Kuchnia Czarnogóry to typowa kuchnia bałkańska. Znajdziemy więc tu potrawy, które serwuje się także w Chorwacji, Serbii czy Bośni. Nie brakuje w niej także wpływów włoskich, a więc wielbiciele pizzy czy pasty nie będą zawiedzeni. Warto wiedzieć, że poszczególne rejony Czarnogóry szczycą się różnymi potrawami. Północ Czarnogóry, gdzie dominują tereny górzyste, słynie z jagnięciny i kajmaku.
Masyw Lovcen to region słynący z wędzonej szynki, baraniny i kiełbasek.
W okolicach Jeziora Szkoderskiego na czarnogórskich stołach często podaje się ryby, a nad Morzem Adriatyckim królują owoce morza, potrawy z ryb oraz sałatki.
Co warto zjeść podczas wakacji w Czarnogórze? Z czego przyrządza się poszczególne potrawy i czym różni się kajmak, jaki znamy w Polsce, od kajmaku czarnogórskiego?
Sprawdźcie!

Dania mięsne w kuchni czarnogórskiej
Jednym z najbardziej popularnych dań mięsnych Czarnogóry jest ćevapčići. Przyrządza się je z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego i tworzy ruloniki, które podaje się z grilla. Doskonale smakują z pitą, warzywami i sosami.
Coś dla wielbicieli pikantnych dań.
Pljeskavica to potrawa przyrządzana z tego samego mięsa, jednak w odróżnieniu od ćevapčići, formuje się je na kształt hamburgera i przyprawia na ostro. Podawana jest z grilla z różnymi dodatkami lub też posypana owczym serem w chlebku pita.
Jakich jeszcze dań mięsnych warto spróbować w Czarnogórze?
Popeci na podgorički način (mięsna rolada nadziewana serem i szynką), džigerica (jagnięcina pieczona na rożnie) i grillowana wątróbka, ražnjići (mięsne szaszłyki z rożna) to dania, które mogą zasmakować turystom z Polski.
Szynka pršut
Pršut zasługuje na szczególną uwagę. To szynka wieprzowa wędzona i suszona w specjalnych warunkach. Przez 2 tygodnie trzyma się ją w solnym roztworze, po czym suszy od 5 do 8 miesięcy. Przez pierwsze 3 miesiące suszenia w pomieszczeniu przeznaczonym do suszenia szynki pali się bukowym drewnem, by odstraszyć muchy.
Dania z warzyw w kuchni Czarnogóry
Wśród warzyw w kuchni czarnogórskiej królują pomidory, ogórki, cykoria, szparagi, cebula, oliwki i papryka (przyrządzana na wiele sposobów). Najczęściej spotkamy je w formie sałatek.
Jakie dania warzywne są godne spróbowania w Czarnogórze?
- Sałatka bałkańska – pokrojone ogórki i pomidory posypane serem bałkańskim,
- Prebranac – fasola zapiekana z papryką i cebulą,
- Sałatka šopska – pokrojone pomidory z serem feta i dodatkiem czosnku i octu,
- Čorba – gęsta warzywna zupa z kawałkami mięsa,
- Kačamak – to danie przyrządzane z ziemniaków, kajmaku, mąki kukurydzianej i białego sera. Ma postać owsianki.

