Przepis na naleśniki z banana dla dzieci z nutellą / Bezglutenowe i puszyste placuszki bananowe

1
134

Naleśniki z banana zagościły w naszej kuchni stosunkowo niedawno ale od pierwszego… usmażenia zdobyły nasze serca… tzn żołądki : ) Przepis na naleśniki z banana jest banalnie prosty.

Składniki na naleśniki z banana:

  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (opcjonalnie)

Dodatki:
Miód
Nutella
Cukier puder
Owoce
… i wszystko to co lubicie dodawać do naleśników!

Pamiętajcie tylko, że bardziej dojrzałe banany same w sobie spowodują, że placuszki bananowe będą słodkie więc nie ma co przesadzać z cukrem. My praktycznie w ogóle nie używamy cukru przy tym przepisie.

Puszyste placuszki bananowe
Puszyste placuszki bananowe / Przepis na zdrowy, pożywny i bezglutenowy deser dla całej rodziny!

Przygotowanie naleśników z banana:

Niektórzy sugerują aby jajka oraz banany miksować osobno… ale ja zawsze miksuję je razem 😀 Po prostu wrzucam 4 banany obrane ze skórki, 3 jajka (wszystko: żółtko razem z białkiem), olej oraz mąkę orkiszową i miksuję wszystko przez 3-4 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mąkę orkiszową dodaję po to aby naleśniki mniej się rozwalały podczas „przewracania” na patelni. Jeśli nie chcecie jej używać to nie musicie. Bez mąki też da się je zrobić. Ewentualnie możecie użyć mąki ziemniaczanej.

Możecie też dodać kakao przez co naleśniki z banana będą nieco ciemniejsze i bardziej wytrawne : )

Co dalej?

Mamy już gotowe ciasto na puszyste naleśniki z bananów. Teraz wystarczy odpowiednio nagrzać patelnię – my korzystamy z patelni do naleśników, która nie przypala i do której nie przywierają smażone rzeczy więc nie smarujemy jej olejem. Po to też dodaliśmy oleju do ciasta aby je trochę… naoliwić ; )

Więc na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto i smażymy pyszne naleśniki z banana!

Tutaj jedna ważna uwaga.

Jako, że te naleśniki są stosunkowo miękkie i puszyste to może być ciężko je przewrócić na drugą stronę tak aby się nie rozwaliły. Dlatego też lepiej robić mniejsze placuszki, które łatwiej jest odważyć i obrócić.

Dodatkowo warto je ciut dłużej przysmażyć aby pod spodem nabrały ciemniejszej skórki. Wtedy też łatwiej odchodzą od patelni i są po prostu sztywniejsze.

Skoro jesteśmy przy temacie pysznych naleśników z bananów to polecam Wam też artykuł o tym jaka naleśnikarka będzie najlepsza dla fanów naleśników : )

Na sam koniec tak jak wspomnieliśmy takie placuszki z bananów można udekorować owocami, cukrem pudrem albo nutellą : )

Jak kto woli.

Nasz przepis możecie dowolnie modyfikować i przyozdabiać swoje naleśniki z banana czym tylko chcecie. Byle zdrowo i smacznie ; )

Wszystkiego pysznego!

Dla fanów naleśników mamy nasz ranking naleśnikarek domowych:

PS. Oczywiście w komentarzach czekamy na Wasze opinie oraz udoskonalenia, modyfikacje i inspiracje dotyczące tego przepisu na naleśniki z banana! Każda pyszna opinia jest ważna dla nas łasuchów : )

Naleśniki z banana
Przepis na naleśniki z banana / Puszyste placuszki z banana dla dzieci z nutellą, na deser lub na obiad.

1 KOMENTARZ

  1. Przetestowałam ten przepis, ale z mąką ziemniaczaną. Trzeba uważać by z nią nie przesadzić, bo będą za twarde. I lepiej odczekać po usmażeniu chwilę, bo ma się wrażenie, że są jakby surowe w środku, choć nie są. Na zimno są ok, ale robią się jakby wiotkie i tracą puszystość, i moim zdaniem są też mniej smaczne. Najlepiej zjadać jeszcze dobrze ciepłe, ale nie gorące.

ZOSTAW OPINIE

Please enter your comment!
Please enter your name here