Kuchnia Albanii odzwierciedla w pewnym stopniu historię tego kraju. Izolacja i bieda spowodowały, że potrawy wymyślane były tu często doraźnie, przez ubogich ludzi, często pasterzy. Wykorzystywało się w nich dostępne produkty, a przyrządzało tak, by były sycące – stąd dużo potraw mięsnych.
Sprzyjający klimat sprawia jednak, że w kuchni tej nie brakuje wyjątkowo aromatycznych, smacznych owoców i warzyw, a bliskość morza zabezpiecza dostawy ryb i owoców morza.
Nie zapominajmy też o wysokiej jakości serach.

Taka mieszanka sprawia, że nasze polskie podniebienia czują się w Albanii rozpieszczone. Jakie przysmaki znajdziemy w kuchni albańskiej? Co na pewno warto spróbować, spędzając wakacje w tym kraju i co zawiera deser dla odważnych?
Przystawki i dodatki w kuchni albańskiej
Kuchnia albańska obfituje w różnego rodzaju sałatki, w których najczęściej wykorzystuje się pomidory, ogórki, oliwki, paprykę i cebulę. W zestawieniu z oliwą, winnym octem i solą tworzą typowe albańskie przysmaki. Godna polecenia jest na przykład sallate mikse (pomidor, ogórek, sałata, ser feta).
Zestaw przystawek jednak na tym się nie kończy.
Znajdziemy tu także perime zgare, grillowane warzywa, wśród których najpowszechniejsze to bakłażan, cukinia i papryka. Posolone, polane oliwą z oliwek i octem balsamicznym stanowią doskonałą przekąskę. Ponadto, w Albanii bardzo popularne są frytki (patate te skuqura) i perime te zjera (gotowane warzywa takie jak ziemniaki, marchewka i kalafior, podawane na zimno).
Nabiał
Salce kosi to dodatek przypominający greckie tzatziki, choć zazwyczaj pozbawiony startego ogórka. Smaruje się nim chleb, a przybrany może być oliwą i oliwkami. Djathe i bardhe to sery przypominające fetę. Djathe lope to ser krowi, natomiast djathe dele to ser owczy.
Dania mięsne
Kuchnia albańska obfituje w dania mięsne, które są jak wiadomo najbardziej sycące.
A oto kilka najbardziej popularnych:
- Pilaf me pule – kurczak pieczony w piecu z ryżem. Zamawiając to danie w restauracji możemy się spodziewać dużego naczynia z całym kurczakiem, a więc będziemy mieć ucztę dla kilku osób.
- Japrak – rodzaj maleńkich gołąbków, w których nadzienie stanowi ryż z mięsem lub też sam ryż z cytryną, a owijane jest ono w liście winogron. Je się je na zimno.
- Arapash to mąka kukurydziana podawana z wątróbką (me melci) lub mięsem wołowym (me mish vici).
- Brinje qengji – żeberka jagnięce,
- Qofte – kotlety mielone,
- Brinje gici – żeberka wieprzowe.

Ryby i owoce morza w kuchni albańskiej
Ryby i owoce morza pełnią w kuchni albańskiej szczególną rolę. Na każdym niemal kroku można tu zamówić makarona me fruta deti – makaron z owocami morza, który może być podawany bez sosu (te bardha) lub z sosem (me salce). Warto też spróbować risotto me fruta deti, risotto z owocami morza i qofte peshku, rybne kotlety mielone.
Jakie potrawy mogą Wam jeszcze zasmakować?
- Friture peshku, smażone owoce morza, wśród których znajdziemy między innymi kalmary, ośmiorniczki i krewetki.
- Saute midhje – małże w sosie własnym.
- Sallate oktapod crudo – cienkie plastry marynowanej ośmiornicy.
- Supe peshku – zupa rybna z owocami morza i kawałkami ryb.
- Karkaleca zgare – duże, grillowane krewetki,
- Këmbë bretkose, żabie udka.
Inne dania w Albanii
Jak powiedzieliśmy, kuchnia albańska obfituje w potrawy sycące, dlatego można się spodziewać, że po jednym małym posiłku zyskamy siły do długiego zwiedzania lub spacerów pełnych pięknych widoków. Takim posiłkiem jest na pewno supe pule, gęsta, biała zupa, w której znajdziemy ryż (oriz) i kawałki kurczaka.
