Sól himalajska czarna czy różowa

1
674

Jaka sól jest najzdrowsza? Czy warto przestawiać się z używania „tradycyjnej”, białej soli, na inną a przykład na sól himalajską?

Jedno jest pewne: soli nie należy używać zbyt wiele, nawet tej, która zawiera całe bogactwo minerałów.

W ostatnim czasie sól himalajska zdobyła ogromną popularność, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej.

Przede wszystkim postawmy pytanie:

Czy sól himalajska jest zdrowa?

Odpowiedź nie jest tu jednoznaczna.

Różowa sól himalajska
Różowa sól himalajska spożywcza / Zobacz jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni

Jeśli będziemy stosować ją w umiarkowanym stopniu, z pewnością nasz organizm zyska – zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia składników (o czym szerzej za chwilę). Jednak nie ma co się łudzić – nie można dodawać jej do wszystkich potraw bezkarnie.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie dziennej dawki soli w ilości nie większej niż 5 g, czyli około 1 łyżeczki.

W sklepach znajdziemy dwa rodzaje soli himalajskiej: różową i czarną.
Czym się różnią między sobą?

Różowa sól himalajska

Różnice w kolorze (a także w smaku) wynikają z zawartości chemicznej kryształków. W różowej soli himalajskiej znajduje się dużo żelaza, które nadaje jej barwę. Im więcej tego pierwiastka w soli, tym ciemniejsze będzie jej zabarwienie.

Porównaj ceny najczęściej kupowanej przez kucharzy soli himalajskiej:

Czarna sól himalajska (Kala Namak)

Czarna sól himalajska wydobywana jest w Indii, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Zawiera siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór. Wykorzystuje się ją w kuchni indyjskiej, natomiast nam jej aromat przypomina… zgniłe jaja. Choć nie brzmi to zachęcająco, jej działanie na nasz organizm jest równie korzystne, co soli różowej.

Skład chemiczny soli himalajskiej

To dzięki bogatemu składowi chemicznemu coraz większe rzesze fanów zdrowego odżywiania sięgają właśnie po nią, zastępując różowymi kryształkami „starą”, białą sól.

I nic dziwnego.

Zawiera ona między innymi:

  1. Sód,
  2. Wapń,
  3. Potas,
  4. Magnez,
  5. Chrom,
  6. Fosfor,
  7. Mangan,
  8. Cynk,
  9. Selen,
  10. Żelazo,
  11. Brom.

Właściwości soli himalajskiej

Jak łatwo się domyślić, tak bogaty skład chemiczny niesie za sobą wiele właściwości, które można wykorzystać w celach zdrowotnych. Lista dolegliwości, w których sól himalajska może się okazać zbawienna, również jest długa.

Sól himalajska
Sól himalajska i jej dobroczynne właściwości. Zobacz jak działa i na co wpływa. Czy jest zdrowa? Sprawdź!

Zobaczcie sami!

  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Łagodzi dolegliwości jelitowe,
  • Wpływa korzystnie na wygląd skóry,
  • Zmniejsza cellulit,
  • Łagodzi dolegliwości związane z trądzikiem, grzybicą i łuszczycą,
  • Wykazuje korzystne działanie w leczeniu układu oddechowego,
  • Łagodzi infekcje jamy ustnej i gardła,
  • Reguluje poziom wody w organizmie,
  • Działa leczniczo w reumatyzmie, kamicy nerkowej i kamicy żółciowej.

Jak widać, sól himalajska może wpływać leczniczo na działanie wielu narządów. Sprawdźmy zatem, jak ją stosować.

Zastosowanie soli himalajskiej

Sól himalajską można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W kuchni doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, ziemniaków, sałatek i kasz. Zewnętrznie używamy jej do kąpieli, peelingu i płukanek. Zwróćcie tylko uwagę czy nie zawiera antyzbrylaczy, które nie są jej potrzebne.

A oto kilka przepisów na proste (i skuteczne!) wykorzystanie soli himalajskiej.

Trądzik
Oczyszczamy skórę mieszanką soli himalajskiej i bezzapachowego mydła lub olejku arganowego.

Grzybica stóp
Kąpiemy stopy w roztworze soli himalajskiej i wody.

Katar
Wykonujemy inhalację. W tym celu do miski wlewamy wrzątek i dodajemy do niej garść soli. Przykrywamy się dużym, grubym ręcznikiem i wdychamy unoszącą się parę.

Ból gardła
Płuczemy gardło mieszanką gorącej wody i soli himalajskiej.

Sól himalajska w kosmetyce

Zastosuj sól himalajską do pielęgnacji swojego ciała! Przekonaj się jakie właściwości i szerokie zastosowanie może mieć sól z himalajów w pielęgnacji i dbaniu o Twój wygląd i komfort.

Kąpiel w soli himalajskiej

Jednym z najprzyjemniejszych sposobów wykorzystania soli himalajskiej jest stosowanie jej do kąpieli. Do wanny wypełnionej wodą wsypujemy około 1,2 kg soli. Temperatura wody powinna wynosić 37°C. W wannie postajemy około 20 – 30 minut. Po wyjściu z wody poczujemy się lekko i rześko, a skóra będzie gładsza i bardziej jędrna.

Kapięl w soli himalajskiej
Kąpiel w soli himalajskiej / Czy można się kąpać w soli himalajskiej? Co to daje? Sól do kąpieli!

Przeciwwskazania do stosowania kąpieli solankowych
Sól himalajska ma silne właściwości, dlatego też w niektórych przypadkach jej stosowanie nie jest zalecane. Powinny ich unikać osoby:

  • Ciężko chore,
  • Cierpiące na choroby naczyń wieńcowych, nadczynność tarczycy, niewydolność krążenia i gruźlicę,
  • Po przebytych operacjach,
  • Po zawale mięśnia sercowego,
  • Mające skłonności do krwawień,
  • Z niewydolnością sercowo – naczyniową,
  • Z nadciśnieniem oraz
  • Chore na nowotwory.

Pamiętaj! Aby tego typu zabiegi zawsze wcześniej skonsultować ze swoim lekarzem!

Zobacz film omawiający właściwości i zastosowanie soli himalajskiej w naszym codziennym życiu:

Opinie o lampie solnej

Sól himalajską wykorzystuje się też do produkcji lamp. Mają one minimalizować szkodliwe działanie elektrosmogu – zanieczyszczenia środowiska powodowanego przez działanie urządzeń elektrycznych, a także dym papierosowy. Lampy solne w naturalny sposób wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, jonizując powietrze. Trudno precyzyjnie określić i zmierzyć działanie takich lamp na nasz organizm. W jednej opinii jednak wszyscy chyba się zgodzą – ich światło zapewnia przyjemną, relaksującą atmosferę.

Cena soli himalajskiej

Za kilogram soli himalajskiej zapłacimy od 5 do 10 złotych za kilogram. Cena soli himalajskiej jest wyższa od tej zwykłej ale warto zastanowić się nad jej właściwościami i poszukać tego gdzie można ją kupić.

Porównaj aktualne ceny soli himalajskiej w rankingach i sprawdź opinie

Porównaj na Ceneo

Porównaj na Skąpcu

Gdzie kupić sól z Himalajów?

Choć sól himalajską zaliczamy do tak zwanej zdrowej żywności, można ją obecnie kupić nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale także w marketach spożywczych, czy nawet małych, osiedlowych sklepikach. Dostępna jest też w wielu sklepach internetowych.

Bardzo nas ciekawi Wasze zdanie dotyczące zastosowania soli himalajskiej w Waszych kuchniach. Podrzućcie w komentarzu opinie odnośnie tego czy korzystacie z czarnej czy różowej soli himalajskiej, gruboziarnistej czy raczej zmielonej na małe ziarenka? Jak to się u Was sprawdza?

1 KOMENTARZ

  1. Soli ta ja prawie w ogóle nie używam, ale jeśli już muszę dodać sól do zupy to dodaję różowa. Sama nie wiem jaka jes najlepsza, bo coraz to nowsze informacje znajduje w necie.

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here