Biała patera na tort i ciasto

Biała patera na tort i ciasto
Autor Daniela Ostrowska
Daniela Ostrowska14.12.2023 | 7 min.

Biała patera na ciasto to element dekoracyjny, który może całkowicie odmienić wygląd wypieku. Dzięki niej nawet prosty placek lub babka wyglądają elegancko i apetycznie. Warto więc zastanowić się, jaką paterę wybrać, by podkreśliła smak ciasta i dodała mu uroku.

Kluczowe wnioski:
  • Patera ceramiczna lub szklana sprawdzi się lepiej niż plastikowa.
  • Biały kolor pasuje do większości wypieków.
  • Patera ozdobna świetnie komponuje się z ciastami bankietowymi.
  • Należy dobrać rozmiar patery do wielkości ciasta.
  • Paterę po użyciu warto dokładnie umyć i osuszyć.

Jak wybrać białą paterę

Wybierając białą paterę na ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Przede wszystkim istotny jest materiał, z jakiego została wykonana. Patera ceramiczna lub szklana sprawdzi się tu znacznie lepiej niż plastikowa, która może negatywnie wpłynąć na smak ciasta.

Równie ważny jest rozmiar patery. Powinien on być dostosowany do wielkości naszego wypieku. Zbyt duża patera sprawi, że ciasto będzie w niej "pływać", zaś za mała ledwo je pomieści. Dobrze jest więc zmierzyć wysokość ciasta przed pieczeniem i wybrać paterę odpowiednio głębszą.

Kształt i wzór patery

Jeśli chodzi o kształt białej patery na ciasto, najpopularniejsze modele to koło oraz kwadrat. Jednak można spotkać również patery prostokątne, owalne, w kształcie serca czy nawet wzorowane na roślinach lub zwierzętach.

Zdecydowana większość pater jest gładka, co pozwala ciastu i jego dekoracji zabłysnąć. Jednak znajdziemy także modele zdobione delikatnymi wzorami, falbankami czy napisami, które doskonale skomponują się np. z ciastami weselnymi lub urodzinowymi.

Jaka biała patera najlepsza na ciasto

Wybierając białą paterę na ciasto, najlepiej postawić na sprawdzone materiały. Zarówno ceramika, jak i szkło mają szereg zalet.

Ceramika jest wytrzymała i odporna na zarysowania, a przy tym stosunkowo lekka. Dobrze też utrzymuje ciepło, przez co ciasto dłużej zachowa świeżość. Z kolei szkło wyróżnia się elegancją i delikatnością. Jest też łatwe do utrzymania w czystości.

Niezależnie od materiału, patera na tort biała sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż kolorowa. Neutralna biel pięknie podkreśli smak wypieku bez rozpraszania uwagi zbędnymi elementami.

Czyszczenie i przechowywanie

Po użyciu warto białą paterę na ciasto dokładnie umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Pozwoli to usunąć wszelkie zabrudzenia i pozostałości ciasta bez ryzyka przypalenia i przywierania ich do patery.

Do przechowywania najlepiej wybrać suche i ciemne miejsce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Dzięki temu patera zachowa biel i nie podrapie się podczas kontaktu z innymi przedmiotami.

Czytaj więcej: Foremka do uszek i pierożnica - najlepsze formy do robienia uszek

Jak udekorować ciasto białą paterą

Podstawą dekoracji ciasta za pomocą białej patery jest odpowiednie jej dobranie. Powinna ona współgrać zarówno pod względem rozmiaru, jak i stylu. Klasyczna gładka patera ceramiczna pięknie skomponuje się z tradycyjną szarlotką w formie serca, zaś industrialna patera szklana ze złotymi akcentami świetnie wydobędzie charakter nowoczesnego tortu.

Do dekoracji wypieku można wykorzystać także dodatki pasujące kolorystycznie i stylowo do białej patery na tort i ciasto. Sprawdzą się tutaj na przykład: gałązki białych róż, piórka, wstążki, koraliki, motylki, figurki z marcepanu itp.

Warto również zadbać o odpowiednie tło, na którym będzie prezentowane ciasto w białej paterze. Może to być obrus w podobnej kolorystyce lub złota/srebrna patera. Tło powinno wyeksponować biel patery i podkreślić jej strukturę czy zdobienia.

Biała patera ceramiczna czy szklana

Biała patera na tort i ciasto

Wybierając między białą paterą ceramiczną a szklaną, należy wziąć pod uwagę zarówno zalety, jak i wady obu materiałów:

  • Ceramika jest trwalsza i bardziej wytrzymała od szkła, ale też cięższa.
  • Szkło lepiej prezentuje się w roli eleganckiej ozdoby, ale łatwiej je porysować czy stłuc.
Ceramika Szkło
- wytrzymałość - elegancja
- ciężka - delikatne
- trudniejsze do wyczyszczenia - łatwe do utrzymania w czystości

Podsumowując, biała patera ceramiczna sprawdzi się lepiej w codziennym użytkowaniu, zaś szklana lepiej wypadnie okazjonalnie - np. na specjalne okazje czy jako prezent.

