Gotowanie na parze jest zdrowe i nisko kaloryczne, wiadomo. Do tego – jeśli zastosujemy odpowiedni garnek do gotowania na parze – szybkie!
Jeśli chcecie, by w Waszej kuchni miejsce na półkach zajmowały zdrowe garnki, to to naczynie będzie idealne! Zobaczcie, jakie rodzaje parowników do gotowania można obecnie znaleźć w sklepach i co je różni!
Najpierw jednak zajrzyjmy do środka takiego garnka.
Budowa garnka na parę
Maszyna do gotowania na parze ma bardzo prostą budowę. Składa się na nią naczynie (garnek), sitko (wkładka) oraz pokrywka. Co innego parowar elektryczny – to urządzenie, które może zawierać kilka sitek ustawianych jak półki.

Jak gotować na parze?
Do naczynia wlewamy określoną przez producenta ilość wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Na sitku układamy pokrojone produkty i zamykamy całość przykrywką. Gotujemy na kuchence gazowej, elektrycznej bądź indukcyjnej.
Jakie urządzenie do gotowania na parze wybrać i kupić?
Na polskim rynku znajdziemy duży wybór garnków do gotowania na parze: ze stali nierdzewnej, ceramiczne, szklane, silikonowe, emaliowane, a także miedziane czy przeznaczone specjalnie do stosowania na kuchence indukcyjnej (ferromagnetyczne).
Które są najlepsze?
Zapraszamy na mały przegląd garnków na parę.
Ranking garnków do gotowania na parze. Porównaj ceny:
Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna to idealny materiał na garnki do gotowania na parze.
Naczynia z niego wykonane mają ciekawe właściwości, takie jak:
- Nie chłoną zapachów,
- Nie przypalają się,
- Długo utrzymują temperaturę,
- Są trwałe,
- Nie odpryskują.
Jak na razie brzmi nieźle, prawda?
Idźmy jednak dalej!

Ceramiczny garnek do gotowania na parze
Ceramiczne garnki do gotowania na parze bez wątpienia są bardzo estetyczne, ale to nie jedyna ich zaleta. Bardzo długo zachowują temperaturę, a ponadto można je stosować na płytach indukcyjnych. Służą też do pieczenia potraw.
![]() | Ceramiczne garnki do gotowania na parze | Aktualna cena |
Jakie plusy ma szklane naczynie do gotowania na parze?
Szklany garnek do gotowania na parze
Szklany garnek pozwala na stałą kontrolę procesu gotowania. Szkło nie wchodzi też w reakcję z żywnością, dlatego uznaje się, że to jeden z najzdrowszych sposobów na gotowanie.
Emaliowany garnek do gotowania na parze
Choć nie brak mu uroku, obecnie rzadko się go już stosuje. Emaliowana powierzchnia łatwo odpryskuje, a uchwyty garnka mocno się nagrzewają. Ponadto, w garnkach emaliowanych istnieje duże prawdopodobieństwo przypalenia potraw.

Indukcyjny garnek do gotowania na parze
Zanim kupimy garnek na indukcję, zawsze należy się upewnić, czy przeznaczony jest do tego rodzaju kuchenek. Na dnie znajdziemy odpowiedni znaczek (spiralka).
![]() | Indukcyjne garnki do gotowania na parze | Aktualna cena |
Silikonowe naczynie do gotowania na parze w mikrofalówce
Tak!
W mikrofalówce również możemy gotować na parze, a pozwoli nam na to odpowiednie naczynie, zwykle silikonowe, lub też specjalne woreczki.
Piekarnik z funkcją gotowania na parze
Nowoczesne, dobre piekarniki mogą także nam posłużyć do gotowania na parze. Takie urządzenie pełni wszystkie funkcje, jakie zwykle ma piekarnik, a funkcja gotowania na parze jest tu opcjonalna. Zwykle takie urządzenia produkowane są z myślą o montażu w zabudowie.
Garnek do gotowania ryżu na parze
W tym miejscu warto dodać również kilka słów o garnku do gotowania ryżu na parze. To urządzenie elektryczne, które służy przede wszystkim do gotowania ryżu, kasz i makaronu. Dodatkowe przystawki pozwalają jednak również na gotowanie w nim na parze.
Wkład do gotowania na parze
To dobre rozwiązanie dla osób, które chcą wypróbować gotowanie na parze, nie decydując się od razu na zakup całego urządzenia. Różnego rodzaju wkładki, nakładki, koszyki i sitka pozwalają na wykorzystanie każdego zwykłego garnka do uparowania potraw.
A teraz przyszła pora na najciekawszy punkt artykułu.

Przepisy na dania na parze
Co można ugotować na parze?
Niemal wszystko!
Warzywa, owoce, mięso (drób, cielęcina), ryby, ryż, kasze. Dzięki garnkowi do gotowania na parze przyrządzimy cały – zdrowy i nisko kaloryczny! – obiad. Do gotowanych potraw nie zaleca się dodawania tłuszczu ani soli, natomiast zioła – jak najbardziej!
Zobacz przepis omawiający to jak przygotować jedno z najpopularniejszych dań gotowanych na parze za pomocą garnka:
Czas gotowania na parze
Jak już wspomnieliśmy we wstępie, gotowanie na parze jest szybkie. Aby nie być gołosłownym, podajemy kilka przykładów:
- 600 g filetu z indyka uparujemy w 25 minut,
- Małe kawałki kurczaka (500 g) będą gotowe po 15 minutach,
- 600 g ryby w całości będzie gotowe po 25 minutach,
- 4 jabłka pokrojone w ćwiartki parują się przez 15 minut, a
- 400 g brokułów – 20 minut.
Prawda, że wygląda to całkiem obiecująco?

Jaka jest cena garnków na parę?
Sam wkład do garnka do gotowania na parze (sitko) kosztuje około 15 złotych.
Garnek do gotowania na parze w mikrofalówce, a także mały garnek do gotowania na parze to koszt około 30 złotych. Cena najdroższych garnków do gotowania na parze może sięgać nawet 2000 złotych. Zestaw takich garnków może osiągać cenę 5000 złotych.
Producenci urządzeń do gotowania na parze
Wśród producentów garnków do gotowania na parze dobre opinie mają takie marki jak Tefal, Ambition, IKEA, Gerlach, Pyrex, Zelmer, Luminarc, Philipiak, Kinghoff, Pyroflam czy Hoffner.
Czekamy z niecierpliwością na Wasze opinie dotyczące garnków jak i samego gotowania potraw na parze.
Od dłuższego czasu już chodzi za mną, żeby kupić garnek do gotowania na parze Tefala, ale nie wiem, czy faktycznie jest dobry? Może ktoś miał (ma) i mógłby się tu podzielić opinią?