Bez względu na to, czy jesteś wprawnym kucharzem (kucharką) i ciasto samo Ci się wyrabia w dłoniach, czy też należysz do grupy osób, którym ulepienie 20 pierogów zajmuje pół dnia, to maszynka do lepienia pierogów może Cię zachwycić!
Równiutkie, jednakowe, w dodatku błyskawicznie ulepione pierogi z doskonale rozwałkowanego ciasta – tak w skrócie można opisać efekt wykorzystania w pracy maszynki do pierogów.
Czy warto w nią zainwestować?
Oceńcie sami.
Najpierw jednak zapraszamy na przegląd przyrządów do lepienia pierogów.
Zaczynamy!
Maszyny do pierogów to urządzenia wielofunkcyjne, zwykle 3, 4, a nawet 5 w jednym.
Zobaczcie:
Maszynka do makaronu 3 w 1
Maszynka do makaronu i pierogów pozwala zwykle na wałkowanie ciasta o szerokości 15 centymetrów, a jego grubość można dowolnie regulować. Najcieńsze ciasto może mieć 1 milimetr grubości (!), a ponadto istnieje 9 poziomów regulacji.
![]() | Maszynki do pierogów / Porównaj ceny: | Porównaj ceny |
Maszynka 5 w 1… a nawet więcej!
Wielofunkcyjne maszynki do robienia pierogów – choć nazywane 3 w 1 czy 5 w 1, w rzeczywistości mają o wiele więcej funkcji i elementów.
A oto ich lista:
- Wałkowarka do ciast,
- Produkcja makaronu (nitki i tasiemki),
- Produkcja spaghetti,
- Produkcja pierogów,
- Produkcja lasagne,
- Produkcja ravioli,
- Produkcja wyrobów tytoniowych (!).
To jednak nie wszystko.
Bardziej rozbudowane zestawy mogą także zawierać:
- Foremki do lepienia pierogów o różnej średnicy (na przykład 8 lub 10 centymetrów),
- Radełko (wykrojnik).

Jak wygląda maszynka do robienia pierogów?
To urządzenie, którego standardowe wymiary wynoszą 20 cm x 20 cm x 15 cm. Waga całej maszyny to około 3,5 kilograma.
To ciężki i stabilny sprzęt, który przykręca się do stołu, a cała praca odbywa się za pomocą korbki (ręczna maszynka do robienia pierogów).
Foremki, wykrawarki, formierki, pierogarki, pierożnice, pierogownice…
W tym miejscu kusi nas, by wspomnieć jeszcze o innych sposobach ułatwiania sobie pracy nad lepieniem pierogów.
Oto one.
Foremka do lepienia pierogów
Wykrojony (na przykład szklanką), okrągły kawałek ciasta nakładamy na środek foremki i wkładamy do niego porcję farszu. Zaciskamy… i już! Mamy pięknego pierożka z równiutką falbanką! ; )
Lejek do wycinania pierogów
Może być wykonany z plastiku lub metalu. Jedną stroną lejka wykroimy kółka na pierogi, a drugą stanowi forma do uszek. Dzięki takiej formie do pierogów będziemy mieć równe kółka z ładną falbanką.
Wykrawacz do pierogów
To maszynka do pierogów, która przypomina nieco lejek, jednak zamiast części, dzięki której można robić uszka, ma uchwyt. Wykrawaczem do pierogów wykroimy także kółka na pączki.
![]() | Wykrawacze do pierogów |
Radełko
Specjalny kształt radełka pozwala na uzyskanie idealnie równego kółka w ciągu dosłownie sekundy! Radełka mogą mieć pofalowane lub proste brzegi.
Pierożnica
Posypujemy formę mąką. Rozwałkowujemy ciasto i nakładamy jego płat na pierożnicę. Nakładamy farsz w zagłębienia i przykrywamy całość kolejnym płatem ciasta. Rozwałkowujemy ciasto i już! Mamy gotowych kilka pierogów!
Elektryczna maszynka do pierogów?
Ciasto na pierogi z powodzeniem można rozwałkować w urządzeniu elektrycznym (które zwykle również służy do przygotowywania ciasta na makaron czy ravioli). Jednak elektryczna maszynka do pierogów to zwykle sprzęt stosowany w gastronomii, a co za tym idzie, znacznie droższy.
Przepisy na pierogi
Jeśli interesują Cię nieszablonowe przepisy na pierogi to z całą pewnością możemy polecić te książki, które pomogą Ci przyrządzić takie pierogi jakie tylko chcesz:
Jaką maszynkę lub wykrawarkę do pierogów wybrać i kupić?
Zobaczmy teraz, gdzie szukać maszynek do pierogów i ile kosztują.
Zobacz przy okazji jak zrobić idealne ciasto na pierogi a także jak lepić pierogi aby po ugotowaniu trzymały kształt i formę:
Producenci maszynek i foremek do pierogów
Maszyny, foremki i wykrojniki do pierogów znajdziemy w ofercie takich marek jak Anko, Excellent Houseware, Gefu czy IKEA.
Cena maszynek do pierogów
Wykrojniki i foremki do pierogów, plastikowe czy metalowe, możemy kupić niekiedy już za kilka – kilkanaście złotych. Wspomniane ręczne maszynki do pierogów kosztują w granicach od 80 do 150 złotych, choć można spotkać i takie za 600 złotych. Elektryczne maszynki do lepienia pierogów stosowane w gastronomii mogą osiągać cenę kilkunastu tysięcy złotych.
Moja pierwsza przygoda z pierogami zakończyła się porażką. Cały dzień się z tym męczyłam, a efekt wyszedł fatalny. Może z taką maszynką wyszłoby jednak lepiej:P Nawet w Pepco ostatnio widziałam (!)
Taka maszynka do pierogów to wielkie ułatwienie zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia gdzie pierogi lepi się na potęgę i to według różnych przepisów. Dlatego drogie ludziska pomyślcie o kolejnych Świętach i Waszych kobietach, które będą lepić te pierogi w ilościach hurtowych… może warto pomyśleć czy czasami urządzenie do lepienia pierogów to nie jest ciekawy pomysł na prezent dla swojej kobiety ; ) i nieważne czy jest to mama, żona, dziewczyna czy babcia…. jak lepi pierogi to z pewnością się ucieszy ; )
Daj spokój gdyby nie pierogownica to nie byłoby w rodzinie połowy obiadów 😛
I po co te pazurki malowane? a później pierogi z lakierem! i te bransoletki uwalane ciastem.
Do ciasta na pierogi dodaje się zimną wodę, a nie gorącą, czy też ciepłą, to podstawowy błąd, pierogi wtedy lepią się do podniebienia, i nie dodaje się jajek, bo pierogi się wtedy rozklejają, a maszynki do pierogów nadają się wyłącznie do kosza.