Dania dla wegetarian w Albanii
Choć wiele dań w kuchni albańskiej zawiera mięso, to wegetarianie z pewnością również znajdą w niej coś dla siebie. Przede wszystkim, niemal w każdej restauracji zamówimy zupę jarzynową, nawet jeśli nie ma jej w menu. Ponadto, godne polecenia są także pispili (rodzaj babki przyrządzanej z mąki kukurydzianej i podawanej na słono ze szpinakiem) oraz pasticio (zapiekanka z makaronu spaghetti i sera feta, zapiekana w sosie z mleka i jajek).
Na pewno ciekawym odkryciem dla wielbicieli warzyw będzie okra (bamje), którą można znaleźć w różnych częściach Europy, a na Bałkanach przyrządzana jest od pokoleń. Często dodaje się ją do potraw takich jak leczo, z warzywami i sosem pomidorowym.
Fast food w Albanii
Trudno w tym miejscu pominąć potrawy serwowane przez małe, lokalne bary, w których nierzadko spotkamy całkiem smaczne i świeże dania.
A oto kilka przykładów:
- Byrek to rodzaj ciasta francuskiego nadziewanego szpinakiem, twarogiem, mielonym mięsem i cebulą lub też dynią.
- Suflaque – kebab w bułce lub picie.
- Petulla – rodzaj racuchów o neutralnym smaku, dzięki czemu można je podawać zarówno z serem feta, jak i miodem albo cukrem.
Desery w kuchni albańskiej
W sycącej i prostej kuchni albańskiej nie może zabraknąć deserów – bardzo słodkich, można by rzec, ociekających miodem i cukrem. Za to jakże smacznych! Prym wśród słodkich przekąsek Albanii wiedzie baklava, przyrządzana z ciasta filo, orzechów, cukru, masła i cynamonu. Ponadto, warto też spróbować kadaif – deser wykonywany z niteczkowatego ciasta, które po upieczeniu nasącza się syropem i posypuje orzechami. Ashure to rodzaj kaszy gotowanej z rodzynkami, suszonymi owocami, orzechami i cynamonem, sulltjash to ryż na mleku z cynamonem i orzechami, a kos me mjalt dhe ara to kefir z miodem i orzechami. Revani to babka namoczona w wodzie z cukrem, a hasude to karmelowa galaretka z orzechami (podawna na ciepło!). Kurabi to kruche ciasteczka z cukrem pudrem, a trilece to babka nasączona mlekiem i polana polewą karmelową.
Jeśli spodobała Ci się kuchnia Albańska i masz ochotę skosztować tych wszystkich przysmaków to z pewnością zainteresują Cię także inne informacje i ciekawostki o Albanii. Jeśli planujesz wakacje i urlop w Albanii to zapraszamy do serwisu iAlbania.pl gdzie o Albanii dowiedzie się znacznie więcej!
Deser dla odważnych
Wyjątkowym deserem w kuchni albańskiej jest kabuni. Do smażonego na maśle ryżu dodajemy cukier i rodzynki, a także… baraninę (a właściwie rozgotowane ścięgna). Deser okazuje się nienajgorszy w smaku, jednak sam fakt połączenia takich składników budzi w wielu osobach zrozumiałą niechęć.
Napoje i alkohole w Albanii
Espresso to najpopularniejszy napój bezalkoholowy w Albanii, który pije się tu od rana do wieczora. Albańczycy chętnie sięgają takżę po boza, gęsty, słodko-kwaśny napój z kukurydzy i pszenicy oraz po dhalle – rozwodniony, słonawy jogurt. Wśród trunków prym wiedzie rakija, czyli wódka wytwarzana ze słodkich winogron (do kupienia zarówno w sklepach, jak i u lokalnych gospodarzy). To mocny trunek, zawierający od 40 do 70% alkoholu, dlatego powinno się go sączyć bardzo powoli. Jako pamiątkę z podróży do Albanii warto przywieźć albańskie brandy Skanderberg (nazywane też koniakiem, choć zgodnie z przepisami unijnymi, koniak może być tylko jeden – francuski).
Według Was co warto zjeść w Albanii? Czekamy na propozycje i opinie w komentarzach!