Kuchnia chorwacka: Tradycyjne potrawy, przysmaki i słodycze. Co warto zjeść w Chorwacji?

0
10225

Kuchnia chorwacka jest jak sama Chorwacja: bogata w swojej różnorodności i ciekawa. Czerpie z natury to, co najlepsze. Urzeka kolorami i zaskakującymi połączeniami.

Tutaj każdy region może się poszczycić swoimi własnymi, unikalnymi potrawami.

Ze względu na rozległe wybrzeże, wiele tradycyjnych przysmaków przyrządza się tu z ryb i owoców morza, jednak równie popularne są tu dania mięsne, a także sery.

Jeśli mowa o kuchni chorwackiej, to nie można nie wspomnieć również o winie. Podobnie jak w przypadku potraw, w każdym regionie napotkamy lokalny gatunek wina, którego na próżno będziemy szukać w europejskich sklepach – trafia tylko do lokalnych winiarni.

Zacznijmy więc smakowitą i pachnącą podróż po przysmakach, tradycyjnych potrawach i słodyczach w chorwackiej kuchni. Wiecznie aktualne pytanie o to co warto zjeść w Chorwacji nie pozostanie już dłużej bez odpowiedzi… : )

Kuchnia chorwacka
Kuchnia chorwacka / Co zjeść będąc na wakacjach w Chorwacji? Tradycyjne dania, potrawy i przysmaki.

Regionalne przysmaki Chorwacji

W tradycyjnej kuchni chorwackiej mieszają się wpływy włoskie, węgierskie, austriackie i tureckie. Choć wiele dań można znaleźć w każdym zakątku Chorwacji, to jednak w każdym regionie różnią się one między sobą, czy to sposobem przyrządzania, czy też smakiem.

Potrawy dalmatyńskie to przede wszystkim ryby, owoce morza, zioła i oliwa z oliwek.

W Zagrzebiu główne tradycyjne dania zawierają najczęściej mięso, warzywa korzeniowe i kapustę.

Istria słynie z zupy fasolowej i fuzi – typowego dla tego regionu makaronu.

Z kolei Slawonia to region, którego mieszkańcy lubują się w daniach z wieprzowiny, a najbardziej popularną przyprawą jest tu czerwona papryka.

Ryby i owoce morza w tradycyjnej kuchni chorwackiej

Menu w chorwackich restauracjach pełne jest potraw z ryb i owoców morza. Podawane są one na różne sposoby: pieczone, grillowane, polane oliwą z oliwek, posypane zieloną pietruszką.

Które z tradycyjnych potraw z ryb i owoców morza trzeba spróbować, bawiąc w Chorwacji?

Oto nasz wybór:

  1. Dorada z grilla,
  2. Grillowana makrela,
  3. Solony dorsz z ziemniakami,
  4. Pečena riba, czyli pieczona ryba… jakakolwiek, polana oliwą z oliwek, przyprawiona czosnkiem lub zieloną pietruszką,
  5. Crni rižot – niezwykle efektowne czarne risotto z kalmarami lub mątwą, zabarwione atramentem z kałamarnicy(!),
  6. Ośmiornica na sałatkach (salata od hobotnice),
  7. Brudet – gulasz rybny, który gotuje się powoli przez kilka godzin, a znajdziemy w nim rybę, cebulę, sos pomidorowy, liście laurowe i paprykę chili. Co ciekawe, w każdej rodzinie istnieje nieco inny przepis na tę potrawę.
  8. Gregada to również gulasz rybny, który przyrządza się jednak inaczej. Do ryby dodaje się tu białe wino, pietruszkę, czosnek, cebulę, kapary, solone sardelki i ziemniaki. To danie szczególnie popularne na wyspie Hvar.

Ryby w Chorwacji stanowią podstawę każdego menu w większości restauracji. Zwłaszcza w okolicach wybrzeża.

To nie wszystko co warto zjeść w Chorwacji. Kuchnia chorwacka ma o wiele więcej dań. Przedstawiamy je poniżej.

