Marony, czyli kasztany jadalne, nie są już zarezerwowane dla tych, którzy wybierają się jesienią na zachód Europy i korzystają z kasztanowych przysmaków serwowanych przez ulicznych sprzedawców.
Obecnie można je kupić pod wieloma postaciami, a także przyrządzić samemu w domu. Wymagają naprawdę niewiele pracy, a efekt…
Sami zobaczcie!
Ale od początku.
Czym są kasztany jadalne?
Kasztan jadalny to drzewo z rodziny bukowatych. Rośnie na terenach basenu Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej, a także w Europie Zachodniej. W Polsce występuje na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Drzewo osiąga wysokość około 30 metrów i może żyć nawet 500 lat!

Owoc kasztana jadalnego
Owoce kasztana jadalnego (orzechy) schowane są w jasnozielonej łupinie zawierającej długie kolce. W jednej łupince znajdziemy 2 lub 3 orzechy. Przypominają kształtem cebulkę – w odróżnieniu od kasztanów zwyczajnych.
Wartości odżywcze
Kasztany jadalne to nie tylko oryginalny przysmak. Zawierają w sobie całe mnóstwo cennych składników odżywczych:
- Węglowodany,
- Białko,
- Tłuszcze i
- Błonnik.
Ponadto, stanowią cenne źródło witamin C, A , E i K oraz witamin z grupy B: ryboflawiny, tiaminy, niacyny, pirydoksyny i kwasu foliowego.
To jednak jeszcze nie wszystko – prócz tego są źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Takie bogactwo składników oznacza jednocześnie dobroczynne działanie dla naszego organizmu.
Właściwości kasztanów jadalnych
Mówiąc o kasztanach jadalnych nie sposób ominąć ich znaczenia dla osób na diecie bezglutenowej. Kasztany bowiem zawierają podobne składniki, co produkty pochodzenia zbożowego. Z tą różnicą, że nie zawierają glutenu!
Czy to jedyna cenna właściwość kasztanów jadalnych?
Oczywiście, że nie!
Ich lista jest znacznie dłuższa.
Spójrzcie:
- Wspomagają odporność,
- Wpływają korzystnie na metabolizm i oczyszczanie organizmu,
- Wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację,
- Działają uspokajająco,
- Podawane na ciepło łagodzą dolegliwości ze strony trzustki i wątroby.
A do tego…
Są jesiennym afrodyzjakiem! Już starożytni Rzymianie odkryli, że desery z kasztanów jadalnych wpływają korzystnie na potencję.
Aby skorzystać z właściwości kasztanów jadalnych wystarczy sięgnąć do tych produktów:
Jak przyrządzić kasztany jadalne?
Chyba najbardziej popularnym sposobem przyrządzania kasztanów jest ich pieczenie. I nic dziwnego – pieczone kasztany pięknie pachną, doskonale smakują i są bardzo pożywne.
Jednak to tylko jedna z ogromu możliwości.
Kupimy je surowe, suszone, a także w puszce.
Kasztany jadalne można przyrządzić w piekarniku, na patelni i w mikrofali. Jakie są najpopularniejsze dania?
- Kasztany jadalne gotowane,
- Zupa z kasztanów jadalnych,
- Prażone kasztany,
- Puree kasztanowe,
- Deser z kasztanów jadalnych,
- Krem kasztanowy (doskonały dodatek do kremów i ciast!),
- Sałatka z kasztanami jadalnymi,
- Płatki i dżem z kasztanów jadalnych, a także
- Sos z kasztanów.
Czy można jeść kasztany jadalne na surowo?
I tu kolejna dobra wiadomość – tak, jak najbardziej!

