Kuchnia chorwacka jest jak sama Chorwacja: bogata w swojej różnorodności i ciekawa. Czerpie z natury to, co najlepsze. Urzeka kolorami i zaskakującymi połączeniami.
Tutaj każdy region może się poszczycić swoimi własnymi, unikalnymi potrawami.
Ze względu na rozległe wybrzeże, wiele tradycyjnych przysmaków przyrządza się tu z ryb i owoców morza, jednak równie popularne są tu dania mięsne, a także sery.
Jeśli mowa o kuchni chorwackiej, to nie można nie wspomnieć również o winie. Podobnie jak w przypadku potraw, w każdym regionie napotkamy lokalny gatunek wina, którego na próżno będziemy szukać w europejskich sklepach – trafia tylko do lokalnych winiarni.
Zacznijmy więc smakowitą i pachnącą podróż po przysmakach, tradycyjnych potrawach i słodyczach w chorwackiej kuchni. Wiecznie aktualne pytanie o to co warto zjeść w Chorwacji nie pozostanie już dłużej bez odpowiedzi… : )

Regionalne przysmaki Chorwacji
W tradycyjnej kuchni chorwackiej mieszają się wpływy włoskie, węgierskie, austriackie i tureckie. Choć wiele dań można znaleźć w każdym zakątku Chorwacji, to jednak w każdym regionie różnią się one między sobą, czy to sposobem przyrządzania, czy też smakiem.
Potrawy dalmatyńskie to przede wszystkim ryby, owoce morza, zioła i oliwa z oliwek.
W Zagrzebiu główne tradycyjne dania zawierają najczęściej mięso, warzywa korzeniowe i kapustę.
Istria słynie z zupy fasolowej i fuzi – typowego dla tego regionu makaronu.
Z kolei Slawonia to region, którego mieszkańcy lubują się w daniach z wieprzowiny, a najbardziej popularną przyprawą jest tu czerwona papryka.
Ryby i owoce morza w tradycyjnej kuchni chorwackiej
Menu w chorwackich restauracjach pełne jest potraw z ryb i owoców morza. Podawane są one na różne sposoby: pieczone, grillowane, polane oliwą z oliwek, posypane zieloną pietruszką.
Które z tradycyjnych potraw z ryb i owoców morza trzeba spróbować, bawiąc w Chorwacji?
Oto nasz wybór:
- Dorada z grilla,
- Grillowana makrela,
- Solony dorsz z ziemniakami,
- Pečena riba, czyli pieczona ryba… jakakolwiek, polana oliwą z oliwek, przyprawiona czosnkiem lub zieloną pietruszką,
- Crni rižot – niezwykle efektowne czarne risotto z kalmarami lub mątwą, zabarwione atramentem z kałamarnicy(!),
- Ośmiornica na sałatkach (salata od hobotnice),
- Brudet – gulasz rybny, który gotuje się powoli przez kilka godzin, a znajdziemy w nim rybę, cebulę, sos pomidorowy, liście laurowe i paprykę chili. Co ciekawe, w każdej rodzinie istnieje nieco inny przepis na tę potrawę.
- Gregada to również gulasz rybny, który przyrządza się jednak inaczej. Do ryby dodaje się tu białe wino, pietruszkę, czosnek, cebulę, kapary, solone sardelki i ziemniaki. To danie szczególnie popularne na wyspie Hvar.
Ryby w Chorwacji stanowią podstawę każdego menu w większości restauracji. Zwłaszcza w okolicach wybrzeża.
To nie wszystko co warto zjeść w Chorwacji. Kuchnia chorwacka ma o wiele więcej dań. Przedstawiamy je poniżej.

Tradycyjne chorwackie potrawy z mięsa
Mięso mielone i siekane. Do farszowania ciasta i do podania z ryżem, ziemniakami i warzywami. W formie roladek, pieczone lub gotowane.
W Chorwacji znajdziecie dania mięsne przyrządzane chyba na wszelkie możliwe sposoby.
Do najbardziej tradycyjnych potraw z mięsa serwowanych w Chorwacji należą:
- Ćevapčići, małe roladki przygotowywane z siekanego lub mielonego mięsa. Upieczone na ruszcie, podaje się z czerwoną cebulką i ajwarem (o którym jeszcze będzie mowa),
- Punjene paprike, czyli papryka faszerowana ryżem i mielonym mięsem, gotowana w sosie pomidorowym. Taką paprykę je się w całej Chorwacji, a poszczególne regiony różnią się tylko rodzajem stosowanego mięsa.
- Sarma, która chętnie przyrządzana jest zimą. Farsz, podobny jak w punjene paprike, zawija się tu w liście kapusty.
- Slavonski kulen to wędlina, która powstaje w wyjątkowy sposób. Produkuje się ją z mielonej wieprzowiny i przyprawia czosnkiem i ostrą papryką. Najpierw poddaje się ją przez kilka miesięcy wędzeniu, a następnie – również przez kilka miesięcy – wędlina dojrzewa, nabierając specyficznego aromatu i smaku.
- Kotlovina najczęściej przygotowywana jest w specjalnym kociołku, na zewnątrz. To specjał popularny w północno-zachodniej Chorwacji i w Zagrzebiu. Do przyrządzenia kotloviny potrzebne jest mięso wieprzowe, pierś z kurczaka i warzywa takie jak ziemniaki, papryka i cebula.
- Cobanac, który jest potrawą typową dla Slavonii. To długo gotowany na dużym ogniu pikantny gulasz zawierający różne gatunki mięsa: cielęcinę, jagnięcinę, wieprzowinę.
Tradycyjne chorwackie placki
Wśród tradycyjnych dań chorwackich nie brakuje również różnego rodzaju placków, z których wszystkie podawane są ze smakowitymi farszami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Jakich placków nie można nie zjeść, będąc w Chorwacji?
Najlepsze, tradycyjne, chorwackie placki to:
- Soparnik, który jest potrawą charakterystyczną dla regionu Poljica w środkowej Dalmacji. Stanowi go placek wypełniony botwiną. Co ciekawe, każdego roku, w lipcu, odbywa się festiwal Soparnik.
- Burek to placek z ciasta filo, które może być wypełnione słodkim lub słonym farszem. Można go spotkać w różnych kształtach: podłużnym, prostokątnym i trójkątnym.
- Presnac to nazwa bardzo pojemna. To ciasto, które nie ma wyznaczonego standardu przygotowania. Może być przyrządzane na słodko, z bakaliami, ale także z serem, a nawet boczkiem.