Tradycyjne dania w Chorwacji
Tradycyjne dania w Chorwacji / Zobacz jakie są lokalne i tradycyjne potrawy obiadowe w Chorwacji.

Tradycyjne chorwackie potrawy z mięsa

Mięso mielone i siekane. Do farszowania ciasta i do podania z ryżem, ziemniakami i warzywami. W formie roladek, pieczone lub gotowane.

W Chorwacji znajdziecie dania mięsne przyrządzane chyba na wszelkie możliwe sposoby.

Do najbardziej tradycyjnych potraw z mięsa serwowanych w Chorwacji należą:

  1. Ćevapčići, małe roladki przygotowywane z siekanego lub mielonego mięsa. Upieczone na ruszcie, podaje się z czerwoną cebulką i ajwarem (o którym jeszcze będzie mowa),
  2. Punjene paprike, czyli papryka faszerowana ryżem i mielonym mięsem, gotowana w sosie pomidorowym. Taką paprykę je się w całej Chorwacji, a poszczególne regiony różnią się tylko rodzajem stosowanego mięsa.
  3. Sarma, która chętnie przyrządzana jest zimą. Farsz, podobny jak w punjene paprike, zawija się tu w liście kapusty.
  4. Slavonski kulen to wędlina, która powstaje w wyjątkowy sposób. Produkuje się ją z mielonej wieprzowiny i przyprawia czosnkiem i ostrą papryką. Najpierw poddaje się ją przez kilka miesięcy wędzeniu, a następnie – również przez kilka miesięcy – wędlina dojrzewa, nabierając specyficznego aromatu i smaku.
  5. Kotlovina najczęściej przygotowywana jest w specjalnym kociołku, na zewnątrz. To specjał popularny w północno-zachodniej Chorwacji i w Zagrzebiu. Do przyrządzenia kotloviny potrzebne jest mięso wieprzowe, pierś z kurczaka i warzywa takie jak ziemniaki, papryka i cebula.
  6. Cobanac, który jest potrawą typową dla Slavonii. To długo gotowany na dużym ogniu pikantny gulasz zawierający różne gatunki mięsa: cielęcinę, jagnięcinę, wieprzowinę.

Tradycyjne chorwackie placki

Wśród tradycyjnych dań chorwackich nie brakuje również różnego rodzaju placków, z których wszystkie podawane są ze smakowitymi farszami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Jakich placków nie można nie zjeść, będąc w Chorwacji?

Najlepsze, tradycyjne, chorwackie placki to:

  1. Soparnik, który jest potrawą charakterystyczną dla regionu Poljica w środkowej Dalmacji. Stanowi go placek wypełniony botwiną. Co ciekawe, każdego roku, w lipcu, odbywa się festiwal Soparnik.
  2. Burek to placek z ciasta filo, które może być wypełnione słodkim lub słonym farszem. Można go spotkać w różnych kształtach: podłużnym, prostokątnym i trójkątnym.
  3. Presnac to nazwa bardzo pojemna. To ciasto, które nie ma wyznaczonego standardu przygotowania. Może być przyrządzane na słodko, z bakaliami, ale także z serem, a nawet boczkiem.
Przysmaki i słodycze w Chorwacji
Przysmaki i słodycze w Chorwacji / Desery oraz słodycze z Chorwacji to jedne z atrakcji tego kraju.

Chorwackie słodycze czy co na deser?

Tradycyjne słodkości Chorwacji są pełne zdecydowanych smaków. Bogate w przyprawy i sycące dodatki. Tych potraw nie da się zrobić w wersji dietetycznej chyba, że… chcemy zniszczyć ich kwintesencję!

Jakie tradycyjne słodycze z Chorwacji są warte grzechu?

