Jak gotować na parze?

Aktualizacja: 22 listopada 2018
2
950

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych (a przy tym najprostszych!) sposobów obróbki termicznej produktów spożywczych. Nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej ani ogromnego doświadczenia w kuchni.

Przyjemne. Zajmuje mało czasu.

Mało tego!

Dania na parze są niskokaloryczne, a do tego – tak! Są bardzo smaczne. Jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy.

Poznajcie więc sposoby na to, jak gotować na parze, by było nie tylko zdrowo i dietetycznie, ale przede wszystkim pysznie.

Gotowanie na parze
Gotowanie na parze / Co, w czym i jak gotować na parze? Garść porad i opinii.

Kilka słów o gotowaniu na parze

Zanim jednak przejdziemy do najlepszych metod na wydobycie maksimum smaku z produktów, wspomnijmy kilka słów o samym gotowaniu na parze.

Jak wiadomo, wiele składników odżywczych, zwłaszcza witamin, tracimy podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Gotowanie na parze pozwala zachować nawet o 50% więcej składników odżywczych niż gotowanie czy smażenie.

A to jeszcze nie wszystko!

Gotowanie na parze nie wymaga użycia tłuszczu, dlatego jest dodatkowo niskokaloryczne.

Co można gotować na parze?

Na parze można gotować większość produktów, które gotujemy w sposób tradycyjny. Przede wszystkim możemy w ten sposób przyrządzić kasze, makarony, ryż, warzywa, owoce, mięso (najlepsze będzie białe), ryby, czy owoce morza. Rzućmy trochę światła na produkty, które najchętniej gotowane są na parze.

Jak gotować na parze
Jak gotować na parze? Potrawy na parze. Jakie warzywa i ryby nadają się do gotowania na parze?

Warzywa gotowane na parze

Gotowanie warzyw na parze (zwłaszcza takich jak ziemniaki, brokuły czy kalafior) sprawia, że nie tracą one swojej chrupkości. Co więcej, takie warzywa będą lepsze do grillowania czy też smażenia, jeśli zdecydujemy się na dalszą obróbkę termiczną.

Ryby i owoce morza gotowane na parze

Owoce morza i ryby doskonale nadają się do gotowania na parze, gdyż zachowują swoją soczystość, a jednocześnie zyskują odpowiednią delikatność. Dodatek bulionu warzywnego, rosołu i ziół dodadzą im smaku i zapachu.

Sprzęt do gotowania na parze
Urządzenie do gotowania na parze: Parowar, kombiwar, multicooker czy garnki do gotowania na parze? Co wybrać i kupić?

W czym gotować na parze?

Istnieje kilka sposobów na gotowanie na parze. Są to przede wszystkim gotowanie w folii lub pergaminie, gotowanie na parze dzięki wkładce do garnka, gotowanie w parowarze bambusowym, gotowanie w kuchence mikrofalowej, w parowarze do postawienia na palniku oraz w parowarze elektrycznym. Przyjrzyjmy się bliżej każdemu z nich.

Gotowanie na parze w folii i w pergaminie

To metoda stosowana często do gotowania ryb. Produkty zawija się z odrobiną płynu (zwykle wina) w folię lub pergamin. Do środka można też dodać cytrynę, zioła lub cienko pokrojone warzywa. Taką „paczuszkę” wkładamy do piekarnika lub kładziemy na grillu. W ten sposób zamknięte w środku produkty gotują się w parze, jaką same wydzielają.

Sitko do gotowania na parze

Jeśli nie chcemy od razu inwestować w droższe naczynie do parowania, to takie sitko stanowi idealne rozwiązanie! To rodzaj wkładu do garnka, na którym układamy wybrane produkty. Na dno garnka wlewamy płyn i ustawiamy całość na kuchence.

Jakie będzie najlepsze urządzenie i naczynie do gotowania na parze?

Parowar bambusowy

Doskonale nadaje się do przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej. Składa się z kilku pojemników, które stawiamy na garnku lub woku.

Gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej

Choć w sklepach można znaleźć naczynia przeznaczone specjalnie do gotowania na parze w mikrofalówce, zanim po nie sięgniemy, możemy wypróbować, czy będzie nam odpowiadać taki sposób gotowania. Naczynie i wybrany produkt skrapiamy wodą lub innym płynem. Przykrywamy folią, w której robimy kilka dziurek. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na kilka minut.

