Szynki i inne wędliny to dla wielu z nas niezbędny składnik kanapek. Nie od dziś jednak wiadomo, że wędliny kupione w sklepie zawierają wiele substancji, których wolelibyśmy nie spożywać… a zwłaszcza podawać naszym dzieciom. Na szczęście istnieje rozwiązanie, które pozwala na otrzymanie wysokiej jakości, zdrowej, a przy tym smacznej, domowej wędliny bez żadnych dodatków!
Co więcej, nie trzeba tu ani wydawać fortuny, ani wkładać ogromu pracy.
Rozwiązanie to wydaje nam się ze wszech miar godne polecenia, dlatego z przyjemnością przedstawiamy szynkowar.
Jak działa, jak się go używa i jakie potrawy można w nim przyrządzić?
Służymy odpowiedzią.
Jak jest zbudowany szynkowar?
Jaki szynkowar wybrać i kupić?
W sklepach znaleźć można zarówno szynkowary z okrągłym, jak i prostokątnym pojemnikiem, wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium lub z plastiku. Niektóre modele dobrych szynkowarów są wyposażone w dodatkowe dno z uchwytami, ułatwiające wyjmowanie gotowej wędliny. Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czasu na przyrządzanie większej ilości potraw, warto wybrać szynkowar przeznaczony do przyrządzania dwóch różnych wyrobów, wyposażony w element separujący.
Ranking najpopularniejszych szynkowarów. Porównaj ceny:
Idąc dalej…
Na czym polega gotowanie w szynkowarze?
Surowe mięso wkłada się do pojemnika i upycha, zamykając pokrywę. Teraz wkładamy całość do lodówki i pozostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, wkładamy do garnka z wodą (zimną lub już podgrzaną – tu są dwie szkoły) i gotujemy w temperaturze od 70 do 90°C przez około 2 godziny.
Pojemność szynkowaru
Materiały
Jak wspomnieliśmy, szynkowary można znaleźć w wersji ze stali nierdzewnej, aluminium oraz z plastiku. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie zalety i jakie wady mają oba te rodzaje:
- Stal nierdzewna jest bezpieczna w kontakcie z żywnością. Można ją też stosować do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. To wytrzymały materiał, ale też stosunkowo drogi.
- Aluminium to metal bezpieczny w kontakcie z żywnością. Nie używa się go jednak do przyrządzania potraw kwaśnych i zasadowych. Naczyń z aluminium nie powinno się stosować do gotowania w wysokich temperaturach. Są natomiast lekkie, wytrzymałe i szybko się nagrzewają.
- Plastik wykorzystywany do kontaktu z żywnością musi mieć specjalny atest – wówczas można go uznać za bezpieczny. Szybko się nagrzewa, jest lekki i tani.
Akcesoria do szynkowara
Plastikowy czy metalowy a może prostokątny?
Ponadto, wkładanie i wyjmowanie mięsa bardzo ułatwiają specjalne woreczki. Wykonane są one z atestowanego materiału PE i sprzedawane są osobno.
![]() | Szynkowary / Porównaj ceny na: |
Ceneo Skąpcu |
Przepisy na szynkowar
Wyroby z szynkowara to nie tylko, jak mogłaby sugerować nazwa urządzenia, szynka.
Przyrządzimy tu również wiele innych potraw.
Co można zrobić w szynkowarze?
- Szynka z szynkowara (także drobiowa, z indyka czy z kurczaka, również bez peklowania),
- Karczek,
- Boczek,
- Łopatka,
- Kiełbasa,
- Szynka konserwowa,
- Wędliny,
- Schab,
- Wołowina,
- Karkówka,
- Mielonka,
- Pasztet.
Prawda, że to imponujący zestaw?
Zobacz jak w praktyce wygląda robienie szynki w szynkowarze:
Teraz kiedy wiecie już jaki szynkowar wybrać i kupić oraz jak go wykorzystać w praktyce, porad odpowiedzieć sobie na kolejne, równie istotne pytanie…
Gdzie kupić szynkowar i jaki jest jego koszt?
Zobaczmy!
Producenci i cena szynkowarów
Wśród producentów szynkowarów dobre opinie mają takie marki jak Biowin, Tescoma, Presto, Altom, Schinkenfee, Tradismak, Olkusz, Orion czy Ronner. Cena szynkowarów waha się w granicach od 50 do 140 złotych. Cena może się różnić w zależności od tego czy kupujemy szynkowar w sklepie internetowym czy sklepie stacjonarnym.
Szynkowar Biowin | Aktualna cena |
Szynkowar Tescoma | Aktualna cena |
Jaki szynkowar wybrać i kupić? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa ponieważ mimo, że podobne do siebie to mogą pełnić kilka różnych funkcji. Dlatego nasz poradnik naświetla temat tak aby ułatwić wybór i wskazać rozwiązania. Domowa, naturalna, pachnąca i pyszna szynka z szynkowara z pewnością będzie czymś wyśmienitym dla naszych domowników…
Życzymy smacznego i z niecierpliwością czekamy na Twoje recenzje i opinie dotyczące szynkowarów, ich wykorzystania i zastosowania!
Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest też szynkowar ze stali szlachetnej, ale nie mogę nic znaleźć na ten temat…
a te niemieckie szynkowary to coś lepsze są? Wasze gdzie są robione? Pewnie Chiny :/