Najlepsza sokowirówka do owoców i warzyw

Aktualizacja: 25 lutego 2019
5
2427

Świeże, smaczne, pachnące latem i słońcem soki z owoców i warzyw – któż by ich nie uwielbiał? I dlaczego mielibyśmy sobie ich odmówić?

Dzięki takiemu urządzeniu jak sokowirówka możemy przyrządzać codziennie zdrowe, pyszne soki! W dodatku, dobra sokowirówka pozwala na uzyskanie dużych ilości soku z jabłek, buraków czy marchwi dosłownie w kilka minut!

Zobaczmy więc, jak działa sokowirówka, z jakich produktów można przyrządzać w niej soki, czym różni się od wyciskarki do owoców i warzyw, a także jak wybrać najlepszą sokowirówkę!

Przede wszystkim sprawdźmy, w czym tkwi sekret działania sokowirówki.

Sokowirówka
Najlepsza Sokowirówka? To taka, która spełni Twoje oczekiwania i zrobi Ci sok, którego oczekujesz!

Budowa i działanie sokowirówki

Produkty wkładane do sokowirówki przecierane są przez bardzo gęste sito poruszające się ruchem wirowym z dużą prędkością. Uzyskuje się ją dzięki silnikowi wysokoobrotowemu. Po przetarciu surowców sok trafia do jednego pojemnika, a suchy miąższ – do drugiego.

Rodzaje sit w sokowirówce

Na rynku znajdziemy sokowirówki wyposażone w dwa różne rodzaje sit:

  1. Sita ze stali nierdzewnej – to sita w formie mikrosiatki, które mają opinie najbardziej efektywnych i trwałych.
  2. Sita z tworzyw sztucznych – stosowane są zwykle w tanich sokowirówkach; nie są tak efektywne jak te wymienione poprzednio. Czasem istnieje konieczność przepłukania ich podczas pozyskiwania soku.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, wybierając sokowirówkę?

Moc sokowirówki

Sokowirówki najczęściej wyposażone są w silnik o mocy od 150 do 750W.

Jaka sokowirówka
Jaka sokowirówka będzie najlepsza? Sprawdź aktualne ceny i opinie w naszym rankingu.

Jaką sokowirówkę wybrać i kupić?

Od mocy tego urządzenia zależy, jakie owoce będziemy mogli przez nie przecierać. Jeśli zamierzamy przyrządzać soki z niezbyt twardych owoców, jak jabłka czy gruszki, z pewnością wystarczy nam sokowirówka o mocy 200 W. Natomiast w przypadku twardych warzyw, takich jak buraki czy marchew, lepiej wybrać sokowirówkę o mocy silnika co najmniej 300 W.

Ranking sokowirówek powyżej 300 W > TOP 6 najpopularniejszych:

Duża sokowirówka

Z kolei jeśli chcemy przyrządzać duże ilości soku tylko co jakiś czas, mała sokowirówka może nam nie wystarczyć. Największe modele pozwalają na uzyskanie jednorazowo dużych ilości świeżego soku – mogą mieć pojemność nawet 3,5 litra.

Mała sokowirówka

Jeśli naszym celem jest codzienne przyrządzanie niewielkich ilości soku, warto sięgnąć po małą sokowirówkę, na przykład o pojemności 0,5 litra. To dość popularne urządzenia – taką mini sokowirówkę można łatwo i szybko umyć.

Poniżej 3 przykłady małych sokowirówek do 43 cm wysokości:

Urządzenia wielofunkcyjne

Sokowirówka chętnie kupowana jest jako element zestawu urządzeń wielofunkcyjnych.

Godne uwagi są takie połączenia jak:

  1. Blender z sokowirówką,
  2. Robot kuchenny z sokowirówką,
  3. Wyciskarka z sokowirówką,
  4. Malakser z sokowirówką, a także
  5. Sokowirówka z koktajlerem i przystawką do wyciskania cytrusów.

A teraz…

Sokowirówka czy wyciskarka?

Czym różnią się od siebie te dwa urządzenia?

Sprawdźmy!

  1. Sokowirówka, jak już wspomnieliśmy, produkuje sok dzięki wirującemu situ. W wyciskarce służą do tego ślimaki – dwa lub jeden.
  2. Sokowirówka działa dzięki silnikowi wysokoobrotowemu, podczas gdy w wyciskarce znajdziemy silnik wolnoobrotowy.
  3. W sokowirówce produkty są przecierane, podczas gdy w wyciskarce – miażdżone.

I w końcu:

  • Sok z sokowirówki jest rzadki i klarowny, natomiast z wyciskarki – gęsty, zawierający drobinki miąższu.

Sokowirówka wolnoobrotowa lub ślimakowa?

Obie te nazwy można spotkać – najczęściej w Internecie.

Ich powstanie jest wynikiem pomyłki.

Sokowirówka to urządzenie wysokoobrotowe, a wyciskarka – wolnoobrotowe. Sokowirówka wyposażona jest w sito, a wyciskarka – w ślimaki.

Dobra sokowirówka
Dobra sokowirówka zrobi sok prawie z każdego owocu i warzywa – Sprawdź przepisy!

Do jakich warzyw i owoców?

Jakie owoce i warzywa najlepiej nadają się do sokowirówki?

Przede wszystkim – niezbyt miękkie. Mogą to być jabłka, ananasy, gruszki, marchewka, korzeń selera, buraki, korzeń pietruszki, papryka czy ogórki. Do wyciskania miękkich owoców i warzyw, czy też ziół najlepiej posłuży nam wyciskarka, a do pomarańczy, grejpfrutów czy cytryn – wyciskarka do cytrusów.

Przepisy na soki z sokowirówki

Tworzenie soków z sokowirówki może być niezłą zabawą. Łączenie różnych składników skutkuje często powstaniem oryginalnych, pysznych soków. Nie zaszkodzi jednak kilka podpowiedzi.

Oto kilka połączeń godnych uwagi:

  1. Jabłka + buraki,
  2. Jabłka + zmiksowane truskawki,
  3. Banany + jabłka + marchewka + buraki,
  4. Pomarańcze + dynia + jabłka + kostki lodu (przeczytaj o kostkarkach do lodu),
  5. Cukinia + korzeń pietruszki + ogórek,
  6. Zmiksowany pomidor bez skórki i szpinak + ogórek.

Prawda, że brzmi to apetycznie?

W tym momencie być może jeszcze nie jesteś przekonany/przekonana, czy i jaką sokowirówkę wybrać, dlatego na koniec mamy jeszcze dwie podpowiedzi.

Cena sokowirówek

Ceny sokowirówek z łatwością porównasz w naszych rankingach. Warto jednak wiedzieć, że wahają się one w przedziale od 100 do nawet 7000 złotych.

Porównaj aktualne ceny sokowirówek w rankingach i sprawdź opinie

Porównaj na Ceneo

Porównaj na Skąpcu

Producenci sokowirówek

Dobre opinie wśród użytkowników sokowirówek mają między innymi takie marki jak Philips, Bosch, Braun, Zelmer, MPM, Moulinex, Clatronic, Kenwood, Eldom czy Severin.

Zobaczcie co lepiej wybrać sokowirówkę czy wyciskarkę? Sprawdźcie test i porównanie:

Pamiętajcie, że czekamy na Wasze recenzje i opinie o najlepszych sokowirówkach z jakimi mieliście do tej pory do czynienia. Każda opinia jest na wagę złota ponieważ pomoże dobrać najlepszą sokowirówkę do potrzeb każdego z nas.

PRZEGLĄD RECENZJI
Ceny sokowirówek
Możliwości robienia soku
Dostępne modele
Budowa i działanie

5 KOMENTARZE

  1. A jaka będzie najlepsza sokowirówka do twardych warzyw?? Macie coś godnego polecenia? Boje się, że coś może się popsuć jak będziemy ciągle kręcić twarde owoce. O owoce się tak nie boję jak własnie o warzywa. Są znacznie twardsze.

    • Pewnie, że obieramy. Choć z tego co widzę to każdy ładuje do sokowirówki tylko pokrojone owoce ale już nie obrane ze skórki… dobrze, że je chociaż myją wcześniej (mamy taką nadzieję :P).

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here