  1. Arancini, czyli kandyzowane skórki pomarańczy (niekiedy też grejpfruta lub cytryny). Skórkę tnie się w długie paski i pozostawia w wodzie na tydzień (!). Po tym czasie suszy się ją, by w kolejnym kroku gotować przez 30 minut w wodzie z cukrem, a po wyjęciu zanurzyć jeszcze w cukrze.
  2. Paprenjaci to ciasteczka, których tradycyjny przepis sięga XVI wieku. Wśród wielu aromatycznych składników znajdują się tu między innymi orzechy włoskie, orzechy laskowe, miód i pieprz.
  3. Fritule, bardzo popularne u wybrzeży Chorwacji. To kulki ciasta z pysznymi dodatkami: rodzynkami, skórką pomarańczową i lokalnymi nalewkami. Kulki takie smaży się w głębokim oleju.
  4. Krostule, podobnie jak w przypadku poprzedniczek, popularne tradycyjne przysmaki w przybrzeżnej Chorwacji. Stanowią je luźno zwijane paski ciasta smażone w oleju, a po usmażeniu posypane cukrem pudrem.

Dania chorwackie to nie tylko ryby czy słodycze ale także inne potrawy.

Jakie? Zajrzyjmy do talerza.

Chorwackie przysmaki

W Chorwacji znajdziemy nie tylko cały ogrom tradycyjnych potraw. O bogactwie jej kuchni świadczą również liczne przysmaki, które stanowią rozkosz dla naszego podniebienia, a przy tym zachwycają różnorodnością zapachów, kolorów i kształtów.

Zatem co jeszcze warto zjeść w Chorwacji?

Chorwackie przysmaki, które będziecie chcieli zabrać ze sobą do domu to:

  1. Oliwki i oliwa z oliwek. Chorwacki krajobraz jest usiany gajami oliwnymi, a tutejsze oliwki i wyroby z nich produkowane nie mają sobie równych!
  2. Trufle, które można spotkać tylko w Istrii. Przy nabrzeżu kupić można same trufle (także te z najwyższej półki), ale także oliwę truflową, pastę z trufli, ser owczy o smaku trufli, czy nawet ciastka w sosie truflowym.
  3. Miody, które można tu dostać między innymi w tradycyjnych smakach: kasztanowym i lawendowym.
  4. Sery, przede wszystkim owcze i kozie. Swój charakterystyczny smak zawdzięczają ziołom, którymi żywią się tu często kozy i owce. Do najsłynniejszych tradycyjnych serów chorwackich zaliczamy Paski sir, Skripavac, Livanjski sir oraz Kozer.
  5. Ajwar – pełna aromatu pasta przyrządzana z długo gotowanej papryki, pomidorów, bakłażanów i czosnku.
Chorwackie wino
Chorwackie wino / Jakie będzie najlepsze? Które wybrać i kupić? Opinie i ceny.

Tradycyjne chorwackie wino. Które najlepsze?

Chorwacja słynie z doskonałej jakości win i będąc tutaj, nie można nie spróbować przynajmniej jednego z nich. Popularną rakiję spotkamy niemal na każdym kroku, jednak nie zapominajmy również o innych gatunkach!

Pyszne jedzenie w Chorwacji w połączeniu z chorwackim winem to gwarant udanego wieczoru. Zaufajcie nam! ; )

Tradycyjne chorwackie wina, których warto skosztować, to między innymi:

  • Prošek,
  • Pošip Eara,
  • Hvaru,
  • Grk,
  • Muscatel,
  • Malvazija,
  • Viski Plavac,
  • Vrbnicka Zlahtina
  • Dingac,
  • Postup,
  • Pošip.

Jeśli poza kuchnią chorwacką interesują Cię także wakacje w Chorwacji to zapraszamy do portalu turystycznego Lasti gdzie znajdziesz informacje o tym jak spędzić urlop w Chorwacji, który będzie udany!

A Wy? Co lubicie zjeść będąc w Chorwacji? Dajcie znać jakie są Wasze ulubione potrawy, które zawsze zamawiacie w chorwackich restauracjach. Opinie się przydadzą ponieważ jedzenie w Chorwacji jest tak zróżnicowane, że trudno się zdecydować ; )

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here