Chorwackie słodycze czy co na deser?
Tradycyjne słodkości Chorwacji są pełne zdecydowanych smaków. Bogate w przyprawy i sycące dodatki. Tych potraw nie da się zrobić w wersji dietetycznej chyba, że… chcemy zniszczyć ich kwintesencję!
Jakie tradycyjne słodycze z Chorwacji są warte grzechu?
- Arancini, czyli kandyzowane skórki pomarańczy (niekiedy też grejpfruta lub cytryny). Skórkę tnie się w długie paski i pozostawia w wodzie na tydzień (!). Po tym czasie suszy się ją, by w kolejnym kroku gotować przez 30 minut w wodzie z cukrem, a po wyjęciu zanurzyć jeszcze w cukrze.
- Paprenjaci to ciasteczka, których tradycyjny przepis sięga XVI wieku. Wśród wielu aromatycznych składników znajdują się tu między innymi orzechy włoskie, orzechy laskowe, miód i pieprz.
- Fritule, bardzo popularne u wybrzeży Chorwacji. To kulki ciasta z pysznymi dodatkami: rodzynkami, skórką pomarańczową i lokalnymi nalewkami. Kulki takie smaży się w głębokim oleju.
- Krostule, podobnie jak w przypadku poprzedniczek, popularne tradycyjne przysmaki w przybrzeżnej Chorwacji. Stanowią je luźno zwijane paski ciasta smażone w oleju, a po usmażeniu posypane cukrem pudrem.
Dania chorwackie to nie tylko ryby czy słodycze ale także inne potrawy.
Jakie? Zajrzyjmy do talerza.
Chorwackie przysmaki
W Chorwacji znajdziemy nie tylko cały ogrom tradycyjnych potraw. O bogactwie jej kuchni świadczą również liczne przysmaki, które stanowią rozkosz dla naszego podniebienia, a przy tym zachwycają różnorodnością zapachów, kolorów i kształtów.
Zatem co jeszcze warto zjeść w Chorwacji?
Chorwackie przysmaki, które będziecie chcieli zabrać ze sobą do domu to:
- Oliwki i oliwa z oliwek. Chorwacki krajobraz jest usiany gajami oliwnymi, a tutejsze oliwki i wyroby z nich produkowane nie mają sobie równych!
- Trufle, które można spotkać tylko w Istrii. Przy nabrzeżu kupić można same trufle (także te z najwyższej półki), ale także oliwę truflową, pastę z trufli, ser owczy o smaku trufli, czy nawet ciastka w sosie truflowym.
- Miody, które można tu dostać między innymi w tradycyjnych smakach: kasztanowym i lawendowym.
- Sery, przede wszystkim owcze i kozie. Swój charakterystyczny smak zawdzięczają ziołom, którymi żywią się tu często kozy i owce. Do najsłynniejszych tradycyjnych serów chorwackich zaliczamy Paski sir, Skripavac, Livanjski sir oraz Kozer.
- Ajwar – pełna aromatu pasta przyrządzana z długo gotowanej papryki, pomidorów, bakłażanów i czosnku.

Tradycyjne chorwackie wino. Które najlepsze?
Chorwacja słynie z doskonałej jakości win i będąc tutaj, nie można nie spróbować przynajmniej jednego z nich. Popularną rakiję spotkamy niemal na każdym kroku, jednak nie zapominajmy również o innych gatunkach!
Pyszne jedzenie w Chorwacji w połączeniu z chorwackim winem to gwarant udanego wieczoru. Zaufajcie nam! ; )
Tradycyjne chorwackie wina, których warto skosztować, to między innymi:
- Prošek,
- Pošip Eara,
- Hvaru,
- Grk,
- Muscatel,
- Malvazija,
- Viski Plavac,
- Vrbnicka Zlahtina
- Dingac,
- Postup,
- Pošip.
Jeśli poza kuchnią chorwacką interesują Cię także wakacje w Chorwacji to zapraszamy do portalu turystycznego Lasti gdzie znajdziesz informacje o tym jak spędzić urlop w Chorwacji, który będzie udany!
A Wy? Co lubicie zjeść będąc w Chorwacji? Dajcie znać jakie są Wasze ulubione potrawy, które zawsze zamawiacie w chorwackich restauracjach. Opinie się przydadzą ponieważ jedzenie w Chorwacji jest tak zróżnicowane, że trudno się zdecydować ; )