Zdrowy cukier, który bezpiecznie mogą spożywać diabetycy. Taki, który nie niszczy zębów, a co więcej – działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W dodatku cukier, który można stosować nawet do pieczenia ciast, ponieważ w przeciwieństwie do innych naturalnych słodzików nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.
Ksylitol to doskonała alternatywa dla tradycyjnego cukru.
Czym jest? Z czego jest pozyskiwany? Jak powstał i czy w ogóle ma jakieś wady?

Ksylitol – cukier brzozowy
Ksylitol (xylitol, ksilitol) to alkohol cukrowy o smaku bardzo zbliżonym do tradycyjnego cukru. W sklepach znajdziemy go pod postacią krystalicznego, białego proszku. Nazywa się go także cukrem brzozowym, gdyż początkowo do jego produkcji wykorzystywano korę brzozy.
Jak odkryto jego właściwości?
Za jego ojczyznę uznaje się Finlandię, dlatego często nazywa się go również ksylitolem fińskim. Podczas II wojny światowej poszukiwano tam łatwo dostępnych i tanich zamienników cukru i w trakcie badań wynaleziono właśnie ksylitol (wprawdzie… po raz drugi, gdyż był on już znany od roku 1891 w Niemczech).
Obecnie jednak w większości produkuje się go z łuszczyn kukurydzy, co jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym, a przede wszystkim – bardziej przyjaznym dla środowiska. Ksylitol to substancja, którą znajdziemy jednak nie tylko w korze brzozy i łuszczynach kukurydzy.
Odświeżający naturalny słodzik
Ksylitol występuje w naturze w wielu warzywach i owocach. Można go znaleźć między innymi w truskawkach, malinach, śliwkach, a także w kalafiorze i w grzybach.
Pozostawia na języku charakterystyczny chłód.
Dzieje się tak dlatego, że podczas rozpuszczania w wodzie absorbuje ciepło, co daje efekt chłodzenia. Fakt ten wykorzystywany jest często przez producentów żywności, którzy dodają ksylitol do gum do żucia, miętówek czy płynów do płukania jamy ustnej, dzięki czemu przyjemnie odświeżają.
Jak cukier brzozowy ma się do zwykłego cukru?
Ksylitol a cukier
Ksylitol nazywany jest zdrową alternatywą cukru – nie bez powodu. Dostarcza o 40% mniej kalorii niż sacharoza. 100 g ksylitolu zawiera 240 kcal, natomiast w 100 g białego cukru znajdziemy aż 386 kcal. Ksylitol ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż cukier (będziemy jeszcze o tym mówić), a jego słodycz ocenia się na około 75% cukru.
Wszystko to sprawia, że ksylitol jest doskonałym produktem dla diabetyków.

Ksylitol dla cukrzyków
Ksylitol to doskonały zamiennik cukru dla osób chorych na cukrzycę. Jego indeks glikemiczny wynosi IG = 9, podczas gdy cukru IG = 70. Cukier brzozowy jest metabolizowany w organizmie bez udziału insuliny. Jego spożycie prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż w przypadku białego cukru, a w konsekwencji – nie wywołuje nagłych wyrzutów insuliny.
Ksylitol stosowany jest często w słodyczach dla diabetyków.
Ksylitol dla dzieci i kobiet w ciąży
Ksylitol jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży, jednak nie należy go podawać maluchom do trzeciego roku życia ze względu na niedojrzałość ich układu pokarmowego. Trzeba go wprowadzać ostrożnie do diety, gdyż nadmierne spożycie cukru brzozowego może mieć efekt przeczyszczający. Początkowo nie powinno się zjadać większej ilości ksylitolu niż 1 łyżeczka dziennie.
Maksymalna dzienna ilość to 3 łyżeczki.
Jak stosować cukier z brzozy?
Ksylitol można używać do słodzenia herbaty i kawy jak zwykły cukier. Doskonale nadaje się jako dodatek do deserów i ciast (z wyjątkiem drożdżowego, gdyż nie wyrastają na nim drożdże). Wykorzystuje się go do przyrządzania przetworów owocowych takich jak dżemy i konfitury. Dodajmy, że jako dodatek do żywności oznaczany jest na etykiecie symbolem E967.
Inne właściwości ksylitolu
Jak widać, ksylitol nie wykazuje szkodliwego działania na nasz organizm, jak to ma miejsce w przypadku cukru. To jednak nie koniec jego zalet. Ich lista jest dość długa, a tu zamieszczamy najważniejsze naszym zdaniem kwestie.
Zobaczmy:
- Bakterie znajdujące się w jamie ustnej człowieka nie przekształcają cukru brzozowego do kwasów uszkadzających zęby, ponieważ nie ulega on tutaj fermentacji,
- Przywraca równowagę zasadowo-kwasową w ustach,
- Przeciwdziała rozwojowi bakterii powodujących próchnicę,
- Przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej,
- Poprawia mineralizację szkliwa,
- Stymuluje produkcję śliny,
- Jest prebiotykiem, co oznacza, że wspiera rozwój dobroczynnej dla naszego zdrowia mikroflory jelitowej,
- W przeciwieństwie do cukru, ksylitol nie sprzyja rozwojowi grzybów ani drożdżaków,
- Zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, wspomagając mineralizację kości i zapobiegając osteoporozie,
- Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i organów.
Czy ksylitol jest szkodliwy?
Pytania o szkodliwość i wady ksylitolu należą do najczęstszych. Nie są znane żadne właściwości ksylitolu, które mogłyby wpłynąć niekorzystnie na działanie naszego organizmu. Dlaczego w takim razie trzeba przez kilka dni ostrożnie stosować ksylitol, zanim zaczniemy go spożywać regularnie?
Nasz organizm wytwarza zbyt małą ilość enzymów mogących strawić cukier brzozowy i wystarcza mu zaledwie kilka dni, by zwiększyć produkcję.
Uwaga! Ksylitol jest jednak bardzo niebezpieczny dla czworonogów. Psy nie powinny go dostawać pod żadnym pozorem. Niewielka bowiem ilość może wywołać u nich poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. W tym miejscu zapraszamy do naszego poradnika o bezpiecznych przysmakach dla zwierząt!
Ile kosztuje dobry ksylitol?
Cena ksylitolu
Za 1 kg ksylitolu zapłacimy od 25 do 40 złotych. Można go też jednak kupić w małych opakowaniach, na przykład 250 g.
Gdzie kupić cukier brzozowy?
Obecnie cukier brzozowy można znaleźć nawet w popularnych marketach. Oferują go też wszystkie sklepy ze zdrową żywnością, zarówno internetowe, jak i stacjonarne.
Teraz kiedy już wiesz gdzie kupić ksylitol warto poznać także jego producentów.
Producenci ksylitolu
Producenci, którzy mają w swojej ofercie cukier brzozowy, to między innymi marki Danisco, Aka, Zielony Listek, Santini i Targroch.

Ksylitol – opinie
Stosujesz cukier brzozowy na co dzień? Masz sprawdzony przepis na ciasto z ksylitolem albo przetwory? A może chcesz dopiero wypróbować ksylitol, ale w trakcie czytania artykułu nasunęły Ci się dodatkowe pytania? W każdym z przypadków gorąco zachęcamy do zamieszczania swoich wskazówek, opinii i pytań w komentarzach!