Zwierzęta, podobnie jak większość ludzi, uwielbiają przysmaki. Nie ma też powodu, dla którego trzeba by im odmawiać przyjemności próbowania wyjątkowo atrakcyjnych dla nich smaków, zwłaszcza że domowym sposobem możemy przyrządzić dla nich nie tylko zdrowe, ale także smaczne smakołyki.
Co więcej, większość składników do nich zwykle mamy w domu, więc ich przygotowanie nie będzie ani drogie, ani kłopotliwe. W nagrodę będziemy mogli nacieszyć oczy widokiem naszego pupila ze smakiem zajadającego własnoręcznie przez nas wykonane przysmaki.

Przysmaki domowej roboty dla gryzoni
Gryzonie uwielbiają przysmaki z różnego rodzaju ziarnami, suszonymi owocami, warzywami i ziołami. Karma kupowana dla nich w sklepach często nie jest dla nich zbyt atrakcyjna, chyba że uda nam się znaleźć karmę sprzedawaną na wagę.
Dlatego też warto wzbogacić dietę chomików, królików, szczurów domowych czy też innych gryzoni o własnoręcznie wykonany smakołyk.
Przepis na kolbę dla gryzoni (I)
Taka kolba przypadnie do gustu wszystkim gryzoniom, ponieważ zawiera składniki, które należą do ich największych przysmaków. Ilość składników według uznania.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kolby z miodem:
- Suszone zioła i owoce,
- Ziarna kukurydzy lub inne,
- Miód,
- Białko jaja,
- Mąka,
- Patyczki po kolbach.
Miksujemy za pomocą robota kuchennego mąkę z białkiem jaja, a następnie dodajemy resztę składników. Powstałą w ten sposób masą obklejamy patyczki i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Kolby pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut.
Przepis na domową kolbę dla gryzoni (II)
Składniki do przyrządzenia kolby ziołowo-owocowej dobieramy ilościowo według uznania, podobnie jak w poprzednim przepisie.
Potrzebne składniki:
- Karma dla gryzoni,
- Suszone owoce,
- Suszone zioła,
- Ziarna słonecznika,
- Mąka,
- Przefiltrowana woda,
- Patyczki po kolbach.
Wsypujemy do miski mąkę i dodajemy do niej wody, tworząc ciasto. Następnie dodajemy pozostałe składniki i powstałą w ten sposób masą obklejamy przygotowane wcześniej patyczki. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i kolby.
Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Przepis na klopsiki dla kota
Każdy obrażony kot da się obłaskawić takimi klopsikami, a jak wiadomo, wszelki wysiłek jest tego wart. Nieobrażony kot też nie pogardzi.
Jakich składników będziemy potrzebować?
- 1 ziemniaka,
- 1 jajko,
- Pół szklanki oleju,
- 1/4 szklanki żelatyny,
- 1 puszkę tuńczyka lub sardynek
- Pół szklanki mąki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, a ziemniaki gotujemy i ubijamy na purée. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180° C. Teraz mieszamy wszystkie składniki i rozdrabniamy widelcem, dodając w razie potrzeby mąki.
Powstała w ten sposób masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta. Robimy z niej małe kulki i lekko je spłaszczamy. Rozkładamy na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy około 20 minut.
Przepis na szpinakowe przysmaki dla kota
I jeszcze jeden przepis na smakołyk dla kota, dzięki któremu być może uda nam się wkraść w jego łaski.
Składniki na szpinakowe smaczki dla kota:
- 2 ugotowane udka kurczaka,
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku,
- 1 jajko,
- 1 szklanka otrębów,
- Kilka łyżek mąki,
- 1 łyżeczka kocimiętki.
Studzimy udka z kurczaka i obieramy mięso z kości. Wrzucamy je do kielicha blendera i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, a następnie przerzucamy do miski. Teraz możemy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Gdy przestanie się kleić, rozwałkowujemy je i wykrawamy małe kawałki, na przykład przy pomocy kieliszka. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180º C.

Przepis na ciasteczka dla psa
Doskonałe na przekąskę, a także jako nagroda podczas tresowania. W dodatku szybkie i łatwe w wykonaniu.
Jakich składników będziemy potrzebować na ciasteczka dla psa?
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki otrębów pszennych,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 marchewkę,
- 1 szklankę startej dyni,
- Pół szklanki masła orzechowego,
- 1 zmiksowaną cukinię.
W misie miksera łączymy ze sobą dynię z masłem orzechowym i jajkami. Dodajemy małymi porcjami mąkę i otręby, a następnie marchew i cukinię. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm. Wycinamy foremkami kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180º C około 20 minut.
Teraz przysmaki i smakołyki dla tych, którzy chcą wytresować przy ich pomocy swojego psa.
Przepis na smakołyki dla psa do tresury
Tresura psa nie może się obyć bez nagród, a łososiowe smaczki doskonale sprawdzą się w tej roli.
Potrzebne składniki:
- Puszka tuńczyka,
- Szklanka mąki,
- 2 jajka.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wylewamy je na blaszkę, na papier do pieczenia. Pieczemy masę w 260º C przez około 30 minut. Po upieczeniu kroimy całość na kwadraty o wielkości dostosowanej do pyska naszego pupila.

Przepis na ciasteczka musli dla konia
Konie także są łasuchami, a oprócz jabłek, marchewki i suchego chleba, można je także rozpieszczać własnoręcznie zrobionymi ciasteczkami.
Potrzebne składniki:
- Ziarna słonecznika, sezamu i dyni,
- Mąka,
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- Łyżeczka soli,
- Woda,
- 2 łyżeczki miodu,
- Suszone owoce i warzywa, takie jak jabłka, marchewka czy burak (które możesz kupić w internetowym sklepie jeździeckim Zabookuj.pl).
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy z tak powstałej masy małe ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce. Pieczemy je w 180º C około 40 minut.
Przepis na zdrowe ciasteczka dla konia
Do wykonania zdrowych i pysznych ciasteczek dla konia będziemy potrzebować:
- 1 szklankę płatków owsianych,
- 1 szklankę mąki,
- 5 łyżek miodu,
- 3 jabłka.
Na dno garnka wlewamy niewielką ilość wody. Wrzucamy do niej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dusimy do momentu, aż będą miękkie. Teraz wrzucamy pozostałe składniki, mieszamy i ugniatamy. Tworzymy wałek i wkładamy go na godzinę do lodówki. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 180º C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Wyjmujemy wałek z lodówki i kroimy go na plasterki, które następnie układamy na blaszce. Pieczemy około 30 minut, a po wystudzeniu przekładamy je do szczelnego pojemnika.