Ryby i owoce morza w kuchni czarnogórskiej
Jezioro Szkoderskie to miejsce połowów karpia. Ryby popularne nad Adriatykiem to okoń morski, dorsz, dorada, piotrosz czy kielec. Nie brakuje tu również owoców morza takich jak ośmiornice, kałamarnice czy kalmary. Ryby podaje się tu upieczone na ruszcie z dodatkiem przypraw, głównie rozmarynu. Najbardziej popularny sos podawany do ryb przyrządza się z pietruszki, oliwy z oliwek, octu i przypraw.
Nabiał w kuchni czarnogórskiej
W kuchni czarnogórskiej nie brakuje serów i jogurtów, które są tu przyrządzane głównie z mleka owczego i koziego, a w mniejszym stopniu – z krowiego. Owcze mleko pije się tu dla orzeźwienia w upalne dni.
Kajmak w kuchni Czarnogóry
Dochodzimy w końcu do miejsca, w którym przedstawiamy kajmak. Choć nam kojarzy się z gotowanym w puszce, skondensowanym, wyjątkowo słodkim i gęstym mlekiem wykorzystywanym do deserów, warto wiedzieć, że w Czarnogórze kajmak to śmietana, którą przyrządza się z gotowanego mleka. Po odpowiednim dosoleniu przechowuje się ją w drewnianych beczkach. Czarnogórski kajmak wykorzystuje się do smarowania chleba, ale też do pieczenia. Z kolei połączenie kajmaku, chudego sera i mąki kukurydzianej daje nam potrawę o nazwie cicvara.
Desery w kuchni Czarnogóry
Jak na kuchnię bałkańską przystało, w Czarnogórze znajdziemy desery i ciasta, które nie tylko są smaczne, ale także bardzo sycące (to znacznie łagodniej brzmiące słowo niż „kaloryczne”).
Jakie desery spotkamy w kuchni czarnogórskiej?
- Baklava – przysmak znany nie tylko w Czarnogórze, ale także w innych krajach bałkańskich. Przyrządza się ją na bazie ciasta typu francuskiego, a kolejne warstwy przekładane są posiekanymi włoskimi orzechami z miodem albo cukrem.
- Kesten torta – ciasto pieczone z jadalnych kasztanów.
- Krempita – kremowe ciasto o smaku waniliowym.
- Tulumba – małe, smażone kawałki ciasta marynowane w syropie słodowym (rodzaj pączków)
W tym miejscu dodajmy, że miód czarnogórski, często wykorzystywany do przyrządzania tutejszych deserów, uznawany jest za najlepszy na Bałkanach.
Co najchętniej piją mieszkańcy Czarnogóry?
W Czarnogórze o każdej porze dnia pije się mocną, słodką kawę przyrządzaną w tygielku. Ponadto, prócz kawy, pije się tutaj (zwłaszcza na północy) ziołowe herbaty i napary z górskich kwiatów.
Alkohole z Czarnogóry
Największą popularnością wśród alkoholi Czarnogóry cieszy się rakija. To mocna wódka, którą dostać tu można w różnych smakach: morelowym, winogronowym, śliwkowym, gruszkowym, brzoskwiniowym, figowym, jabłkowym czy też orzechowym.
Jednak oczywiście nie samą rakiją stoi Czarnogóra. Choć każdy kto chce spędzić udane wakacje w Czarnogórze musi jej spróbować choć raz!
Z win najchętniej pije się tu Vranac i Krstac, a dla wyjątkowych smakoszy win gratką będą czarnogórskie Merlot i Chardonnay. Najczęściej spotykane lokalne piwo to Niksić.

Jakie przysmaki przywieźć z Czarnogóry?
Kupując pamiątki z wyjazdu do Czarnogóry, warto sięgnąć po czarnogórskie przysmaki, lokalne wyroby i alkohole. Przy odrobinie szczęścia kupimy produkty od lokalnych gospodarzy
Co najlepiej przywieźć z Czarnogóry, by w Polsce rozkoszować się bałkańskimi smakami?
- Czarnogórskie sery (z mleka krowiego, owczego lub koziego). Mamy tu do wyboru dwa rodzaje serów: świeże i dojrzałe (starsze). Chętnie kupowane sery to Kucki, Njeguski i Durmitor kajmak.
- Alkohole czarnogórskie, które chętnie przywożone są z Czarnogóry w postaci pamiątek, to: smakowe rakije, Vranac, Vranac Pro Corde, Perla Nera, Kratosija i Krstac.
- Oliwa z oliwek (zarówno ta przeznaczona do kuchni, jak i do masażu, z pachnącymi ekstraktami z ziół).
- Sok z granatów.
Je jestem fanką przywożenia jako pamiątek z podróży jakiś drobnych upominków kulinarnych. Co warto przywieźć z Czarnogóry? Hm, W Czarnogórze najbardziej mi się podobały przydrożne stragany z rakiją. Do wyboru, do koloru. Znajdziecie w każdym odcieniu i smaku, w mniejszych lub większych stylowych szklanych butelkach z ceramicznym korkiem, takich w jakie kiedyś nalewało się u nas piwo.Bardzo ładne.