Biała patera zdobiona czy gładka

Wybierając między gładką a zdobioną białą paterą, należy wziąć pod uwagę charakter ciasta, które będziemy w niej serwować. Ogólnie można przyjąć taką zasadę:

  • Gładka biała patera lepiej komponuje się z ciastami o bogatej dekoracji, gdzie sama nie powinna dominować i odciągać uwagi od wypieku.
  • Z kolei patera biała zdobiona może "udać" dekorację ciasta prostego w formie i smaku lub też uzupełnić ozdoby wypieku okazjonalnego, jak tort urodzinowy czy weselny.

Warto również dopasować poziom zdobienia białej patery do charakteru wypieku. Delikatne falbanki czy wzorki dobrze skomponują się z babeczkami lub paterą w kształcie serca. Z kolei bogato rzeźbione ramki, napisy czy motywy roślinne pięknie wyeksponują okazały, bankietowy tort.

Jak przechowywać białą paterę na ciasto

Aby biała patera jak najdłużej zachowała swój wygląd i właściwości, warto zadbać o prawidłowe jej przechowywanie. Oto kilka wskazówek:

Po każdym użyciu dokładnie umyj białą paterę w ciepłej wodzie z płynem do mycia. Usuń z niej wszelkie resztki jedzenia i brud, które mogłyby przywierać i być trudne do późniejszego wyczyszczenia.

Delikatnie osusz białą paterę miękką ściereczką i schowaj do oryginalnego opakowania, jeśli go posiadasz. Opakowanie chroni paterę przed kurzem, zarysowaniami i innymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Przechowuj białą paterę na ciasto w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu nie żółknie od działania światła i nie chłonie zapachów z otoczenia.

Raz na jakiś czas wyciągnij i przetrzyj białą paterę wilgotną ściereczką, by usunąć kurz i osadzające się zabrudzenia. Zapewni to jej długotrwały, atrakcyjny wygląd i higienę.

Podsumowanie

Biała patera to niezwykle elegancki i stylowy akcent, który potrafi całkowicie odmienić wygląd ciasta czy tortu. Dlatego warto poświęcić chwilę na wybór odpowiedniej patery na ciasto białej zarówno pod względem materiału, z którego jest wykonana, kształtu czy dodatkowych zdobień.

Zdecydowanie lepiej sprawdzi się tu szkło lub ceramika niż plastik. Biały kolor neutralnie komponuje się z różnorodnymi smakami i typami wypieków. Można zdecydować się na białą paterę gładką lub bogato zdobioną w zależności od charakteru ciasta i okazji, na którą będzie serwowane.

Atrakcyjna prezentacja jest niezwykle istotna, dlatego warto zadbać o odpowiednie, białe lub złote tło ekspozycji tortu w białej paterze. Można także uzupełnić stylizację dodatkami takimi jak kwiaty, wstążki czy figurki, które wydobędą charakter całej kompozycji.

Na koniec przydatne będą wskazówki dotyczące właściwego czyszczenia i przechowywania patery na tort białej. Dzięki temu zachowa ona higienę i atrakcyjny wygląd na długi czas, gotowa do ponownego, efektownego wykorzystania przy kolejnych wypiekach.

Najczęściej zadawane pytania

Najlepiej postawić na ceramiczną lub szklaną. Są trwalsze, higieniczne i eleganckie. Ważne, by dopasować rozmiar do wysokości ciasta. Kolor biały neutralnie komponuje się z różnymi smakami.

Można dobrać dodatki jak kwiatki, wstążki, figurki itp. w podobnej kolorystyce. Pomocne będzie też odpowiednie tło np. złoty podstawka lub obrus. Należy zachować spójność stylu całej prezentacji.

Gładka lepiej wyeksponuje ozdoby na samym cieście. Zdobiona może "zastąpić" dekorację prostych wypieków lub uzupełnić stylizację okazjonalnych tortów.

Należy dokładnie myć po użyciu i osuszać. Przechowywać w ciemnym, suchym miejscu najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Od czasu do czasu przecierać wilgotną ściereczką.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi lub cukierniczych. Warto zwrócić uwagę na ofertę internetową. Często znajdziemy tam ciekawe, unikatowe modele w dobrej cenie.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Szklanka do latte 13 cm - duży wybór, niskie ceny
  2. Foremki papierowe do babeczek - Najlepsze foremki na muffinki
  3. Forma na chleb | Foremki, pojemniki, formy do pieczenia i wyrastania chleba
  4. Wzory Bolesławiec - Najlepsze Wazony Ceramiki Bolesławiec
  5. Duże blachy do pieczenia - Duża blacha z odpinanymi bokami
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Daniela Ostrowska
Daniela Ostrowska

Jestem pasjonatką gotowania i autorką książek kucharskich. Dzielę się z czytelnikami sprawdzonymi przepisami oraz poradami dotyczącymi wyposażenia kuchni. Recenzuję też nowości sprzętowe.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły