Patera piętrowa na ciasto i owoce - Wybierz najlepszą!

Patera piętrowa na ciasto i owoce - Wybierz najlepszą!
Autor Maciej Kubiak
Maciej Kubiak14.12.2023 | 6 min.

Piętrowe patery na ciasto to bardzo praktyczne naczynia, pozwalające serwować ciasta, tarty i owoce na kilku poziomach. Dzięki temu można łatwo ułożyć wszystkie składniki na jednej tacy, nadając daniu atrakcyjną, wielowarstwową formę. Wybierając piętrową paterę, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, aby trafnie dobrać ją do własnych potrzeb i gusta.

Kluczowe wnioski:
  • Piętrowe patery pozwalają efektownie serwować ciasta i owoce
  • Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane
  • Istotne są także wymiary i liczba poziomów patery
  • Dobrze wybrać taki model, który będzie pasował do stylu naszej zastawy stołowej
  • Warto też zadbać o łatwość mycia wybranej patery

Jak wybrać piętrową paterę na ciasto?

Decydując się na zakup piętrowej patery przeznaczonej do serwowania ciast i owoców, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych czynników. Pozwolą one dobrać model, który będzie funkcjonalny, estetyczny i bezproblemowy w codziennym użytkowaniu.

Przede wszystkim należy zastanowić się nad materiałem, z jakiego wykonana jest interesująca nas patera. Najpopularniejsze są:

  • Szkło - eleganckie, ale dość kruche i wrażliwe na stłuczenia
  • Porcelana - smukła i gustowna, lecz także delikatna
  • Ceramika - wytrzymała i łatwa w utrzymaniu czystości

Kolejna kwestia to wymiary i liczba poziomów w paterze. Powinny one zostać dopasowane do potrzeb domowników i przewidywanej ilości gości. Standardowo spotyka się modele 2- lub 3-warstwowe. Te drugie pozwalają wygodnie pomieścić pieczone ciasta, owoce i sosy.

Modne kształty i wzory

Obecnie w sklepach dostępne są piętrowe patery w wielu oryginalnych kształtach - okrągłe, owalne, prostokątne czy nawet w formie serca. Różnią się także deseniami i kolorystyką.

Warto postawić na model pasujący stylem do posiadanej zastawy stołowej. Nowoczesna i awangardowa ceramika będzie świetnie komponować się z paterą o nietypowych, geometrycznych kształtach. Z kolei do klasycznej porcelany przyda się raczej tradycyjny, okrągły wariant.

Przegląd popularnych piętrowych pater na ciasto

Na polskim rynku dostępnych jest wiele modeli piętrowych pater przeznaczonych do serwowania wypieków i owoców. Wśród najchętniej wybieranych znajdują się:

Nazwa Zalety
Patera Royal Gatherings - 3 poziomy
Patera Catrice - ceramiczna
Patera Flora Home - neutralny wzór

Patera Royal Gatherings to popularny model trzywarstwowy o eleganckim, złotym akcencie. Świetnie sprawdza się przy okazji rodzinnych uroczystości. Z kolei patera Catrice to propozycja w kolorze białym, wykonana z wytrzymałej ceramiki. Pasuje do nowoczesnych wnętrz. Wreszcie neutralna pod względem wzoru patera Flora Home będzie uniwersalna dla wielu stylów.

Czytaj więcej: Zestaw obiadowy Luminarc - najlepsze komplety talerzy

Czym kierować się, wybierając piętrową paterę na ciasto?

Wybierając piętrową paterę, oprócz walorów estetycznych i materiału wykonania, warto zwrócić uwagę także na kilka innych cech, które wpłyną na wygodę użytkowania:

  • Pojemność poszczególnych poziomów - powinna być odpowiednia do potrzeb
  • Obecność antypoślizgowych nóżek pod spodem - zapobiega przesuwaniu się patery
  • Łatwość mycia - brak zakamarków utrudniających czyszczenie

Sprawdźmy również, czy model wybrany przez nas nie ma ostrych krawędzi lub nierówności, które mogłyby doprowadzić do skaleczenia. To szczególnie ważne w przypadku pater ceramicznych i szklanych.

Zalety piętrowej patery na ciasto i owoce

Patera piętrowa na ciasto i owoce - Wybierz najlepszą!