Przepis na kasztany do jedzenia
Nie możemy się oprzeć podaniu przepisu na gotowane kasztany. Jest dziecinnie prosty, a efekt… ech, sprawdźcie sami!
Kasztany wrzuć do wody. Te, które wypłyną, można wyrzucić – są albo wyschnięte, albo puste w środku.
Pozostałe natnij na krzyż po wypukłej stronie i wrzuć do zimnej wody (bez soli).
Gotuj 15 minut.
Po tym czasie dosyp do wody łyżeczkę soli i gotuj kolejne 5 minut. Odcedź kasztany i rozkoszuj się ich smakiem!
Gotowane lub pieczone kasztany?
Nie tylko!
Kasztan jadalny inaczej
Kasztanowy deser – czy to nie brzmi zachęcająco? I takie jest w rzeczywistości. Przedstawiamy deser Monte Bianco.
Będziesz potrzebować do niego:
- 1 kilogram kasztanów (możesz ugotować je według wcześniej podanego przepisu),
- ½ litra mleka,
- 150 gramów cukru,
- 1 łyżkę kakao,
- 1 laskę wanilii,
- Kieliszek likieru,
- Szczyptę soli,
- Bitą śmietanę (do dekoracji na wierzchu).
I teraz:
Obrane z łupinek kasztany włóż do garnuszka z mlekiem, solą, wanilią i cukrem. Gotuj do momentu aż będą zupełnie miękkie. Wyjmij laskę wanilii, a resztę składników zmiksuj. Po ostudzeniu masy dodaj kakao i likier, a następnie przeciśnij całość przez praskę do ziemniaków. Deser kasztanowy podaj schłodzony, w pucharkach, udekorowany bitą śmietaną.
Dla prawdziwych smakoszy mamy krem z kasztanów jadalnych:
I jeszcze na koniec:
Mąka kasztanowa
W tym miejscu dodajmy kilka słów na temat mąki kasztanowej. To – jak można się domyślić – mąka bezglutenowa, ceniona za dużą zawartość ważnych składników odżywczych i korzystny wpływ na nasze zdrowie. Uzyskuje się ją poprzez zmielenie kasztanów.
Do kuchni warto zaangażować także mąkę z kasztanów:
Zobacz też krótki filmik opowiadający o tym jak jeszcze można przyrządzić kasztany jadalne:
Uprawa kasztanów jadalnych
Kasztan jadalny to drzewo, które w ciągu pierwszych 10 lat rośnie stosunkowo wolno i dopiero po tym czasie jego wzrost nabiera tempa. Jak powiedzieliśmy, osiąga wysokość około 30 metrów, a do tego ma rozłożystą koronę, dlatego sprawdzi się jedynie w dużym ogrodzie. Warto wiedzieć, że to drzewo, które lubi zaciszne miejsca, osłonięte przed mroźnymi wiatrami.
Czy w Polsce można uprawiać kasztany jadalne? Gdzie znaleźć sadzonki lub nasiona? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w tym tekście, który wiele wyjaśnia.

Gdzie kupić kasztany jadalne?
Obecnie zakup kasztanów jadalnych nie powinien nam już sprawić kłopotów. Można je znaleźć w niemal wszystkich większych supermarketach, a także sklepach ze zdrową żywnością.
Cena kasztanów jadalnych
Cena kasztanów jadalnych oscyluje wokół 7 złotych za 100 gramów. Z kolei za 250 gramów mąki kasztanowej zapłacimy około 35 złotych.
Teraz kiedy znasz już właściwości kasztanów do jedzenia, wiesz gdzie kupić te przysmaki oraz jaka jest ich aktualna cena to z pewnością nie oprzesz się ochocie na to aby wypróbować nasze przepisy w swojej kuchni. Daj znać jakie są Twoje opinie na ich temat.
Kasztanami do jedzenia zajadą się nawet na uniwersytetach 😛 więcej tu http://here.uw.edu.pl/duzeaktualnosci.php?id=108 ciekawe czy taka dieta wejdzie na dobre w krew wszystkim żakom ; )
Dobrze rozumiem, że skoro w sklepie cena kasztanów jadalnych za 100 gram to kwota około 7 zł to za kilogram zapłacimy 70 złotych??? Takie spożywcze chyba będą tańsze, prawda?
Jaka jest cena za kg kasztana jadalnego w Warszawie? I w ogóle gdzie kupić takie coś? Nigdy nie jadłam i w końcu chce się odważyć i spróbować.
Ja próbowaliście kiedyś kasztany w puszce?