Wolnowar (slow cooker) / Gotowanie w niskiej temperaturze

Aktualizacja: 7 października 2019
0
96

Kto z Was nie marzył o tym, by po powrocie z pracy zastać w domu gorący, pyszny posiłek (nawet, jeśli w tym domu nikogo nie ma)? Wolnowar daje nam taką możliwość, a co więcej, jest czaso- i energooszczędny i pozwala na przyrządzenie zdrowych potraw. Jeśli zastanawiasz się, czy takie rozwiązanie mogłoby ułatwić Ci życie, to doskonale! Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego, o co prawdopodobnie chcesz zapytać!

Wolnowar i gotowanie w niskiej temperaturze

Wolnowar, jak mówi sama nazwa, pozwala na wolne gotowanie składników. Temperatura, w jakiej są one poddawane termicznej obróbce, nie przekracza 100º C i wynosi najczęściej 70-80º C. Podczas wolnego gotowania straty witamin i minerałów zawartych w składnikach są o wiele mniejsze niż w czasie smażenia, czy też tradycyjnego gotowania.

Jaki wolnowar
Jaki wolnowar wybrać i kupić? Porównaj opinie i to jaka jest cena.

Garnek do powolnego gotowania (slow cooker)

Slow cooker to urządzenie elektryczne, którego główne części stanowią ceramiczny garnek oraz obudowa. Dzięki niemu przyrządzimy posiłki jednogarnkowe (tak zwane one pot), których niezaprzeczalną zaletą jest fakt, iż po zjedzeniu posiłku pozostaje nam do zmywania po prostu tylko jeden garnek. Sama obróbka cieplna w takim garnku zajmuje nawet 10 godzin, co – jak za chwilę pokażemy – jest jego dużą zaletą.

Jaki wolnowar wybrać i kupić? Rodzaje wolnowarów

W polskich sklepach znajdziemy wolnowary elektryczne w postaci stalowego garnka, który stawiany jest na podstawie, lub też zawierające obudowę z tworzywa sztucznego (najczęściej), w której wnętrzu ustawia się garnek ceramiczny.

Dodajmy tu, że często spotkać można się z nazwą „wolnowar ceramiczny”. W rzeczywistości jednak wszystkie wolnowary są ceramiczne (a właściwie, zawierają ceramiczny garnek). Prócz wolnowarów elektrycznych można także wybrać wolnowar do postawienia na kuchence.

Ranking wolnowarów (slow cooker). Porównaj ceny:

Najmniejsze slow cookery mają pojemność 3,5 litra, a największe – 6,5 litra.

Zobacz też: Jak gotować na parze?

Wolnowar ceramiczny

Dlaczego w wolnowarach stosuje się garnki ceramiczne? Ceramika to materiał uznany za jeden z bezpieczniejszych do stosowania w kontakcie z żywnością. Ponadto, dzięki niemu potrawy nie przywierają do powierzchni, a co za tym idzie – umycie naczynia jest o wiele łatwiejsze. Co więcej, większość garnków ceramicznych w wolnowarach przystosowana jest do mycia w zmywarkach. Dodatkowym atutem takiego garnka jest fakt, że po przyrządzeniu potrawy można go od razu postawić na stole – jest nie tylko bardzo estetyczny, ale także długo utrzymuje ciepło.

Wolnowar
Wolnowar / Ranking wolnowarów / Ceny i opinie slow cookerów.

Jak gotować w wolnowarze?

Jak powiedzieliśmy wcześniej, wolne gotowanie jest nie tylko zdrowe. Pozwala także na przyrządzenie posiłku z minimalnym wysiłkiem i – co ważniejsze – na ustawienie urządzenia w taki sposób, by potrawa była gotowa na ustalony wcześniej czas.

Jak w takim razie gotować w wolnowarze?

Do garnka wkładamy uprzednio umyte i pokrojone składniki. Zamykamy szczelnie pokrywę i ustawiamy wybrany program, a następnie – zajmujemy się, czymkolwiek tylko chcemy. Produktów znajdujących się w garnku nie trzeba ani mieszać, ani doglądać. Po zakończeniu programu urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania.

