Kukurydza to jedno z najchętniej uprawianych zbóż na świecie. Choć jej kolby znajdziemy w sklepach najczęściej jedynie sezonowo, to na co dzień mamy do czynienia z ogromną ilością przetworów wyprodukowanych na jej bazie.
Płatki, kasze, mąka, olej, popcorn – to tylko niektóre z nich.
Czy kukurydza jest zdrowa? Czy ma dużo kalorii? Jak najlepiej ją przygotować?
Jeśli chcesz poznać doskonałe sposoby na jej przyrządzanie i sprawdzić, czy zawartość składników odżywczych w tym zbożu jest warta grzechu, to świetnie! Tutaj się tego dowiesz!

Składniki odżywcze zawarte w kukurydzy
Kukurydza to zboże ze wszech miar niedoceniane. Choć uprawia się ją często (także w Polsce), to jednak do celów spożywczych, do bezpośredniego spożycia, wykorzystywana jest jej znikoma część.
Tymczasem ziarna kukurydzy zawierają dużą ilość składników odżywczych!
W jej składzie znajdziemy białko, witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K. Ponadto, zawiera sporą ilość takich minerałów jak sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, selen, fosfor, jod i cynk.
To także cenne źródło skrobi, białka i błonnika pokarmowego.
Dodajmy jeszcze jedną informację, która dla wielu z nas nie pozostaje bez znaczenia.
Ile kalorii ma kolba kukurydzy?
Kukurydza wbrew pozorom jest bardzo kaloryczna. W 100 g tego zboża znajduje się aż 365 kcal. Biorąc jednak pod uwagę jej bogaty skład (w 100 g znajdziemy też 9,42 g białka, 4,74 g tłuszczu, 74,26 g węglowodanów i 7,3 g błonnika), zjedzenie jednej kolby kukurydzy co jakiś czas na pewno jest warte grzechu.
Tym bardziej, że zapewnia ona na długo sytość.
Czy skład kukurydzy sprawia, że może ona wykazywać znaczące, pozytywne właściwości dla naszego zdrowia?
Zobaczmy!

Właściwości kukurydzy
Bogaty skład kukurydzy to jeden z powodów, dla których może się ona stać dla nas świetnym uzupełnieniem diety. Zwłaszcza jeśli dieta ta jest uboga w witaminy czy białko.
Jakie działanie wykazują składniki zawarte w kukurydzy?
Selen i witaminy A i E działają przeciwutleniająco, chroniąc nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Zwiększają odporność i przedłużają młodość.
Luteina i zeaksantyna biorą udział w przeciwdziałaniu zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Z kolei duża zawartość błonnika sprzyja prawidłowemu działaniu układu trawiennego.
Wobec tego jasna wydaje się odpowiedź na pytanie:

