Eskalopki to cienkie kotleciki z delikatnego mięsa cielęcego zadniego. Nie wymagają rozbijania tłuczkiem, wystarczy je lekko rozgnieść ręką – tak miękka jest cielęcina zadnia. Nie wymagają także panierowania. Wystarczy oprószyć je mąką, a to znacznie skraca czas przygotowania.
Czego będziesz potrzebować, aby wykonać eskalopki z ziołami i cytryną?
Składniki:
50 dag cielęciny zadniej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
1 łyżka soku z cytryny
½ szklanki białego wytrawnego wina
gałązki rozmarynu i plasterki cytryny do dekoracji
Ile czasu zajmie przygotowanie eskalopek cielęcych z ziołami i cytryną?
Cielęcinę przygotujesz w około 10 minut i 10 minut zajmie Ci przesmażenie mięsa.
Jak wykonać cielęcinę z ziołami i cytryną?
Umyte i osuszone mięso przekrój w poprzek włókien na bardzo cienkie plastry.
Każdy plaster lekko rozgnieć, ale nie rozbijaj.
Posól, popieprz, oprósz mąką z każdej strony.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią masło i łyżkę oliwy.
Eskalopki smaż na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Zdejmij kotleciki na gorący półmisek.
Następnie na patelnię wlej wino, łyżkę soku z cytryny i drugą łyżkę masła.
(Jeśli nie masz białego wytrawnego wina możesz je zastąpić znacznie słodszym miodem pitnym, ale wtedy dodaj 2 łyżki cytryny. Możesz także użyć włoskiego likieru Limoncello lub porto – zmienisz wtedy smak potrawy na nieco kwaśniejszy. Lecz równie smaczny. Eksperymentuj!).
Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Duś przez chwilę, aby sos odparował i zgęstniał.
Udekoruj eskalopki gałązkami świeżego rozmarynu i plasterkami cytryny.

Z czym serwować eskalopki cielęce z ziołami i cytryną?
Tak delikatne mięso i biały sos będą dobrze smakowały z ryżem jaśminowym.
Jako dodatek podaj lekkie warzywa al dente gotowane na parze: małe marcheweczki i kalafior.
Cielęcina to nasze ulubione mięso. Ciągle poszukujemy nowych smaków, więc jeśli Ty masz sprawdzony i oryginalny przepis na ciekawe danie z cielęciny, gorąco zachęcamy do spisania go w komentarzu pod tekstem. Mimo obecnej sytuacji ciągle prowadzona jest sprzedaż cieląt na terenie całego kraju więc możliwości, żeby zjeść cielęcinę z pewnością nie zabraknie.
My na pewno chętnie wypróbujemy!
I inni z całą pewnością też!
Zawsze sądziłam, że eskalopki to jakaś bardzo skomplikowana potrawa, a okazuje się, że nie ma nic prostszego, dzięki!