Salsefia czyli kozibród porolistny

Salsefia znana także jako kozibród porolistny to warzywo zyskujące na popularności. Sprawdź jakie ma właściwości i działanie. Dowiedz się jak smakuje oraz jak je przyrządzić w swoich daniach. Z naszego artykułu dowiesz się także jaka jest jego aktualna cena oraz gdzie kupić salsefię aby była świeża i pyszna!

Aktualizacja: 8 lutego 2019
2
5407

Salsefia to jedno z zapomnianych warzyw, które po długim czasie wracają do łask. To gratka dla tych, którzy lubią nowe smaki! Jednak oryginalny smak salsefii to nie jedyna jej zaleta. Ceniona jest również za swoje właściwości, dzięki którym wykorzystuje się ją pomocniczo w leczeniu wielu chorób.

Ponadto – oczywiście – może zająć poczesne miejsce w naszej kuchni jako zdrowe, pełne cennych składników odżywczych, a przy tym niedrogie warzywo.

Bierzemy je dziś pod lupę.
Na początek jednak ustalmy:

…czy salsefia to to samo, co skorzonera?

Właściwości i działanie Salsefii
Właściwości i działanie Salsefii
Skorzonera bywa nazywana czarną salsefią i rzeczywiście, oba warzywa są do siebie dość podobne. Jednak trzeba jasno postawić sprawę:
to dwa różne warzywa.

Salsefia (korzonki owsiane, kozibród porolistny) ma jaśniejsze niż skorzonera korzonki, które zwężają się ku dołowi. Z kolei korzonki skorzonery są proste i mają czarną skórkę. Oba warzywa natomiast mają biały miąższ.

Zarówno salsefię, jak i skorzonerę, można przyrządzać w kuchni w ten sam sposób.

W takim razie ustalmy:

Salsefia – co to właściwie jest?

Salsefia to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny astrowatych. Kwitnie na różowo lub niebiesko, a jej korzeń osiąga długość 30 centymetrów. Zanim go podamy na stół, warto skropić go sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje.

W kozibrodzie porolistnym wszystkie części są jadalne: nasiona, kwiaty, liście, a także pędy i korzeń.

Jaki smak ma salsefia?

Niektórzy określają smak salsefii jako połączenie korzenia pietruszki i skorzonery. My natomiast skłaniamy się ku temu, by uznać, że salsefia w smaku przypomina ostrygi, choć… ma znacznie, znacznie przyjemniejszy zapach!

Jakie składniki odżywcze zawiera salsefia?

Dlaczego warto sięgać po to zapomniane warzywo? Przede wszystkim dla jego wartości odżywczych! Znajdziemy w nim:

  1. Potas,
  2. Żelazo,
  3. Magnez,
  4. Fosfor,
  5. Witaminy: A, B1, B2, C i E, a także
  6. Błonnik,
  7. Skrobię i
  8. Sole mineralne.

Jakie wobec tego właściwości może mieć salsefia?

Właściwości i działanie salsefii

Gdzie kupić salsefię
Gdzie kupić salsefię w dobrej cenie?
Zawarta w niej inulina działa jak prebiotyk – zapewnia prawidłową florę bakteryjną jelit.
Wpływa też korzystnie na cały układ trawienny.

Ponadto:

  • Obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • Wykazuje właściwości przeciwutleniające,
  • Jest nisko kaloryczna (w 100 g salsefii znajduje się 16 kcal),
  • Uspokaja,
  • Oczyszcza organizm z toksyn,
  • Zapobiega złamaniom.

Zastosowanie salsefii

Komu w takim razie zaleca się spożywanie salsefii?

Przede wszystkim:

  • Diabetykom,
  • Osobom cierpiącym na choroby jelit, wątroby i żołądka,
  • Osobom na diecie oczyszczającej lub odchudzającej,
  • Osobom mającym trudności z zasypianiem,
  • Osobom zagrożonym osteoporozą.

Sprawdźmy teraz w praktyce, jak podawać salsefię – nie tylko chorym!

Salsefia w kuchni

Salsefię można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu czy pieczeniu. Starte młode korzonki można dodać do sałatki. Starsze nadają się do zupy lub gulaszu. Z kolei młode pędy można jeść same lub też podawać tak jak szparagi (polane roztopionym masłem, pod sosem beszamelowym lub z bułką tartą). Kwiaty i nasiona korzonków owsianych stanowią doskonałe uzupełnienie sałatek.

Przepisy z salsefią w roli głównej

A oto, jak można użyć salsefii w kuchnii. Przedstawiamy przepis na surówkę, która według nas zasługuje na uwagę.

Czego będziemy potrzebować?
½ kg salsefii
50 g twardego żółtego sera
natki pietruszki
kilku łyżek keczupu
soku z cytryny
łyżki oliwy
soli i cukru

Salsefię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki, a następnie posypać startym serem.

Prawda, że brzmi nieźle?
Jak Wam się podoba?

Jak uprawiać salsefię?

Salsefia w stanie dzikim rośnie w rejonach Morza Śródziemnego. Można ją jednak z powodzeniem uprawiać także w Polsce. Siejemy ją wiosną lub wczesnym latem, a późną jesienią zbieramy plony (najlepiej tuż po zakwitnięciu niebieskich kwiatków).

Poniżej znajdziesz kilka istotnych informacji o uprawie salsefii:

Jakie wymagania ma salsefia?

Lubi nasłonecznione miejsca, a także wymaga częstego podlewania i spulchniania gleby, na której rośnie.

Gdzie kupić salsefię?

Nie tak łatwo kupić korzonki owsiane – jeśli mamy szczęście, znajdziemy je u lokalnych rolników lub na targach. Znacznie łatwiej o nasiona salsefii – te kupimy w niemal każdym sklepie ogrodniczym i oczywiście w sklepach internetowych. Cena nasion nie jest wygórowana. Za saszetkę zapłacimy zaledwie około 2 złotych.

Więcej o salsefii przeczytacie w tym numerze pisma Działkowiec, do którego lektury zachęcamy.

A my czekamy na Twoje opinie związane z tym warzywem jak i na przepisy z jego udziałem!

PRZEGLĄD RECENZJI
Smak
Uprawa
Zastosowanie
Cena

2 KOMENTARZE

  1. Wygląda w sumie jak taka średnio ładna pietruszka, ale dla samego nowego smaku chętnie bym ją kupiła. Uprawa nie wchodzi u mnie w rachubę, ale będę szukać na ryneczku.

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here