Czy kukurydza jest zdrowa?
Tymczasem… nie jest ona tak jednoznaczna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli chodzi o świeżą kukurydzę, zakonserwowaną samodzielnie lub też kupioną w słoiczkach, to można uznać, że rzeczywiście kukurydza jest zdrowa.
Jednak jeśli mamy na myśli popularną kukurydzę w puszce, to – podobnie jak groszek lub fasolka – nie ma ona wielu właściwości odżywczych.
Ponadto, istnieje prawdopodobieństwo, ze wnętrze puszek pokryte bisfenolem (BPA) może negatywnie wpływać na działanie układu hormonalnego człowieka.
Załóżmy jednak, że mamy w ręku zdrową, wyhodowaną samodzielnie i bez użycia pestycydów kukurydzę.
Jak przygotować kukurydzę?
Kukurydzę chętnie wykorzystuje się do różnego rodzaju dań takich jak sałatki, zupy czy sosy – i to zarówno ze względu na walory smakowe jej ziarenek, jak i estetyczne.
Jak można przyrządzić kolbę kukurydzy?
Tutaj najpopularniejszym (i co tu dużo mówić, najsmaczniejszym) sposobem jest gotowanie kukurydzy. Znawcy twierdzą jednak, że nie wystarczy kolby po prostu ugotować.
Przed ugotowaniem wkładamy ją na godzinę do lodowato zimnej wody, a dopiero potem gotujemy przez około 10 – 15 minut w wodzie z dodatkiem cukru lub mleka (w proporcji 1:1).
Nie dodajemy do wody soli!
Jak podawać kukurydzę?
Ugotowana kolba kukurydzy najlepiej smakuje podana z masłem, solą i pieprzem.
Nie tylko gotowanie!
Ziarna dojrzałej kukurydzy doskonale nadają się do marynowania i konserwowania. Jej kolby można też zamrażać.
Z kolei młode kolby, o długości zaledwie kilku centymetrów, konserwuje się, by następnie podawać jako dodatek do mięs lub w formie przystawki.
Z czym jeść kukurydzę?
Lekko chrupiące, soczyste, słonecznie żółte ziarenka kukurydzy stanowią doskonałe uzupełnienie zup, farszów, dań warzywnych i mięsnych. Dobrze smakują z papryczką chili, gdyż do pewnego stopnia neutralizują jej palący smak.
Ze świeżych ziaren kukurydzy można upiec ciasto. W Ameryce grillowane i gotowane kolby kukurydzy wylegują się w najlepsze obok hot dogów i hamburgerów, czekając na amatorów jedzenia sprzedawanego na ulicy. Podaje się je też tradycyjnie do steków, kurczaka czy żeberek z grilla.
Mąka kukurydziana na świecie
Na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Ameryce Łacińskiej mąka kukurydziana, o pięknym, złocistym kolorze, wykorzystywana jest do wypiekania chleba i placków, w tym słynnej meksykańskiej tortilli.
Powstają z niej również kluski przypominające nasze kopytka, bliny, a nawet nadzienie do mięs i ryb.
We Włoszech z mąki kukurydzianej, wody i odrobiny soli gotuje się polentę.
Jak sprawdzić, czy kukurydza jest świeża?
Jak powiedzieliśmy, kolby kukurydzy możemy znaleźć w sklepach zwykle sezonowo, dlatego sprawdzenie, czy mamy do czynienia ze świeżym produktem, może nie być proste.
Jak więc wygląda świeża kolba kukurydzy?
- Jej liście są zielone,
- Włosy okalające kolbę sprawiają wrażenie wilgotnych,
- Kolba zawiera gładkie, przylegające do siebie ziarna.
Jakich kolb nie kupować?
- Ciemnożółtych, o twardym ziarnie (znajdujący się w nich cukier zdążył się już przekształcić w skrobię),
- Z żółtymi liśćmi.
Teraz ważne pytanie w kontekście celiakii i nietolerancji na gluten.
Czy kukurydza ma gluten?
Kukurydza to zboże bezglutenowe, może być więc bez obaw spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Glutenu nie zawierają też przetwory z kukurydzy, choć w niektórych przypadkach mogą zawierać niepożądane dodatki (oczywiście, zawsze należy się co do tego upewnić, czytając uważnie etykietę).
Kolba to nie wszystko!
Ziarna kukurydzy znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się je do produkcji:
- Oleju kukurydzianego,
- Mąki kukurydzianej,
- Skrobi kukurydzianej,
- Syropu kukurydzianego,
- Kaszy kukurydzianej,
- Płatków kukurydzianych,
- Mrożonek.
Warto rzucić okiem też na kilka innych właściwości odżywczych kukurydzy:
Zastosowanie kukurydzy poza przemysłem spożywczym
Wspomnieliśmy wcześniej o tym, że mimo popularności kukurydzy jako rośliny uprawnej, tylko jej niewielka część stosowana jest do bezpośredniego spożycia.
Kukurydza bowiem wykazuje wiele właściwości przydatnych poza przemysłem spożywczym. Ogromną ilość upraw, w zależności od gatunku, przeznacza się do innych celów:
- W przemyśle młynarskim,
- W produkcji alkoholu,
- W produkcji krochmalu,
- W produkcji biogazu,
- Jako surowiec energetyczny, a także
- Do kiszonek przeznaczonych do karmienia zwierząt hodowlanych.
O tym, że z kukurydzy można zrobić kiszonkę oraz biogaz dowiesz się na stronie agrii.pl/kukurydza, która jest wiodącym liderem produkcji nasion i ziarna kukurydzy.
Kukurydza ma ogromne znaczenie w żywieniu człowieka o czym można przeczytać w kilku publikacjach dotyczących właśnie tego obszaru.

Cena kukurydzy
Kukurydza należy do wyjątkowo tanich produktów. Za jedną kolbę pełną złocistych ziarenek, okoloną jedwabistymi włosami, zapłacimy średnio około 5 złotych.
Gotowana kukurydza faktycznie jest najlepsza, taka na świeżo. Kiedyś kupiłam kukurydzę niby gotową, zapakowaną w folii – w ogóle nie dało się tego jeść. Kurczę, nie wiedziałam, że kolba kukurydzy ma tyle kalorii :O No ale właśnie, raz na jakiś czas…