Tradycyjna kuchnia grecka / Co zjeść w Grecji? Potrawy, desery, wino

2
2989

Ciepłe od słońca brzoskwinie, soczyste i aromatyczne ziarenka granatu, dostępne na każdym kroku i w różnych odmianach oliwki. Grecja to raj dla wielbicieli owoców i warzyw. Grecka kuchnia jest wymarzona dla wegetarian, choć nie brakuje w niej także przepisów zawierających mięso, ryby i owoce morza (te zwłaszcza!).

Do tego wszystkiego dorzućmy wyjątkowe, często nigdzie indziej nieprodukowane sery i oryginalne placki.

Nic dziwnego, że grecką kuchnię uważa się za jedną z najsmaczniejszych, a jednocześnie najzdrowszych na świecie.

Jej długa tradycja mieści w sobie elementy kuchni włoskiej, tureckiej, arabskiej, bałkańskiej, perskiej, a nawet słowiańskiej. Jakie dania stanowią wizytówkę kuchni greckiej? Z jakich produktów się je przyrządza i w końcu – co warto przywieźć z Grecji, by delektując się wyjątkowymi smakami móc powspominać greckie wakacje?

Greckie jedzenie
Co zjeść w Grecji? Potrawy, desery, alkohol. Greckie jedzenie

Przekąski w Grecji

Mezedes, czyli przekąski, to stały element greckich posiłków. Składają się na nie najczęściej greckie sery różnych gatunków, pasty do chleba i chleb. Mezedes powinny mieć na tyle ostry smak, by pobudzać apetyt.

Jakie przekąski znajdziemy najczęściej na stole?

Do najpopularniejszych przekąsek należą smażone kabaczki (kolokithakia tyganita), smażona papryka (kolokithakia tyganita), pasta czosnkowo-fasolowa do pieczywa (skordalia), pasta czosnkowa z ogórkami i miętą (znane wszystkim tzatziki), a także sosy: pomidorowy, pomidorowo-mięsny, czosnkowy czy oliwkowo-cytrynowy.

Greckie sałatki

Sałatki w Grecji są niezwykle popularne – i nic dziwnego. Łagodny klimat greckich wysp zapewnia dostęp do świeżych owoców i warzyw przez cały rok. Godna polecenia jest zwłaszcza sałatka z fasoli, ambelosalata. W sałatkach greckich znajdziemy dużo świeżych ogórków i pomidorów, papryki, cebuli, sałaty, oliwek, liści mięty i jogurtu. Doskonale orzeźwiają zwłaszcza w upalne dni i często serwowane są do dań z mięsa i ryb.

Przepis na sałatkę grecką inną niż znacie (i jeszcze prostszą w wykonaniu!)

Królowa greckich sałatek jest niezwykle prosta w wykonaniu, a przy tym połączenie składników sprawia, że wprost nie można się od niej oderwać. W Polsce najczęściej kroimy wszystkie jej składniki w kostkę, tymczasem w Grecji wykonuje się ją zwykle nieco inaczej.

Jak?

Kroimy dojrzałego pomidora i ogórka na dość duże kawałki. Dodajemy do nich sporą ilość czerwonej cebuli i zielonej papryki oraz ciemne oliwki z pestką.

I teraz najważniejsze!

Na wierzch pokrojonych składników kładziemy dość gruby kawałek sera feta. Całość posypujemy oregano i polewamy oliwą.

Placki w kuchni greckiej

Placki greckie (pites) przygotowuje się na bazie ciasta filo, które przypomina ciasto francuskie. Podawane są one z farszami, z czego najpopularniejsze zawierają szpinak z fetą i cebulą.

Mięso w greckiej kuchni

W kuchni greckiej do najchętniej spożywanych mięs należą wołowina, jagnięcina, baranina i wieprzowina.

Popularne greckie dania mięsne to między innymi:

  1. Kleftiko – mięso zapiekane w pergaminie,
  2. Pilaw – potrawa na bazie mięsa i ryżu,
  3. Musaka – potrawa na bazie bakłażanów, mielonego mięsa i żółtego sera,
  4. Pasticio – na bazie makaronu, mielonego mięsa, pomidorów i żółtego sera,
  5. Stifado – gulasz mięsny z wołowiny, wieprzowiny i drobiu lub też z królika.
Co zjeść w Grecji
Co zjeść w Grecji? Kuchnia grecka jest jedną z najlepszych na świecie.

Greckie potrawy z owoców morza

Wielbiciele owoców morza znajdą w Grecji chyba wszystko, co mogą sobie wymarzyć. Ryby, ośmiornice, krewetki, kalmary… Popularnym daniem – i na pewno godnym skosztowania – jest htapodi stifado, kawałki ośmiornicy duszone we własnym sosie z dodatkiem mnóstwa przypraw. Owoce morza często dodawane są tu do ryżu. Inne danie z ośmiornicy to chtapodi psito. Mięso ośmiornicy, przed poddaniem grillowaniu, obija się 100 razy kijem (!) dla zmiękczenia, a następnie osusza na słońcu.

Zupy w kuchni greckiej

Greckie zupy są bardzo pożywne, ponieważ przygotowywane są zwykle na bazie sycących składników. Mamy tu więc zupy z grochu, soczewicy i fasoli, najczęściej z dodatkiem mięs (fasolada, rewithia supa).

Deser po grecku

Podstawą greckich deserów i wypieków są owoce (zarówno świeże, jak i suszone), które często same w sobie pełnią funkcję deserów, wypełniając misy ustawione na stole. Ponadto, w greckich łakociach znajdziemy też orzechy, miód, migdały, pistacje i ziarna sezamu. Popularne przysmaki w Grecji to między innymi pączki i ciastka z bakaliami, a także konfitury, na przykład ze skórek arbuza lub płatków kwiatów.

A oto kilka słodkości, po które warto sięgnąć:

  • Baklava (ciasto filo z orzechami, migdałami i syropem miodowo-cukrowym),
  • Loukumi (przysmak z miodu, soków owocowych, cukru i żelatyny),
  • Melomakarona – kruche, pomarańczowo-korzenne ciasteczka maczane w miodowo-cynamonowym syropie i obsypane orzechami,
  • Keik portokali – ciasto pomarańczowe.

Kawa w greckiej kuchni

Jednym z najbardziej popularnych napojów w Grecji jest kawa. Podawana jest na różne sposoby, ale zawsze na bazie drobno mielonych, zaparzonych ziaren.

W restauracjach znajdziemy:

  1. Kawę gorzką (skéto),
  2. Kawę średnio słodką (métrio) oraz
  3. Kawę bardzo słodką (varies gryko).

Do kawy dostaniemy szklaneczkę wody z lodem, która pozwoli nam uzupełnić stracone w upale płyny.

Kuchnia grecka
Kuchnia grecka

Greckie alkohole

Grecja to przede wszystkim wina. Jednym z najstarszych jest Retsina, które zawiera żywicę z sosny. Już po kilku tygodniach leżakowania można je podawać do picia, a co ciekawe – trzeba je wypić przed upływem roku, gdyż wówczas zyskuje smak octu. Destylat słynnej Metaxy powstaje z dojrzałych winorośli, a następnie łączony jest z sezonowymi winami muszkatowymi, płatkami róż i ekstraktem z ziół. Ouzo to znana grecka wódka o anyżkowym smaku, którą podaje się bardzo schłodzoną.

Wrzucone do Ouzo kostki lodu zabarwiają wódkę na biało.

Kuchnia grecka to wspaniała informacja dla wszystkich tych, którzy mają już zarezerwowane wakacje w Grecji i nie mogą się doczekać swojego wyjazdu!

Jakie przysmaki i napoje warto przywieźć z Grecji?

Zdecydowanie warto zabrać ze sobą do Polski prawdziwą, grecką oliwę. Jednak lista produktów, które spokojnie przetrwają podróż, jest o wiele dłuższa:

  • Oliwki,
  • Miód,
  • Owoce (pomarańcze i cytryny zimą, latem – melon),
  • Sery (popularną Fetę dostaniemy już niemal w każdym polskim sklepie, ale warto pokusić się na przykład o ser Kefalograviera czy Graviera),
  • Alkohole (o których już wspomnieliśmy),
  • Słodycze (loukumi).

2 KOMENTARZE

  1. Oprócz jogurtu z miodem, reszta deserów z kuchni greckiej jest dla mnie zbyt słodka. No ale co kto lubi.
    Za to robią dobre gyrosy, grillowane sery i świeże sałatki. Tam nawet pomidory są dosłownie słodziutkie.

    Z konkretnych potraw polecam pastitsadę, czyli rodzaj ragu mięsnego z wyczuwalnym posmakiem cynamonu. Podawane zazwyczaj z makaronem, z wyglądu czasem przypomina bolognese. Ciekawym przeżyciem jest też picie wina z dodatkiem żywicy (Retsina). Lepiej kupić małą butelkę, bo nie każdemu ono zasmakuje.

  2. Hmm bardzo ciekawy ten przepis na sałatkę grecką i rzeczywiście prostszy niż ten, który przeważnie stosuję. Na pewno spróbuję, zwłaszcza, że mamy zamiar robić imprezę z kuchnią grecką. 🙂

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here