Gotowanie w niskiej temperaturze – kilka zasad

Gotowanie w niskiej temperaturze jest więc bardzo proste, ale żeby uniknąć ewentualnych problemów, dobrze będzie przestrzegać kilku zasad. Jak się zaraz przekonacie, bardzo prostych.

  1. Przyrządzając posiłek składający się z warzyw i mięsa, warto ułożyć warzywa na dnie, gdyż gotują się dłużej niż mięso.
  2. Jeśli mamy większy kawałek mięsa, ukadamy go na samym środku, by nie dotykał bocznych ścianek.
  3. Mleko i śmietanę lepiej jest dodać na sam koniec, bo przy dłuższym gotowaniu mogą się zwarzyć.
  4. Dania z wolnowaru wymagają stosowania większej ilości przypraw i ziół, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, gdyż długi czas obróbki termicznej osłabia ich zapach i smak.

Dania z wolnowaru

Jakie dania z wolnowaru smakują najlepiej? Przedstawiamy listę naszych ulubionych!

  • Dania wegetariańskie,
  • Leczo,
  • Bigos,
  • Zupy (najlepszy rosół pod słońcem),
  • Kurczak, kaczka, wołowina, szynka, wieprzowina,
  • Golonka, gulasz, gołąbki.

Zobacz także: Jak wybrać najlepszy zupowar i zrobić pyszne zupy!

Przepisy na dania z wolnowaru można znaleźć w sieci i w książkach dostępnych w księgarniach. Niektórzy producenci załączają także do swoich urządzeń własne książki z propozycjami przepisów.

Wolnowar a zużycie prądu

Mogłoby się wydawać, że wolnowar to urządzenie, które pobiera dużo energii, jednak jest inaczej! Slow cooker pobiera najwięcej prądu w chwili, gdy rozgrzewa się do odpowiedniej temperatury, a po tym czasie tylko ją podtrzymuje. Dzięki wbudowanemu termostatowi włączanie zasilania i pobór prądu następują zgodnie z zapotrzebowaniem, a dodatkowo ceramiczny garnek doskonale utrzymuje temperaturę.

Obsługa garnka do powolnego gotowania

Slow cooker może być wyposażony w sterowanie cyfrowe lub manualne. Obsługuje się go za pomocą dwóch lub trzech poziomów grzania. Pierwszy z nich zawiera opcje high i low, natomiast drugi – high, medium i low. Urządzenie to pozwala również na ustawienie opóźnionego startu, które może wynosić nawet 20 godzin. Nie trzeba się martwić o to, że podczas gdy nikogo nie ma w domu, mamy włączone urządzenie elektryczne – slow cooker jest bardzo bezpieczny.

Wolnowar – opinie użytkowników

Wśród opinii użytkowników wolnowarów, jakie można znaleźć w sieci, przeważa jedna: slow cooker pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Wolnowary najbardziej cenione są za to, że „przyrządzają” potrawę wtedy, gdy śpimy lub też gdy jesteśmy w pracy i nie trzeba się martwić o to, że coś się przypali.

Producenci wolnowarów

Wśród producentów wolnowarów warto wymienić między innymi takie marki jak Ambition (Ambition Pure Line), Cook Home, Crock – Pot, Melissa, Russel Hobbs czy Cookworks.

WolnowarWolnowary (slow cooker) / Porównaj ceny na: Ceneo
Skąpcu

Cena wolnowarów

Cena garnków do powolnego gotowania jest dość zróżnicowana. Najtańsze modele kupimy już za 100 złotych, natomiast za najdroższe zapłacimy około 700 złotych.

Wolnowar czy slow cooker
Wolnowar czy slow cooker? Gotowanie w niskiej temperaturze.

Wolnowar – Wasze opinie

Czy masz jakieś doświadczenia związane z gotowaniem w wolnowarze? Twoja opinia ma dla nas – i dla naszych czytelników – duże znaczenie! Każda wskazówka i rada może okazać się komuś pomoca przy zakupie wolnowaru, dlatego zapraszamy do zamieszczania swoich opinii w komentarzach.

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here