Gotowanie w parowarze do postawienia na kuchence

Taki parowar to zestaw co najmniej dwóch naczyń z przykrywką. Pierwsze z nich stanowi garnek do gotowania na parze, a drugie sitko (bądź sitka), na którym układa się wybrane produkty. Na dół garnka wlewamy płyn (wodę, bulion, wino). Wkładamy sitko do garnka, przykrywamy całość załączoną pokrywką i stawiamy na palniku. Podczas ustawiania sitek trzeba pamiętać, że produkty na samej górze będą się gotować najdłużej, a te na samym dole – najkrócej.

Gotowanie w parowarze elektrycznym

Parowar elektryczny to urządzenie, które pozwala na jednoczesne przyrządzanie kilku różnych produktów dzięki zestawowi sitek. Wystarczy wlać wodę do wyznaczonego naczynia, poustawiać sitka z produktami, ustawić odpowiedni program i włączyć urządzenie.

Bardzo ciekawe efekty można także uzyskać korzystając z dobrodziejstw jakie daje multicooker oraz kombiwar w kontekście gotowania na parze. Każde z nich da się wykorzystać troszkę inaczej.

Przejdźmy teraz do najbardziej praktycznej części artykułu.
Jak sprawić, by nasze potrawy przyrządzane na parze były smaczne i miały idealną konsystencję?

Używaj przypraw

Jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli go nie używamy, musimy dodać dużą ilość przypraw, by nasze dania nie były po prostu mdłe. Ryby i mięso najlepiej zamarynować na kilka godzin przed parowaniem.

Używaj ziół

Pęczek ziół umieszczony na dolnym „piętrze” parowaru sprawi, że wszystkie produkty przejdą ich aromatem. Można też jednak ograniczyć się do położenia takiego pęczku pod rybę lub mięso.

Wykorzystaj parę do przyprawiania

Zioła i przyprawy wrzucone do wody używanej do parowania przenikną wszystkie produkty, nadając im zarówno smak, jak i zapach. Co można wrzucić do wody? Liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione kulki jałowca, trawę cytrynową, sos rybny, czy też ząbki czosnku.

Nie tylko woda
Jeśli gotujesz na parze ryby lub owoce morza, zamiast wody wlej na dno garnka wino. Twoja potrawa będzie miała bogaty smak!

Co z solą?

Gotowanie na parze pozwala na wydobycie z produktów całego smaku i aromatu. Dodatki ziół sprawiają, że sól nie jest już konieczna. Jeśli jednak mimo wszystko nie możesz się bez niej obejść, to dodaj szczyptę już po ugotowaniu.

Kilka ciekawych porad i ciekawostek związanych z tym jak gotować na parze:

Czas gotowania na parze

Jak już wspomnieliśmy na początku, gotowanie na parze nie zajmuje dużo czasu. Jednak, aby nie być gołosłownym, podajmy kilka przykładów produktów i czas ich przygotowywania:

  1. Filet z indyka – 25 minut,
  2. Parówki – do 8 minut,
  3. Pierś z kurczaka – 15 minut,
  4. Udka z kurczaka – 36 minut,
  5. Filety wieprzowe – 40 minut,
  6. Ryba w całości – 25 minut,
  7. Małże – do 20 minut,
  8. Steki rybne – 15 minut,
  9. Jabłka – 15 minut,
  10. Banany – 10 minut,
  11. Świeży brokuł w różyczkach – 20 minut,
  12. Biały ryż długoziarnisty – do 35 minut,
  13. Makaron spaghetti – 23 minuty.

Na koniec dodajmy jeszcze, że czas gotowania potraw na parze liczymy od momentu, gdy zagotuje się woda. Zmniejszamy wówczas ogień, by zapobiec zbyt szybkiemu parowaniu wody i, co za tym idzie, przypaleniu garnka.

Dajcie znać jak Wy gotujecie na parze, jakie potrawy przyrządzacie dzięki tej technice oraz jakie naczynia oraz urządzenia wykorzystujecie. Czekamy na opinie w komentarzach!

2 KOMENTARZE

  1. Parowar świetna rzecz w kuchni. Ten z philipiaka to zestaw naczyń i tak też go można używać. Jedzenie pyszne i co ważne zdrowe! Moja rodzina uwielbia posiłki gotowane na parze.

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here