Serwowanie dań w piętrowej paterze to nie tylko atrakcyjna ozdoba stołu. Ten typ naczyń ma też szereg funkcjonalnych zalet:

- Pozwala łatwo rozdzielić elementy potrawy (np. placek i gorące owoce)

- Umożliwia wygodne nakładanie porcji bez przesuwania naczyń

- Pomieści dużą ilość jedzenia, oszczędzając miejsce na stole

- Może posłużyć do serwowania zarówno na zimno, jak i na ciepło

Piętrową paterę dobrze więc mieć w swojej kuchni - na co dzień lub na specjalne okazje z gośćmi. Świetnie sprawdzi się zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych potraw z warzywami.

Najlepsze modele piętrowych pater do ciasta i owoców

Do ulubionych modeli piętrowych pater w typowo deserowym wydaniu możemy zaliczyć:

Patera Redondo na 3 poziomach z kremowym akcentem - elegancka i smukła. Pasuje zarówno do nowoczesnej, jak i klasycznej zastawy.

Atutem tej patery są antypoślizgowe gumki w dolnej części, które stabilizują ją na stole. Dodatkowym udogodnieniem jest zdejmowana górna taca - dzięki temu łatwo włożyć całość do zmywarki.

Kolejną godną polecenia propozycją w tym segmencie jest:

Patera Fruit Lovers - owalny model ceramiczny z motywem owoców. Posiada aż 4 poziomy, więc zmieści naprawdę dużą ilość wypieków, owoców i bitej śmietany.

Porady dotyczące użytkowania piętrowej patery

Aby piętrowa patera służyła nam przez długi czas, warto stosować się do kilku wskazówek:

- Delikatnie wkładać i wyjmować poszczególne tace - zwłaszcza w przypadku porcelanowych i szklanych modeli

- Myć w zmywarce w temp. maks. 60°C lub ręcznie przy pomocy miękkiej gąbki

- Chronić przed stłuczeniem, uderzeniami i nagłymi zmianami temperatury

Przestrzegając powyższych zasad, nasza piętrowa patera posłuży nam przez długi czas, ułatwiając serwowanie smacznych wypieków gościom lub domownikom.

Podsumowanie

Piętrowe patery to bardzo funkcjonalne i dekoracyjne naczynia do serwowania ciast, tart lub świeżych owoców. Pozwalają estetycznie ułożyć te składniki na kilku poziomach, tworząc apetyczną i kolorową kompozycję. Przy wyborze konkretnej piętrowej patery warto kierować się planowanym przeznaczeniem, preferowanym materiałem, wzornictwem i wymiarami.

Najpopularniejsze modele piętrowych pater do ciast i owoców najczęściej wykonane są ze szkła, ceramiki lub porcelany. Różnią się kształtami (okrągłe, prostokątne, owalne), liczbą poziomów oraz wzorami i kolorami. Niektóre z nich mają dodatkowe udogodnienia ułatwiające użytkowanie. Przykładowo - antypoślizgowe nóżki czy zdejmowane tace.

Wybierając piętrową paterę, oprócz wrażeń estetycznych, warto więc zwrócić uwagę na szereg praktycznych kwestii. Jak chociażby odpowiednie dopasowanie rozmiarów i pojemności do naszych potrzeb. Równie istotna jest też łatwość utrzymania czystości takiego naczynia. Od tego zależy bowiem jego długowieczność.

Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, piętrowa patera to strzał w dziesiątkę dla osób ceniących sobie oryginalny i wygodny sposób podania dań. Zarówno na co dzień, jak i od święta. Smacznego!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Szklanka do latte 13 cm - duży wybór, niskie ceny
  2. Foremki papierowe do babeczek - Najlepsze foremki na muffinki
  3. Forma na chleb | Foremki, pojemniki, formy do pieczenia i wyrastania chleba
  4. Wzory Bolesławiec - Najlepsze Wazony Ceramiki Bolesławiec
  5. Szklane talerze obiadowe i kolorowe talerze wykonane ze szkła
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Maciej Kubiak
Maciej Kubiak

Jestem technologiem żywności. Recenzuję przyrządy i sprzęty kuchenne. Badając ich parametry testuję przydatność do gotowania, pieczenia, miksowania itp. Doradzam jaki sprzęt sprawdzi się najlepiej.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły