Szybkowar jako garnek ciśnieniowy

Garnek ciśnieniowy elektryczny czyli inaczej tak zwany szybkowar, to jak sama nazwa wskazuje produkt, który pozwoli szybko, zdrowo i sprawnie przygotować wiele dań. Samo gotowanie w szybkowarze jest proste i wygodne. Zobacz jak działa, jak go używać oraz co można w nim ugotować! W naszym poradniku znajdziesz aktualne ceny i opinie użytkowników oraz dowiesz się jaki szybkowar wybrać i kupić bazując na naszym aktualnym rankingu!

Aktualizacja: 8 lutego 2019
3
4207

Cały obiad ugotowany w… 5 minut? Czy to możliwe? To oczywiste, że mamy wątpliwości, jednak zupełnie niepotrzebnie.

Szybkowar elektryczny to urządzenie, dzięki któremu przygotujemy wiele potraw w niewiarygodnie szybkim czasie. A do tego, ponieważ garnek ciśnieniowy (jak nazywany jest potocznie szybkowar), w którym znajdują się produkty, jest szczelnie zamknięty, tracimy przez to mniej witamin i minerałów.

Czy jednak garnek ciśnieniowy ma same zalety?
Przekonajmy się!

  1. Jak działa szybkowar elektryczny?
  2. Jak gotować w szybkowarze?
  3. Czas gotowania w szybkowarze
  4. Jaki szybkowar wybrać i kupić?
  5. Przepisy na dania z szybkowaru
  6. Opinie i ceny garnków ciśnieniowych

Jak działa szybkowar elektryczny?

Szybkowar jako garnek ciśnieniowy - Jaki wybrać i kupić
Szybkowar jako garnek ciśnieniowy – Jaki wybrać i kupić > Sprawdź opinie i ceny w rankingu!
W szczelnie zamkniętym garnku szybkowaru wytwarza się nadciśnienie. Dzięki temu temperatura wewnątrz podnosi się do 105 – 120ºC. To z kolei sprawia, że potrawy gotują się o wiele szybciej niż podczas przyrządzania ich w sposób tradycyjny. Dlatego właśnie gotowanie w szybkowarze jest takie fascynujące!

Najlepszy szybkowar wyposażony jest w szczelnie zamykaną pokrywę ze specjalnymi zazębieniami i uszczelkami. Znajduje się w niej zawór, który w razie konieczności upuszcza nadmiar pary. W ten sposób w garnku utrzymuje się stałe ciśnienie, co zapobiega jego rozsadzeniu.

Jakie są rodzaje szybkowarów?

Jaki szybkowar wybrać i kupić?

Obecnie w sklepach możemy wybierać pomiędzy szybkowarami klasycznymi i elektrycznymi. Szybkowary klasyczne ze stali nierdzewnej formą przypominają zwykłe garnki, jednak wyróżnia je szczelnie zamykana pokrywa. Urządzenia takie stosuje się na kuchenkach elektrycznych, gazowych, indukcyjnych bądź ceramicznych.

Natomiast szybkowar elektryczny – są też szybkowary indukcyjne oraz ciśnieniowe – podłącza się do prądu (stąd szybkowary na prąd), co stanowi znaczne ułatwienie w przypadku, gdy nie mamy dostępu do kuchenki.

Ranking szybkowarów na prąd > TOP 6 najpopularniejszych:

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste.

Zobacz:

Do garnka wkładamy wybrane składniki, zalewamy je wodą – od 0,25 l do 0,6 ml.

Stawiamy szybkowar na palniku lub podłączamy do prądu (w zależności od modelu -> szybkowar na prąd) i podgrzewamy. Woda znajdująca się wewnątrz paruje, a ponieważ nie znajduje ujścia, podnosi ciśnienie do określonej przez producenta wartości. Jeśli zostanie ona przekroczona, zawór upuszcza jej nadmiar. Dzięki temu nie trzeba się martwić, czy w garnku nie panuje zbyt wysokie ciśnienie.

Po wyznaczonym czasie potrawa jest gotowa. Wystarczy tylko zdjąć pokrywę.

Jak długo trwa przyrządzanie potraw w garnku ciśnieniowym?

Zobaczmy:

Czas gotowania w szybkowarze

Gotowanie w szybkowarze - Dania, przepisy, potrawy
Gotowanie w szybkowarze – Dania, przepisy, potrawy
Oczywiście, czas trwania przyrządzania danej potrawy zależy od jej składników. Jednak już pierwszy rzut oka na poniższe przykłady sprawia, że widać ogromną różnicę pomiędzy czasem gotowania w sposób tradycyjny a gotowaniem w szybkowarze.

Przykładowy czas gotowania produktów w szybkowarze:

  1. Brokuły: 50 sekund
  2. Zupa jarzynowa: 3 – 4 minuty,
  3. Kalafior, marchew: 4 minuty,
  4. Krem karmelowy: 4 – 5 minut,
  5. Ziemniaki: 6 minut,
  6. Mięso z kurczaka: 10 minut,
  7. Mięso wołowe: 22 minuty.

Poniższa lista dała nam już pewien obraz produktów, które można przyrządzać w garnku ciśnieniowym. Jak widzisz czas gotowania w szybkowarze jest naprawdę krótki!

Co jeszcze można gotować w szybkowarze?

Przepisy na dania z szybkowaru

Przepisy na dania z szybkowaru dołączone są zwykle przez producenta w formie książeczki, jednak w Internecie znajdziemy również wiele innych propozycji przepisów. Zobacz co można gotować w szybkowarze:

  1. Schab,
  2. Bigos,
  3. Golonkę,
  4. Karkówkę,
  5. Zupy (np. rosół),
  6. Desery i
  7. Dżemy.

Co ciekawe, w garnku takim możemy również rozmrażać produkty.

Wiemy już, co można przyrządzić w szybkowarze i jak się w nim gotuje. Teraz przyjrzyjmy się bliżej parametrom tego urządzenia.

Pojemność garnków ciśnieniowych

Najbardziej popularne pojemności szybkowarów to 3, 4, 5 i 6 litrów. Znajdziemy też jednak urządzenia o pojemności 2 litrów, a także 7, 8, 10, 12, 17 czy 20 litrów.

Jaka pojemność będzie odpowiednia dla Twojej rodziny?

Zobaczmy:

  • Dla 1 – 2 osób będziemy potrzebować urządzenia o pojemności 3 litrów,
  • 2 – 3 osoby mogą swobodnie korzystać z szybkowaru o pojemności do 4,5 litra,
  • 3 – 4 osoby będą potrzebować garnka o pojemności większej niż 6 litrów,
  • Dla 4 – 5 osób będzie potrzebny garnek co najmniej ośmiolitrowy.

Warto też zwrócić uwagę na średnicę dna – będzie ona miała znaczenie szczególnie wtedy, gdy będziemy chcieli rozmrozić większy kawałek zamrożonego produktu.

Szybkowary elektryczne o pojemności 4LAktualna cena
Szybkowary elektryczne o pojemności 6LAktualna cena

Materiał

Szybkowar elektryczny - Na płytę indukcyjną, ze stali nierdzewnej czy z funkcją gotowania na parze
Szybkowar elektryczny – Na płytę indukcyjną, ze stali nierdzewnej czy z funkcją gotowania na parze?
Materiały, z których produkowane są szybkowary, to stal nierdzewna i aluminium. Który materiał jest najlepszy? Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Stal nierdzewna jest wytrzymała i nie wchodzi w reakcje z gotowanymi potrawami (także kwaśnymi). Jej wadą jest nierównomierne i stosunkowo powolne rozprowadzanie ciepła. Z kolei aluminium nagrzewa się równomiernie, ale też szybciej wytraca wysoką temperaturę.

Dno szybkowaru może składać się z kilku warstw, w tym aluminiowej lub ceramicznej. Takie rozwiązanie sprawia, że urządzenie dobrze sprawdza się na płytach indukcyjnych.

Szybkowary ze stali nierdzewnejAktualna cena

Pora na przedstawienie możliwości, jakie daje nam w kuchni garnek ciśnieniowy elektryczny. A jest ich niemało.

Co zrobimy w szybkowarze?

Zacznijmy od podstawowych funkcji, które zapewne najbardziej nas interesują. Do czego można wykorzystać szybkowar? Do gotowania (istnieją też modele z funkcją gotowania na parze), do duszenia, smażenia, wekowania, wspomnianego wcześniej rozmrażania, przyrządzania soku, a nawet sterylizacji.

To jednak jeszcze nie wszystko.

Jakie dodatkowe funkcje i udogodnienia może mieć garnek ciśnieniowy?
Szybkowar może być też wyposażony w takie rozwiązania, które znacznie ułatwią nam jego obsługę. Na przykład:

  1. Czasomierz,
  2. Pionowe ujście pary (odprowadzanie do okapu),
  3. Kontrolki wskazujące na poziom temperatury,
  4. Dekompresja – szybkie obniżenie ciśnienia,
  5. Wskaźnik napełnienia,
  6. Ekran LCD.

Szybkowary w większości można myć w zmywarce.

Przyszedł czas na zapoznanie się z konkretnymi modelami szybkowarów. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi rankingami. Zawierają one produkty, które mają najlepsze opinie wśród użytkowników i cieszą się największą popularnością. Dodatkowo, ułatwiają porównanie cen u poszczególnych sprzedawców.

Producenci i cena szybkowarów

Szybkowar jakiej firmy będzie najlepszy? Najpopularniejsi producenci garnków ciśnieniowych to między innymi: Tefal, Gerlach, Fagor, Philipiak, Ambition, Berghoff, Delimano i Zepter. Cena szybkowarów wahają się od 100 do 2000 zł w zależności od tego czy jest to szybkowar elektryczny, indukcyjny czy ze stali nierdzewnej.

Szybkowary BerghoffAktualna cena
Szybkowary GerlachAktualna cena
Szybkowary TefalAktualna cena

Poniżej w komentarzach znajdziesz opinie użytkowników dotyczące szybkowarów. Dołącz do naszych kulinarnych świrow i podziel się swoją opinią na temat przepisów, cen, obsługi czy instrukcji związanych z garnkami ciśnieniowymi.

PRZEGLĄD RECENZJI
Przydatność w kuchni
Łatwość obsługi
Możliwości wykorzystania
Ilość przepisów
Cena

3 KOMENTARZE

  1. Schab w szybkowarze wychodzi mi idealny. Wcześniej w piekarniku zawsze, ale to zawsze był wysuszony. I wydawało mi się, że taki jest lepszy, dopóki nie spróbowałam tego z szybkowaru:)

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here