli przyrządzania potrawy (przezroczysta misa), a także wszechstronność i wygodę użytkowania.
Zobacz jak w praktyce wygląda gotowanie w kombiwarze (piekarniku halogenowym):
Cena kombiwara
Cena kombiwarów waha się w granicach od 150 do 400 złotych. Aby porównać ceny u różnych sprzedawców, warto zajrzeć do naszych rankingów. Znajdziecie w nich modele najchętniej kupowanych kombiwarów.
Producenci kombiwarów
Wśród producentów elektronicznych sprzętów AGD halogeny mają w swojej ofercie takie marki jak MPM, Philips, Botti, Tefal, Mango, Adler, Zelmer, Sencor i Optimum.
Czekamy z niecierpliwością na Wasze opinie dotyczące kombiwarów, ich codziennego wykorzystania oraz porównania cen i konkretnych modeli.
Jestem zadowolona z tego urządzenia Z przykrościa muszę stwierdzić ,że dlugo się nie nacieszyłam ,gdyz pierwszy, który kupiłam przez intrnet szybko uległ zepsuciu Materiał zktórego zrobiono szybko zerdzewiał i przepalił się. Kupiłam drugi BW 7503 WH i też zaczą rdzewieć i w końci się przepalił Mam obecnie dwie szklaner miski i chciałabym dokupić tylko górę grzewczą Czy jest to możliwe Bardzo bym chciala gdyż naprawdę jest to wspaniałe urządzenie przydatne w kuchni Nazwa mego urządzenia jeswt firmy Botti BW 7503 WHU Proszę opomoc do kogo mam się zwrócić Trzecia miska jest mi niepotrzebna i co mam wyrzucic Nie wiem dlaczego to co grzeje jest zrobione z materiału który rdzewieje
Pani Barbaro, trzecią miskę radzimy zostawić – może znajdzie się dla niej miejsce gdzieś w szafce, pawlaczu bądź w piwnicy tudzież garażu. Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Szkoda wyrzucić. Może komuś z bliskiej rodziny się przyda. Co do kombiwara Botti BW 7503 WH to najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze sklepem, w którym Pani dokonywała zakupu. Powinny doradzić czy jest możliwość zakupienia samej tylko góry grzewczej. Być może fakt rdzewienia kolejnych modeli wynika z niewłaściwego użytkowania? Sugerujemy zapoznać się ze szczegółami instrukcji.
Czy to normalne, że podczas pieczenia mięsa ( pieczeń wołowa) urządzenie włącza i wyłącza lampę co jakieś 10 sekund?